Dimljena šunka na pari - detaljne upute, praktični savjeti

Domaći naresci - njihov ukus je nezaboravan. Međutim, ne isplati se preplaćivati ​​ih u BIO trgovinama ili čak izravno od proizvođača. Ukusnu, dimljenu šunku možete sami pripremiti u kućnom pušaču. Savjetujemo vam kako kuhati meso na pari nakon pušenja kako bi bilo ukusno, zdravo i sočno.

Ako tražite još savjeta i nadahnuća, pogledajte i ovdje prikupljene članke o mesu i mesu.

Dimljena šunka na pari - detaljne upute, praktični savjeti

Dimljena šunka na pari - kada je potrebno?

Neki strastveni pušači kažu da šunku ne treba kuhati na pari. Liječenje šunke, a posebno pušenje, trebalo bi u dovoljnoj mjeri zaštititi meso od bakterija i kvarenja. Zapravo, upotrebom pravih začina i aditiva, poput soli ili nitrata, tj. Soli kiselih krastavaca, i uklanjanjem svih kostiju možete smanjiti rizik od kvarenja mesa. Međutim, kuhanje na pari nakon pušenja jamstvo je da je jemanje šunke potpuno sigurno i zdravo.

Neka vrsta mesa, posebno ona dimljena hladnim dimom, ne izgaraju - ovo je još jedna tehnologija za pripremu domaćih nareska. Također je vrijedno znati da trljanje dimljene šunke može izgubiti okus. Zauzvrat može postati sočnija. Međutim, preostalo meso treba kuhati. Ako otopini dodate prave začine, poput lovorovog lista ili malo aleve paprike, možete se pobrinuti za aromu i bit ćete sigurni da je meso sigurno za jesti. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o vrtnim pušnicama .

Nakon pušenja meso se uvijek popari ako na tom području postoje bilo kakve bolesti životinja ili epidemija. Sve proizvode od peradi također treba kuhati na pari, jer mogu biti zaraženi salmonelom, što vrućim pušenjem nije uvijek spriječeno.

Domaća proizvodnja kobasica: recept za rješenje

Dimljena šunka kuha se na pari u prethodno pripremljenoj otopini vode sa začinima. Zahvaljujući tome, postat će sočan, a dobro odabrani začini dodat će mu okus i aromu. Da biste stvorili takvo rješenje, trebate:

  • mala količina vode (tako da šunka u loncu bude pokrivena),
  • Lovorov list,
  • nekoliko kuglica aleve paprike,
  • nekoliko zrna papra,
  • 1-2 češnja češnjaka (po želji),
  • korjenasto povrće kao juha.

Dimljena šunka na pari - detaljne upute, praktični savjeti

Preporučuje se za domaće meso!

Sada ne trebate dodavati sol ili kiselu sol, šunka je dovoljno slana i konzervirana sušenjem i dimljenjem.

  • Prokuhajte vodu s povrćem (mrkva, peršin, celer) da napravite juhu.
  • Dodajte sve začine.
  • Smjesu zakuhajte.

Šunka na pari korak po korak

Kuhanje dimljene šunke započinje kratkim kuhanjem u prethodno pripremljenoj juhi. Trebao bi biti prilično kratak - šunka se ne smije kuhati, tako da ne smije zagorjeti. Stoga odmah smanjite plin tako da temperatura padne. Ili će vas možda zanimati i članak o malim vrtnim pušnicama ?

Kuhanjem dimljene šunke izgubit će nježnost nakon pušenja. To je dobra ideja, ali za malo drugačije i drugačije pripremljeno meso. Ako želite da meso bude sočno, ali s karakterističnim dimljenim okusom i mirisom, sve što vam treba je opeklina šunke. Stoga pripazite da temperatura padne. Trebao bi biti između 70 i 80 Celzijevih stupnjeva. Vrijedno je to provjeriti kuhinjskim termometrom. Ako je temperatura previsoka, u šunku možete uliti malo hladne vode.

Nakon kuhanja na pari, šunku izvadite i na neko vrijeme uronite u hladnu vodu. Zatim ga objesite na udicu na prozračenom mjestu da se malo ohladi. Ohlađenu šunku na pari ne treba hladiti, već je treba držati na hladnom, zasjenjenom mjestu. Ako ste ga ipak odlučili kuhati, treba ga držati na 4-8 Celzijevih stupnjeva.

Vrijeme je za kuhanje dimljene šunke

Dimljena šunka ne smije predugo ostati u vrućoj vodi. Vrijeme kuhanja usko je povezano s veličinom šunke i iznosi približno 40 minuta po kilogramu. Težina se određuje nakon pušenja - pušenje šunke može je malo smanjiti, posebno ako je prethodno sušena šunka pripremljena mokra.

Kuhanje dimljene šunke, tj. Vrijeme koje provodi u kipućoj vodi, trebalo bi biti što kraće i trajati najviše nekoliko minuta. Ili biste željeli ovaj članak o receptima za šunku ?

Domaći proizvod: šunka na pari - savjeti

Sušena šunka najčešće je barem nekoliko kilograma mesa. Obično se istovremeno puši velika količina šunke da bi se to učinilo u jednoj operaciji pušača. Ovo je vrlo dobra ideja i uštedjet ćete vrijeme, no možda ćete otkriti da imate previše mesa odjednom. Dimljena šunka dobro se čuva, ali ako želite da ostane vani nekoliko mjeseci, morate je zamrznuti.

Tada vjerojatno ne dopustite da se skuha. Stavite ga u vrećice u zamrzivač odmah nakon pušenja. Smrznute komade mesa možete skuhati uklonjene, ali tada je vrijeme kuhanja nešto duže. Kupka u vodi sa začinima šunki će dati miris i okus koji su se mogli otopiti tijekom smrzavanja, bit će sočna poput svježe, jednostavno ukusna.

Ako ste zabrinuti da vruća voda može isprati dim i miris šunke, možete je umočiti u vrećicu. Plastične sous vide vrećice su prvenstveno prikladne , ali možete posegnuti za svim folijama namijenjenim kontaktima s hranom na visokim temperaturama. Pogledajte i ovaj članak o tome kako pušiti šunku korak po korak .