Kiseljenje kupusa u bačvi za zimu korak po korak - provjereni recept

Juha od kiselog kupusa ili salata od kiselog kupusa bit će savršeni za zimu. Međutim, umjesto kupusa kiselog kupusa u trgovinama, kupus možemo početi kiseljeti kod kuće. Stoga bismo trebali doznati kako izgleda kiseljenje kupusa u bačvi, kiseljenje kupusa u staklenkama, kada probušiti kupus i kakva svojstva ima sok od kiselog kupusa i sam bačva.

Ako tražite više savjeta i informacija, ovdje pogledajte i članke o silaži.

Kiseli kupus - za što će biti koristan?

Domaće kiseljenje kupusa - koja su svojstva kupusa koji sami pripremamo kod kuće

Ako nas zanima domaće kiseljenje kiselog kupusa, trebali bismo znati da je to moguće, sve dok znamo u kojim omjerima se pridržavati tijekom ovog postupka. Sjetite se da se bačva za kiseljenje kupusa može ponašati drugačije od staklenke, pa bismo trebali pročitati recept za kiseljenje kupusa u bačvi, ali i o tome kako kiseliti kupus u staklenkama.

Prije svega, pogledajmo svojstva kiselog kupusa, koji je, prema nekim ljudima, najbolji prirodni lijek zimi i više. Pa, kiseli kupus, unatoč činjenici da je niskokaloričan, ima mnoštvo svojstava koja vrlo dobro utječu na naše zdravlje.

Kiseli kupus, poput soka od kiselog kupusa, utječe na probavni proces i poboljšava stanje našeg probavnog sustava. Štoviše, podržava imunitet našeg tijela, pozitivno djeluje na srce i krvožilni sustav, a također smanjuje razinu kolesterola u krvi. Također je nemoguće ne spomenuti da jedenje kiselog kupusa poboljšava stanje naše kože.

Vrijedno je znati da u takvom kupusu ima i puno vitamina C, kalija, željeza, magnezija i kalcija. U sebi ima i bakterije mliječne kiseline i vlakna, ali ima i svojstva regulacije glukoze u krvi i protuupalna svojstva.

Kiseli kupus - primjena

Kiseli kupus sastojak je mnogih salata koje se jedu sirove. Može se kombinirati i s povrćem i voćem, npr. S jabukom. Štoviše, možemo je poslužiti kuhanu. Ne može se poreći da je nadjev za razne proizvode, npr. Za okruglice ili krokete. Od kiselog kupusa pripremaju se i juhe od kojih je najpopularnija juha od kupusa.

Morali bismo znati da se kiseli kupus preporučuje za prevenciju bolesti probavnog sustava, a također vam omogućuje održavanje pravilne bakterijske flore u crijevima. Štoviše, pomaže kod zatvora, a koriste ga ljudi koji su na dijeti i žele smršavjeti.

Još jedan vrlo koristan čimbenik je da se kiseli kupus preporučuje kod bolesti srca i ateroskleroze, jer njegova vlakna smanjuju razinu kolesterola. Ne zaboravimo da konzumacija kiselog kupusa može biti korisna tijekom prehlade i drugih upalnih promjena, jer smiruje te promjene i pomaže u postizanju ispravnog zdravlja. Također je izvrstan antioksidans, koji smanjuje rizik od raka. Dodatne savjete potražite u ovom članku o kiselom kupusu .

Kiseljenje kupusa u bačvi - kako kiseliti kupus

Što određuje okus kiselog kupusa - što vrijedi znati

Okus kiselog kupusa vrlo je važan, ali također treba imati na umu da iz njega dobijemo odgovarajuću kiselost. Zbog toga je vrlo važno znati što utječe na konačni okus kiselog kupusa. Pa, pogledajmo kako dobiti pravi okus našeg domaćeg kiselog kupusa.

Najvažniji element u kiseljenju kupusa je postići pravi okus, ali i ne prevladati okus kupusa začinima. Stoga moramo osigurati da začina nema previše, ali i da ih nema premalo. U pravilu začini koje dodajemo kupusu su kim, lovorov list, kleka, piment i papar.

Međutim, raznolikost začina nije najvažnija stvar u okusu. Okus i kiselost kiselog kupusa također ovise o tome kako se čuva i koliko temeljito tučemo kupus. Stoga kod izrade domaćeg kiseljenja treba uzeti u obzir sva tri elementa.

Kiseli kupus služio je u bačvi, a kiseli kupus u bačvi, tj. Domaći kiseli kupus

Kako ukiseliti kupus u bačvi - omjeri i recept

Bačva za kiseljenje u pravilu ima kapacitet od 25 l, a u takvu bačvu može stati do 20 kg kupusa. Imajte na umu da je prilikom kiseljenja kupusa važno držati pravi omjer između količine kupusa i količine soli koju dodate u bačvu. U pravilu je to 20 g na 1 kg kupusa.

Sastojci:

 • 20 kg usitnjenog kupusa,
 • 3 kg naribane mrkve,
 • 400 g soli,
 • sušeni kopar,
 • sušeni bosiljak,
 • začini: papar u zrnu, sjemenke smreke, zrna aleve paprike, lovorov list, sjemenke kima.

Priprema:

 1. Ogulite kupus s vanjskih listova i sitno ga nasjeckajte.
 2. Ogulite mrkvu i naribajte je na ribežu s grubim mrežicama.
 3. Kupus pospite solju.
 4. Sve pomiješajte i ostavite oko 4 sata.
 5. Stavite kupus u bačvu postepeno, posipajući mrkvu začinima po slojevima.
 6. Nakon postavljanja svakog sloja kupus temeljito tučemo.
 7. Ostavite bačvu sa kupusom toplu, malo prekrivenu dnom.
 8. Sutradan smo tukli kupus i probušili ga.
 9. Pretučeni kupus natovarimo tanjurom i kamenom.
 10. Nakon otprilike 5 dana bačvu zatvorimo i spremimo na tamno i hladno mjesto.

Kiseljenje kupusa u staklenkama - kako kiseliti kupus za zimu

Kupus možete ukiseliti ne samo u bačvi, već i u staklenkama. Kako to učiniti? Nije teško, a lako možemo dobiti odličan specifikum za prehladu i gripu, koji će dodatno podržati naš krvožilni i imunološki sustav, kao i funkcioniranje cijelog tijela.

Sastojci:

 • 10 kg usitnjenog bijelog kupusa,
 • 2 kg mrkve,
 • 200 g soli,
 • 3 lista lovora.

Priprema:

 1. Pomiješajte temeljito narezani kupus, ribanu mrkvu i sol.
 2. Stavite zdrobljeni lovorov list u cjelinu. Sve bičevati.
 3. Zdjelu s kupusom ostavljamo oko 5 sati da pusti sok.
 4. Nakon ovog vremena sve izmiješamo.
 5. Iscijeđeno povrće stavite u staklenke.
 6. Temeljito umutiti kupus.
 7. Staklenke punimo do otprilike 7/8 visine.
 8. Pažljivo zatvorite staklenke i stavite ih na tamno i hladno mjesto.

Kupus će biti gotov za otprilike 3 tjedna.