Kada sakupljati aroniju? Provjeravamo najbolje datume za branje plodova aronije?

Pitanje kada brati plodove aronije tiče se ne samo zrelosti plodova, već i prvog datuma nakon sadnje mladog grma. Ispada da je crna aronija sve više cijenjena zbog okusa i hranjivih svojstava. Uz to, tamne bobice izvrsne su za izradu tinktura i raznih konzervi.

Za više savjeta pogledajte članke o aroniji ovdje.

Kada sakupljati aroniju? Provjeravamo najbolje datume za branje plodova aronije?

Kada sakupljati plod aronije?

Pojmove kada beriti aroniju treba razumjeti na dva načina. Već je spomenuto da se prvi izraz može odnositi na zrelost ploda. S druge strane, drugi odgovor na pitanje kada brati plodove aronije odnosit će se na grm zasađen u vrtu. Teoretski je prva berba aronije moguća već u drugoj godini uzgoja. Međutim, neće biti toliko zadovoljavajući kao u godinama koje dolaze. Stoga se prava žetva može vidjeti u trećoj i četvrtoj godini uzgoja.

Što se tiče zrelosti plodova, datume berbe nije tako teško zapamtiti. Mnogo je simptoma koji ukazuju na to da je aronija zrela. Najčešće je to kraj kolovoza ili početak rujna. Prvi simptom koji ukazuje na vrijeme berbe ploda aronije je promjena boje lišća. Kad postanu narančasto i žuto, tada možemo primijetiti i promjenu boje ploda kako postaje sve zrelije. Još jedan savjet koji nam govori kada ubrati aroniju je, naravno, mijenjanje sjene ploda u tamnu malinu, gotovo crnu. Svakako, vrijedi pričekati od ovog trenutka još 2 tjedna. Pogledajte i ovaj članak s receptima za konzerviranje aronije .

Preporučena gnojiva za grmlje

Kada sakupljati aroniju? Provjeravamo najbolje datume za branje plodova aronije?

Kada brati voće aronije? Berba aronije nakon prvog mraza

Često se kaže da se aronija sakuplja za tinkturu tek nakon prvog mraza. U tome zaista ima puno istine. Budući da se voće duže zadržava na grmu, to se više rješava trpkog okusa. Umjesto neugodnog aftertastea, počinje slasna slatkoća. Takva aronija savršena je ne samo za tinkturu, već i za ostale konzerve. Uz to, recepti koji uzimaju u obzir smrznutu aroniju ne moraju sadržavati toliko šećera. Ako se bojimo ostavljanja aronije sve do mraza, jer prekasni datum branja može prouzročiti otpadanje ploda, možemo se poslužiti jednostavnim trikom. Džem od aronije i tinktura aronije bit će jednako ukusni ako se prethodno ubrane bobice stave u zamrzivač na 24 sata. Pogledajte i ovaj članak o uzgoju crne aronije.

Crna aronija u vrtu - kako čuvati voće nakon berbe?

Ako želite pohraniti svježu aroniju, pronađite je na hladnom mjestu, na primjer u hladnjaku. Na taj se način aronija može čuvati i do dva tjedna. Puno je bolje ako aroniju zamrznemo. Svakako su trpki plodovi koji sadrže puno tanina mnogo osjetljiviji na skladištenje sirovi od slatkih bobica.

Imajte na umu da se plod aronije također široko koristi u raznim konzervama. Na primjer, aroniju koristimo kao tinkturu ili vino. Uz to, pronalazimo i recepte za sokove, džemove ili konzerve u kombinaciji s drugim voćem. Prerađeno voće možemo čuvati tijekom zime. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak s receptima za tinkturu aronije ?