Džem od malina - recept, kako napraviti džem od malina korak po korak

Malina maline , pronađena staništa, raste na vlažnim tlima humus bogat na rubu šuma bogate dušikovih spojeva, s neutralnim i blago kiselog pH. Raste bujno, granaju se i donose plodove samo na sunčanim mjestima. Narastu do 2 m visine. Šumska malina cvate u svibnju i lipnju, a plod daje od kraja lipnja do kolovoza. Vrijeme berbe zrelih malina kratko je, obično oko 10 dana. Šumska malina iznjedrila je vrtne maline s ljepšim plodovima, ali ustupajući mjesto divljim mirisima i okusima, zbog čega su obogaćene konzervama - džemom od malina, sokom, džemom od šljiva, želeom ili vinom. Malina je također cijenjena ljekovita biljka.

Ako tražite više nadahnuća, pogledajte i ovdje prikupljene članke o konzervama.

Džem od malina - recept, kako napraviti džem od malina korak po korak

Kako napraviti džem od malina - jednostavan recept za ukusni domaći džem

Džem od malina - recept za pekmez s malo šećera

Maline za konzerve skupljamo ručno, po suhom vremenu. Voće je najbolje staviti u košarice, kapaciteta do 1 kg, kako se maline ne bi mrvile. Zrelo voće koje pušta sok najbolje je sakupljati u emajliranim i staklenim posudama. Naravno, tržnica nudi bogatstvo malina koje trebate samo ponijeti kući i koristiti za pripremu raznih delicija. Međutim, ništa ne može zamijeniti obiteljski izlet u lov na maline - u šumu ili vrt.

Tradicionalni domaći džemovi koriste oko 70 grama šećera na 1 kg voća. Za pekmez s niskim udjelom šećera dovoljno je oko 20-30 grama šećera na 1 kg voća. Naš džem od malina lijepo će se zgusnuti bez želea.

Sastojci:

  • Maline - 2 kg
  • Šećer 40-60 dag

Izvršenje:

Maline temeljito operite, ocijedite, promijenite i očistite peteljke. Zdrobite polovicu voća, prekrijte šećerom i ostavite po strani nekoliko sati. Nakon 2-3 sata masu kuhajte na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati. Dodajte cijelo voće i nastavite kuhati, miješajući cijelu stvar. Džem od malina gotov je kad se kap koja se prebaci na hladni tanjur učvrsti. Stavite vrući pekmez u oparene staklenke i dobro zatvorite staklenke s oparenim čepovima. Ako tražite više inspiracije, ovdje pogledajte i članke o marmeladama .

Džem od maline, s malo šećera, zdrav je i ukusan. 1 žličica džema (15 g) ima samo 23 kalorije i ne sadrži natrij, što će cijeniti ljudi koji žele izgubiti malo kilograma i zadržati lijepu figuru. Malina je bogata fosforom, neophodnim za izgradnju kostiju, zuba i mekih tkiva. Konzumacija 100 mg malina pokriva potrebe odraslog čovjeka za bakrom za proizvodnjom hemoglobina. Ukusno voće sadrži više željeza - sastojka hemoglobina - od limuna, naranče i grožđa.

Kako napraviti džem od malina bez šećera?

Dijetalni džem bez šećera koristi prirodna sladila - ksilitol, tekuću steviju ili eritritol. Pripremamo ga bez zelfixa.

Sastojci:

  • Maline - 2 kg
  • ½ čaša vode
  • Odabrano zaslađivač

Za zbijanje - možete odabrati:

  • 12 žlica lanenog sjemena ili
  • 7-8 žličica praška od agara

Džem od malina - recept, kako napraviti džem od malina korak po korak

Izvršenje:

Temeljito isperite maline, ocijedite ih, promijenite i uklonite peteljke. Ulijte vodu u lonac na dnu i stavite maline. Kuhamo ih nekoliko sati na laganoj vatri uz često miješanje dok plodovi ne puste sok. U pripremljenu masu dodajte zaslađivač za okus - u količinama koje nam odgovaraju. Ili biste možda voljeli i ovaj članak s receptom za džem od dunja ?

Preporučene staklenke po najpovoljnijim cijenama!

Dodajte laneno sjeme ili agar u prahu u lonac s malinama i zaslađivačem. Lanena masa trebala bi još malo prokuhati. Kad dobijemo gustu konzistenciju, prevedimo gotov džem od malina u oparene staklenke i pasteriziramo ih oko 30 minuta. Korištenje agara zahtijeva prvo otapanje praha u 1/3 šalice vruće vode. Ulijte otopinu u smjesu i kuhajte. Kad džem zavrije, odgađamo ga za pasterizaciju. Nakon hlađenja postići će odgovarajuću gustoću. Prikladan i praktičan način je pasterizirati džem u pećnici zagrijanoj na oko 130 Celzijevih stupnjeva.

Domaći džem od malina ukusan je dodatak mnogim jelima. Cijenit ćemo konzerve od maline zimi, kada svježe voće nije dostupno. Dodamo ga palačinkama, pečenim proizvodima, možemo obogatiti okus jogurta ili kaše. Vrijedno je obratiti pažnju na mogućnost uštede - domaći proizvodi mnogo su jeftiniji od gotovih džemova kupljenih u trgovini.

Konzerve od maline - pekmez dobar za prehladu

Dodatak soka, žličice džema ili konzervi od maline vrućem čaju pomaže kod prehlade i infekcija gornjih dišnih putova, djelujući kao diaforetik i antipiretik. Salicilati sadržani u malinama djeluju na sličan način kao popularni protuupalni lijekovi. Vrijedno je za zimu pripremiti nekoliko staklenki domaćeg džema u kojima ćemo sačuvati arome i okuse ljeta. Domaće konzerve mogu se napraviti u kratkom vremenu. Evo jednostavnog recepta za ukusni džem od malina koji ćete pripremiti za samo jedan sat. U ovom članku potražite i recept za pekmez od jagoda .

Sastojci:

Za 1 kg malina koristimo 50 grama šećera

Izvršenje:

Isprane, ocijeđene i prikrivene maline stavite u lonac. Prekrijte voće šećerom. Pirjajte cijelu stvar na laganoj vatri, miješajući dok maline ne puste sok. Stavite gotov pekmez u oparene staklenke i pažljivo zatvorite staklenke oparenim poklopcima. Okrenite staklenke naopako. Džem sadrži takvu količinu šećera koja će osigurati sigurno skladištenje naših proizvoda.

Ukusne konzerve dobivamo od malina. Za njihovu pripremu potrebna je upotreba sastojaka u sljedećim omjerima: na 1 kg malina - 1 kg šećera. Prekrijte maline s malo šećera i ostavite sa strane 2-3 sata. Pripremite sirup od vode i ostatka šećera, uz dodatak, na primjer, narančine kore. U sirup dodajte maline i kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje oko 30 minuta. Stavite vrući džem u oparene staklenke i pažljivo zategnite poklopce. Okrenite staklenke naopako. Hladne staklenke s konzervama od maline spremne su za čuvanje u vašoj kućnoj smočnici. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak s receptom za marmeladu od ogrozda ?