Gnojidba jagoda korak po korak - praktični vodič

Odlučimo li uzgajati jagode u svom vrtu, trebali bismo naučiti i kako oploditi jagode. Kada hraniti jagode i koje gnojivo od jagoda odabrati vrlo je važno. Pa da vidimo kako izgleda gnojidba jagoda, što radimo u proljeće, a što na jesen, kada posipamo gnojivo i koje će gnojivo za jagode biti najbolje.

Ako tražite još savjeta i informacija, ovdje pogledajte članke o gnojidbi biljaka .

Gnojidba jagoda korak po korak - praktični vodič

Uzgoj jagoda - za što to radimo i koje gnojivo odabrati za jagode

Gnojidba jagoda - zašto je to tako važno

Uzgajati jagode više puta nije tako lako kako se čini. Važno je ne samo pravilno odabrati tlo i stupanj sunčeve svjetlosti, već i osigurati sve potrebne procese njege, uključujući zalijevanje, ali i gnojidbu jagoda.

Na pravilan razvoj jagoda utječe njihova gnojidba. Gnojidba jagoda utječe na mnoge aspekte, uključujući okus ploda, njegovu veličinu, proces rasta i koliko će obilno roditi naše biljke. Međutim, vrijedno je podsjetiti da jagode nemaju vrlo visoke zahtjeve za gnojidbom i zato bismo ih trebali gnojiti umjereno.

Uz to, moramo znati kada jagode hranimo gnojivima. Vrlo je važno kada se gnojivo posipa u obliku npr. Granuliranog gnoja, kada treba izvršiti folijarno gnojidbu, kada se gnoji stajskim gnojem i dušikom, vrlo je važno, jer je samo točan odabir datuma sinonim za bolji razvoj jagoda. Ako, pak, na jesen gnojimo jagode gnojivom koje treba davati na proljeće, a ako na proljeće gnojimo gnojivo koje treba davati na jesen, napravit ćemo ogromnu pogrešku i naše jagode neće biti opskrbljene odgovarajućim hranjivim tvarima.

Stoga je gnojidba jagoda vrlo dobra za njihov rast, ali kad se loše izvrši, moramo se sjetiti negativnih učinaka koje ona donosi. Pa, pogledajmo koja gnojiva za jagode odabrati, kada hraniti granulirani gnoj, kada se vrši folijarna gnojidba i kada gnojiti stajskim gnojem i dušikom. Ako planirate uzgajati jagode, u ovom članku potražite i savjete kako odabrati sadnice jagoda .

Gnojiva za jagode - koje gnojivo odabrati za jagode

Mnogo je gnojiva za jagode. Neki se koriste za folijarnu gnojidbu, drugi su dostupni u obliku granula. Osim toga, sastav gnojiva razlikuje se međusobno. Postoje gnojiva gdje je glavni sastojak gnojivo, ali i ona gdje je gnojivo samo manji aditiv. Pa upoznajmo gnojiva koja se često koriste za gnojidbu jagoda.

Prvo gnojivo je standardni gnoj, ali i granulirani gnoj. To je vrlo dobro poznato i široko korišteno gnojivo koje poznaju gotovo svi. Dodatna je prednost što ovo gnojivo možemo proizvesti sami, što će smanjiti troškove gnojidbe.

Gnojiva za bilje koriste se kao predkultura i dizajnirana su za pravilnu pripremu tla za uzgoj jagoda. Pomažu u poboljšanju strukture tla, sprječavaju rast korova i obogaćuju tlo hranjivim tvarima. Gnojiva za bilje su, između ostalog, lupin, gorušica, ozima uljana repica, veterinar i mješavina raži i graše.

Krumpirovo brašno je još jedno vrlo dobro gnojivo prirodnog i mineralnog podrijetla, koje se koristi prije sadnje jagoda, ali i tijekom uzgoja. Krumpirovo brašno sadrži velike količine silicijevog dioksida, kao i mikro i makroelemente. Korištenjem ovog gnojiva jačamo jagode i sprječavamo razvoj bolesti na njima. Međutim, imajte na umu da u ovom gnojivu nema dušika.

Kada hraniti jagode - prihrana jagoda prije sadnje

Jagode se oplođuju u različito vrijeme. Prva je prihrana kada jagode još nisu posađene. To utječe na kasniji razvoj jagoda. Vrijedno je znati da uzgoj jagoda traje do 5 godina na jednom mjestu, a u sljedećim godinama uzgoja biljke ne rode toliko obilno.

Dakle, ako želimo da uzgoj jagoda traje što duže, moramo se sjetiti da pravilno pripremimo tlo za njihov uzgoj. U tu svrhu koriste se organska gnojiva. Jedno od najboljih rješenja je kompost koji se uglavnom proizvodi u vašem vrtu.

Gnojidba jagoda korak po korak - praktični vodič

Drugo rješenje je upotreba stajskog gnoja, ali u ovom ga slučaju ne možemo primijeniti izravno prije sadnje, već kao predpolje. Međutim, ako nemamo druge mogućnosti i moramo kompostirani gnoj koristiti 5-6 tjedana prije sadnje. Nepoštivanje rokova negativno će utjecati na razvoj jagoda.

Najbolja gnojiva za jagode po povoljnim cijenama - provjerite!

Kada posuti gnojivo u različito vrijeme

Gnojidba jagoda u proljeće

Tvrtka za proizvodnju gnojiva koju preporučuju mnogi ljudi je yara koja je stekla vrlo dobra mišljenja zbog visoke kvalitete gnojiva. Vraćajući se, međutim, na temu, za proljetnu gnojidbu možemo koristiti prirodni vermikompost ili mineralno gnojivo za jagode.

Kada je riječ o višekomponentnim mineralnim gnojivima za jagode, trebali bismo izbjegavati ona s vrlo velikim količinama dušika. Takva gnojiva uključuju Polifosku i Azofosku. Međutim, Biopon, Agrecol, Florovit i Fructus nastupit će vrlo dobro. Prilikom davanja gnojiva imamo dvije mogućnosti: davanje jedne doze u proljeće ili podjela doze na 2 dijela te davanje u proljeće i nakon berbe ploda.

Kao prirodni vermikompost, koji je tekuće gnojivo za razrjeđivanje, gvano zrnca se više puta koriste. Takve se granule u proljeće posipaju pored biljaka, a zatim se tlo lagano rahli. Uz to možemo koristiti i ekološko gnojivo koje se temelji na prirodnim sastojcima i bogato je organskim tvarima.

Gnojidba jagoda nakon berbe usjeva

Dodatna gnojidba jagoda je gnojidba nakon završetka vegetacije, kada će jagode dati svoj urod, a mi ćemo ga ubrati. U pravilu datum takve gnojidbe jagoda pada na ljeto. Ali zašto jagode zapravo oplodimo kad više ne rađaju?

Takva se gnojidba događa kada se za proljetnu gnojidbu koristi nedovoljna doza gnojiva. Štoviše, takvom gnojidbom dopunjavamo količinu dušika, kalija, magnezija, fosfora i kalcija. Zahvaljujući takvoj gnojidbi, biljke će se puno lakše razvijati i roditi.

Za takvu gnojidbu koriste se biohumus, guano, kompost i mineralna gnojiva. U ovom slučaju možemo uspješno koristiti svojstva Azofoskog i Polifoskog. Međutim, imajte na umu da gnojidbu jagoda nakon berbe morate obaviti do sredine kolovoza.