Kako napraviti kamenjar od kamena - savjeti i detaljne upute

Vrtne kamenjare postaju sve popularnije u kućnim vrtovima. Ponekad okružuju ribnjak, a drugi puta čine zasebnu strukturu. Napokon, kamenjar izgleda fenomenalno samo kad je njegovan i procvjetao. Koje biljke odabrati za kamenjar i kako ga postaviti korak po korak? U tome će zasigurno pomoći inspirativne fotografije vrtnih kamenjara i uzorci projekata.

Vrtne kamenjare

Kako napraviti kamenjar? Korak po korak upute

Prije nego što počnete razmišljati o tome kakvo će cvijeće biti prikladno za kamenjar, trebali biste započeti s čišćenjem vrta. Pronaći pravo mjesto za svoj kamenjar možda će biti teže nego što mislite. Pazite da nije blizu kuće, označenih staza, a ako planirate napraviti i ribnjak, bit će lako dostupan tijekom čišćenja koje zahtijeva ispuštanje vode. Također pripazite da je mjesto sunčano, jer to obično zahtijevaju biljke kamenjara.

Odgovor na pitanje kako napraviti kamenjar od kamenja mogao bi se činiti trivijalan: izbacite kamenje, po mogućnosti posadite višegodišnje bilje na kamenjar i gotovo je. Nažalost, ovu naizgled trivijalnu konstrukciju nije tako lako napraviti. Prije svega, potreban je promišljen dizajn. Jednom kada ste pronašli pravo mjesto za kamenjar i još uvijek se pitate kako postaviti takav kamenjar, pomoći će vam gotovi dizajni dostupni na Internetu i inspirativne fotografije vrtnih kamenjara. Potraga za biljkama za kamenjar je završna faza, tako da u početku ne trebate brinuti o tome.

Radovi u vrtu trebali bi započeti čišćenjem površine na planiranom mjestu za kamenjar i osiguravanjem odgovarajuće odvodnje vode u budućoj gradnji. U tu svrhu, prije pravljenja brda, zemlju prekrijte s desetak centimetara šljunka. Dizajn definira oblik kamenjara na koji u ovoj fazi treba obratiti pažnju. Kasnije će to biti teško promijeniti. Zatim od smjese pognojene vrtne zemlje, pijeska i šljunka ili treseta gradimo kamenjar do željene visine, imajući na umu da biljke za kamenjare od kamena na njemu dobro izgledaju. To nije sve kada je riječ o tome kako sami napraviti kamenjar.

Sljedeći korak je polaganje kamenja. Što su uzorci ukrasniji, to bolje. Međutim, sve ovisi o vašoj maštariji. Važno ih je smjestiti u posipanu smjesu na takvoj dubini da ostanu stabilni, tj. Oko 1/3 njihove visine. Bolje je sagraditi kamenjar od jedne vrste kamena, ali ako nekoga ponese maštarija i vjerna predstava prirode mu se ne računa, tada nitko nikome neće reći kako napraviti kamenjar u vlastitom vrtu;)

Posljednji aspekt odgovora na pitanje kako napraviti kamenjar je pitanje koje biljke odabrati za kamenjar. Naravno, svi dizajni uključuju cvijeće kamenjara, a niti jedan kamenjar ne može bez njih. Međutim, imajte na umu da bi kamenjari u vrtu trebali biti ukrasni tijekom cijele godine - pa bi trebali sadržavati i zimzelene trajnice.

Ekskluzivne promocije vrtnih alata

Najčešće biljke za kamenjare izrađene od kamenja

Kamenjari u vrtu postaju šarmantni tek kad na njih posadimo biljke. Ovdje je izbor zaista velik. Kamenjari postaju sve popularniji i svake godine ima sve više sorti i vrsta koje dobro uspijevaju među stijenama. Međutim, postoje neki apsolutni hitovi koje apsolutno morate kupiti.

Dovoljno je pogledati fotografije vrtnih kamenjara da bismo vidjeli da su apsolutna osnova biljke kamenjara koje ispunjavaju prostore između kamenja i stijena. Najpopularniji su rojevi i sedum. Niske su biljke koje se brzo šire kako bi zauzele nove prostore. Rojevi zaslužuju najviše pažnje, jer su vrlo dekorativni - najnovije sorte su dvobojne, a rubovi lišća također su obojani intenzivnom, kontrastnom bojom. Imaju mesnate listove koji tvore rozete. Uskoro će se oko njih pojaviti puno sitnih rozeta. Zahvaljujući njima, kamenjari u vrtu izgledaju sjajno i zimi i u jesen - ove biljke ne gube svoju atraktivnost tijekom cijele godine.

Jednako popularno cvijeće za kamenjare su sve niske, puzajuće vrste koje proizvode bujno cvijeće. Zahvaljujući njima su vrtni kamenjari živi i zaista lijepi. Guste, cvjetne kaskade koje se tiho slijevaju sa stijena ili mekanih, bujnih i vrlo šarenih jastuka - mogućnosti su brojne. Iz ove skupine, u vrtu, najčešće možemo vidjeti zimzeleni rezervoar koji je u travnju i svibnju u potpunosti prekriven malim kišobranskim cvjetovima. Također je vrijedan pažnje plamen šila - biljka s tankim, puzajućim izbojcima koji kaskadno kamenje preplavljuju ogromnom količinom nježnih, intenzivno ružičastih cvjetova.

Kako napraviti kamenjar od kamenja - savjeti i detaljne upute 2

Vrtne kamenjare ne mogu bez četinjača. Međutim, u malom vrtu radije izbjegavajte brzo rastuće biljke. Potražite patuljaste sorte četinjača, birajte među puzavim sortama planinskog bora ili smreke - one su zasigurno najpopularnije. Možda će vas zanimati i čempres od graška, ili će vas napastovati manje poznata, ali izuzetno atraktivna bijela smreka? To su višegodišnje biljke za kamenjare, koje će zapravo odrediti njegov oblik i imati šansu da postanu njegova žarišna točka.

Vrtne kamenjare - mjesto za trave i ukrasno bilje od lišća?

Najčešće biramo cvijeće za kamenjar izrađen od kamenja, ali izvrsno je mjesto za ukrasno bilje od lišća. Njihova neupitna prednost je što su lijepe tijekom cijele godine, a njihove boje i nekonvencionalna navika daju raznolikost kamenjarima u vrtu. Ovo je izvrsno mjesto za sadnju koleusa koji na površini lišća ima neobičan uzorak, najčešće obojen ružičastom ili ljubičastom bojom.

Također možete odabrati vrtne kamenjare na zasjenjenom mjestu. To daje malo manje mogućnosti uređenja, jer ima manje kamenjara koji vole hlad. Međutim, ako volite ukrasno lišće i listopadni grmovi su na vrhu vašeg popisa najljepših biljaka, ovo je sjajna ideja! Kamenjari u vrtu izvrsno su mjesto za funkiju, poznatu i kao kraljica sjena. To je biljka s bezbroj sorti boja. Njegovi listovi imaju drugačiju teksturu, najfinije boje i šarene umetke, na primjer pruge ili nježne točkice. Uz to, biljka divno cvjeta, dajući rijetke, ali privlačne sitne ljubičaste cvjetove.

Isto vrijedi i za brusnice - također male biljke s ukrasnim lišćem koje vole sjenu. Dizalice imaju nešto manju naviku pa vrijedi razmotriti i njihov raspored na kamenjaru. Biljke nisu posebno zahtjevne, opraštaju privremeno zanemarivanje i potpuno su otporne na mraz, drže svoje prekrasno cvijeće tijekom cijele zime. Uz to su i izuzetno izdržljivi - ne boje se kiše ili vjetra. Ako mislite da sami listovi nisu dovoljno atraktivni, uvijek ih možete upariti sa šarenim cvatućim begonijama s obješenim stabljikama.

Međutim, vrtni kamenjari također su idealno mjesto za razne vrste trave. Visoki koji stvaraju guste nakupine, poput kineskog miscanthusa ili trave od trske, posađeni su negdje sa strane kamenjara ili iza njega, tako da su prekrasna podloga za druge biljke. Na samom kamenjaru posadite prilično male vrste i sorte - one koje će stvoriti gusti, šareni i šarmantni jastuk. Najpopularniji je zasigurno plavi vijuk koji se odlikuje jedinstvenom, plavom bojom oštrica. Kratka je i vrlo gusta, kuglastog je oblika. Izgledat će fantastično u pozadini pojedinih žarulja s cvjetovima intenzivne boje.

Kamenjari u vrtu također su idealno mjesto za vunaste klasice. Ova biljka ima prilično nepravilan oblik i savršeno se uklapa u prostor između stijena, ima bijelo-zelene listove koji rastu u sitnim nakupinama. Prilično je nizak i stoga neće dominirati cijelim sastavom. Međutim, ako volite dominirajući, travnati naglasak na svojoj kamenjaru, svakako se zanimite za šaš. Imaju duge, podignute oštrice, ali sami ne zauzimaju puno prostora. Neke sorte poprimaju jedinstvenu žuto-zelenu nijansu, pa će se zasigurno istaknuti.

Biljke za kamenjare od kamena - sadnja

Već znate kako napraviti kamenjar, odnosno kako pripremiti njegovu podlogu. Sad kad ste odabrali svoje biljke, možete prijeći na najteži dio, a to je sadnja. Nije lako iz nekoliko razloga - prvo, teško je uklopiti se u praznine između kamenja. Drugo, vrlo je jednostavno pretvoriti kameni vrt u šarenu hrpu kamenja. Stoga, na pitanje: "kako napraviti kamenjar?" odgovor može biti samo jedan - glavom!

Biljke se mogu saditi tijekom cijele sezone, ali trebali biste znati da je to najbolje učiniti do kraja lipnja, prije nego što vrućina nastupi. To će omogućiti biljkama da se dobro pripreme i smjeste prije vrućine. Radije odaberite trajnice i biljke dugog cvjetanja. U posljednje je vrijeme sadnja lukovica vrlo popularna, ali njihovi cvjetovi traju samo nekoliko tjedana, a tada i lišće odumire. To obično znači da ćete usred ljeta morati ukloniti izblijedjele cvjetove i iskopati lukovice, a kamenjari u vrtu plašit će praznim mjestima.

Kod sadnje biljaka najvažnije je pravilo - što manje to bolje. Obratite pažnju na izbor boja cvijeća - previše cvijeća može stvoriti šarolik efekt. Vrijedno je, međutim, znati da se biljke sade u skupinama - jedan cvijet će "umrijeti" među brojnim vrstama, pa vrijedi birati između nekoliko do desetak jedinki. Važno je obratiti pažnju i na očekivani rast pojedinih cvjetova. Stavite više straga, donje sprijeda, tako da ne ometaju. Pogreška je saditi puzajući grm ili kaskadnu biljku vitkih stabljika na sam vrh kamenjara - postoji rizik da će pokriti preostale cvjetove i biti će im konkurencija u borbi za sunce.