Stablo bonsaja - cijena, njega, sorte

Minijaturno drvce u vašem domu? Specifični način uzgoja, obrezivanja i njege u japanskoj umjetnosti bonsaija omogućuje vam postizanje ovog učinka. Patuljasta biljka u loncu može ukrasiti unutrašnjost stana ili servisne točke. Jedno je sigurno - njegov zanimljiv izgled privući će pažnju svakog gosta. Koja je cijena bonsai stabla i kako se brinuti za njega kod kuće?

Bonsai drvo - zanimljiva biljka u vašem domu

Riječ bonsai na japanskom jeziku kombinacija je dviju riječi, riječi "bon" za posudu ili pladanj i "sai", što bi trebalo prevesti kao biljka. Sama umjetnost bonsaija najčešće je povezana s Japanom, ali postoji mnogo indicija da potječe iz Kine ili Indije. Zapravo nije u potpunosti poznato, prvi datum koji se pojavljuje u povijesti ovih minijaturnih stabala je 8. stoljeće, kada su kineski redovnici počeli uzgajati zanimljive biljke pronađene u planinama u posudama i posudama.

Svjesna minijaturizacija drveća, međutim, kasnija je ideja - pojavila se i u Kini u 12. stoljeću. Od tada se bonsai pojavio kao prava umjetnost. To su male biljke, ne uvijek drveće, uzgajane u vrlo malim prostorima, pa ne mogu doseći velike veličine. Majstori mogu na ovaj način oblikovati gotovo bilo koju biljku, ali fikusi se najčešće pojavljuju u domaćem uzgoju. Lakše su oblikovati bonsaje, ali imajući na umu da su stvarno velika stabla, neki primjerci patuljaka zaista su divni.

Bonsai je svake godine sve popularniji. Male biljke jedinstvenih oblika možete sami uzgajati ili kupiti. Česta su i umjetna stabla izrađena od papira ili prirodnih tkanina. Neki su toliko uspješni da se čak i na dodir osjećaju kao prave biljke. Umjetna stabla ili stvarni primjerci mogu biti podjednako divni, ali ako se odlučite za potonje, vrijedi znati da njihovu brigu uređuje nekoliko pravila.

Bonsai drvo

Stvaranje bonsai stabla prava je umjetnost

Za mnoge ljude stvaranje bonsaija ne bi trebalo biti povezano s komercijalnim poslovanjem i stavljanjem drveća na prodaju. To je za njih umjetnost i svaka bi umjetnost trebala biti jedinstvena i angažirana. Po njima bi svaki primjerak trebao biti originalan, jedinstven i jedinstven. Međutim, njihova prisutnost na tržištu ne znači da uzgoj drveća bonsaija više nije umjetnost. Štoviše, stvaranje bonsaija može se obaviti samostalno i savršen hobi za vaš dom.

Širenjem ovih minijaturnih stabala u Aziji pojavili su se i specifični stilovi bonsaija kao obrazac kako drvo treba izgledati. Najupečatljiviji stil je "oblikovan vjetrom" - kratke grančice savijene su na jednu stranu kao da su već duže vrijeme izložene jakim udarima vjetra. Stabla u kaskadnom stilu s uvijenim deblima i različitim brojem bočnih grana također izgledaju lijepo. Također su vrijedni pažnje brojni uspravni stilovi koji se razlikuju po načinu raspoređivanja grana, koje se najčešće odvijaju naizmjenično ulijevo ili udesno.

Formiranje u otmjene bonsai stilove može biti teško za početnike. Iz tog razloga vrijedi započeti s lakšim poravnavanjem. Najčešći izbor za početnike je splav, odnosno ravna debla drveća koja rastu jedno uz drugo. Ako ćete započeti svoju bonsai avanturu, razmislite o stilu metle. Učinak je relativno lako postići. Karakteristična značajka ovog stila je nedostatak grančica koje rastu iz donjeg dijela debla, a više grane čine pravilnu krošnju u obliku lepeze.

Mnoge biljke, i listopadne i crnogorične, prikladne su za stvaranje drveća bonsaija. Naravno, najpopularniji su fikusi, ali također pažnju zaslužuju planinski bor i bijela smreka, koji zaista mogu poprimiti sve oblike. U uspravnom stilu uobičajene bukve izgledaju sjajno i karma sitnih listova, što je posebno ugodno tijekom cvatnje. Zanimljivo je da se bonsai mogu oblikovati čak i od sukulenata, uključujući drvenu žabu. Početnicima se posebno preporučuje mirta - grm koji se lako oblikuje i oblikuje obrezivanjem.

Preporučene makaze za obrezivanje biljaka

Kako oblikovati kućno drvo bonsai?

Činjenica da je biljka namijenjena bonsaiju zakržljala i uzgaja se u takvim uvjetima da nikada neće narasti, ne znači da ne raste. Zato je toliko važno da ih ove biljke redovito obrezuju. Za rezanje vam je potrebno puno znanja, jer čak i mala pogreška može pokvariti planirani vizualni efekt. U prvim bi godinama svi izbojci trebali biti odrezani čak i na pola, zatim se režu samo one grane koje se ne podudaraju sa stilom koji smo odabrali. Naravno, također morate kontinuirano uklanjati bolesne i loše uređene izbojke, a vrijedi odrezati četinjače i vrhove zahvaljujući kojima će bolje rasti. Budući da sustavna rezidba najčešće potiče biljke na brži razvoj novih izbojaka i grananje, tretiranje se mora redovito izvoditi.Većina bonsai stabala orezuje se dva puta godišnje - u proljeće i sredinom ljeta.

Oblikovanje bonsaija, međutim, nije samo rezanje. Da biste stablu dali oblik koji želite, vrijedi koristiti žicu. Zahvaljujući njoj, čak i jednostavna jednostavna grančica može postati savijena grana. Mladi izbojci zamotaju se žicom i ostavljaju dok se ne uvelike. Grančice su najčešće postavljene pod različitim kutom prema deblu nego što rastu. Da biste ih premjestili na jednu stranu, možete nekoliko povezati ili saviti dalje do trupca. Također je važno povući žicu u pravom trenutku - ne prekasno, da ne počne rasti u prtljažnik, i to ne prerano, kako se trud ne bi trošio.

Formiranje bonsai stabala može potrajati i nekoliko godina, pa je to izazov za najstrpljivije i najdiscipliniranije. Međutim, to je strastvena i zarazna aktivnost - možete vidjeti da svako vaše djelovanje utječe na oblik biljke. Nakon prvog stabla, mnogi ljudi odabiru cijelu plantažu. Vrijedno je uložiti ovaj napor kako biste mogli ponosno pogledati vlastite ručno izrađene savršene minijature drveća u loncu.

Stablo bonsaja - cijena, njega, sorte 2

Kako uzgajati drvo bonsai kod kuće?

Cijena bonsai stabla, ovisno o dobi, obliku i složenosti uzgoja, kreće se od nekoliko desetaka do čak nekoliko stotina zlota. Takve sobne biljke, čak i ako su već pravilno oblikovane, zahtijevaju posebne tretmane. Kako se brinuti za drvo bonsai?

Na pravilan razvoj biljke utječu mnogi čimbenici, od kojih su najvažniji pristup svjetlosti i zalijevanje. Najbolje je drvo bonsaija postaviti na umjereno sunčanu prozorsku dasku, gdje sunčeva svjetlost nije preintenzivna. Takve uvjete zahtijeva većina sorti, kao što su, između ostalog, ficus ginseng, ficus retusa ili ficus microcarpa.

Zašto je umjerena izloženost tako važna? Ravna, obično okrugla posuda sa postoljem u kojem se uzgaja drvo bonasai uzrokuje njegovo plitko ukorjenjivanje, a time i osjetljivost ovog dijela biljke na sušenje. Iz tog razloga, još jedna vrlo važna točka kada je u pitanju briga o vašem bonsaiju je pravilno zalijevanje.

Njega drveća bonsaja - zalijevanje

Izvan perioda mirovanja, biljku treba zalijevati tako da supstrat bude uvijek vlažan. Stoga je treba svakodnevno zalijevati. Usput, objašnjava zašto drvo treba uzgajati u posebnom bonsai loncu sa postoljem. To olakšava uklanjanje viška vode, a time - sprječava truljenje u osjetljivom korijenskom sustavu.

Cijena bonsai stabla nisu samo troškovi same sobne biljke, već i gnojiva potrebnog za pravilan razvoj. Boca od pola litre odgovarajućeg topljivog pripravka obogaćenog potrebnim mikro i makro elementima mali je trošak od nekoliko zlota. U proljeće i ljeto, biljku treba gnojiti otopinom (proporcije prikazane na pakiranju) jednom u dva tjedna, dok u jesen i zimu rjeđe - jednom mjesečno. Pa možete vidjeti da, iako je cijena bonsai stabla prilično visoka, njegovo održavanje nije jako skupo.

Bonsai lonci

Cijena bonsai drveta uključuje i troškove lonca za bonsai. Nije ni čudo, jer ovo plovilo zaslužuje posebnu pažnju. Bez obzira radi li se o okruglom, ovalnom ili četvrtastom loncu, svima im je zajedničko jedno - prilično su ravni (osim viših lonaca namijenjenih kaskadnom uzgoju).

Bonsai posude sa postoljem su keramičke posude koje se, ovisno o vašim željama, mogu prekrivati ​​glazurom ili nakon pečenja ostati sirove. Posebno vam prvo rješenje pruža nebrojene mogućnosti da odaberete ne samo oblik posude, već i boju i uzorke. Ornament nije samo sam fikus bonsaj ili bilo koje drugo drvo, već i keramika koju je lako prilagoditi stilu interijera. U njima dobro izgledaju i živo i umjetno drveće.

Umjetno drveće, naravno, potpuno je bez muke, pa se ne morate pitati kako se brinuti za ficus ginseng, ficus retusa ili ficus microcarpa. Zanimljivo je, međutim, da je cijena stabla bonsaija u ovoj verziji visoka kao i žive biljke, a prvenstveno ovisi o stupnju autentičnosti. Za najvjerojatnije oponašajući primjerak morat ćete platiti čak nekoliko stotina zlota.

Bonsai, posebno u pravim loncima, najbolji je mogući ukras za svaku sobu. Naravno, teško je zamisliti sobu u japanskom stilu bez njih, ali oni se uklapaju i na druga mjesta. Minimalistička modernost također je izvrsno mjesto za drveće bonsaija. Izvrsno izgledaju u mračnim dnevnim sobama i kuhinjama, ali dobro se uklapaju i u ugodne obiteljske stanove. Bonsai su sami po sebi toliko lijepi i originalni da im ne treba nikakvo dodatno društvo, već naprotiv - trebali bi samostalno pokazati svu svoju draž.