Peruanska gljiva - sorte, sadnja, uzgoj, njega, svojstva

Peruanska gljiva egzotično je voće koje savršeno diverzificira tradicionalna i sofisticiranija jela. Također je velika riznica nutritivnih svojstava koja vrlo blagotvorno djeluju na ljudsko zdravlje. Uzgoj i briga za cupcake nije komplicirano. Pa kako saditi i brinuti se o slasnom plodu peruanske jabuke?

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ove članke o povrću noćurka.

Peruanska gljiva - sorte, sadnja, uzgoj, njega, svojstva

Peruanska gljiva

Peruanska borovnica i njene karakteristike

Peruanska gljiva, odnosno Physalis peruviana ili peruanska trešnja, uzgaja se gotovo u cijelom svijetu. Plod mu je sličan cherry rajčici, dok je boja narančasto zlatna, skrivena u svijetlosmeđoj prevlaci. Kaže se i da je tzv Peruanske grožđice tako nalikuju ... kineskom fenjeru.

Peruanska gljiva odlikuje se karakterističnim, pomalo slatkastim i istodobno kiselkastim okusom s okusom gorčine - pomalo podsjeća na kivi, ananas ili ogrozd. Drugi pak tvrdoglavo tvrde da peruanska borovnica ima okus kombinacije naranče s ... rajčicom! Svejedno, gljiva jabuka u osnovi pripada istoj obitelji kao i rajčica, papar ili patlidžan - naime obitelj noćurka.

Sorte peruanske dagnje

Physalis peruviana je poluzimsko -izdržljiva i jednogodišnja biljka (nikako kod nas), ali postoje i zeljaste trajnice. Pomalo je invazivna, pa se obično uzgaja u dvije zimski otporne vrste, naime u peruanskoj jabuci i njenom derivatu - raširenoj papaji. Među poljskim usjevima popularna je i kaša od rajčice. Pogledajte i ovaj članak o uzgoju rajčica od jabuka .

Micelij zvan nadut je mediteranska i višegodišnja biljka koja naraste do 1 m visine! Voli rasti preko vlažnih šuma i grmlja, ali i u nižim dijelovima planina. Ima neugledne krem-bijele cvjetove koji se pojavljuju ljeti. Stabljike raširene papaje su mlohave, tvore rizome - rastu lancetasto i šiljasto lišće. Kad ovaj mijeh procvjeta, na njemu se pojave crveni i narančasti "lampioni" - u njima se kriju jestive peruanske grožđice!

Rašireni mijeh često se koristi za stvaranje suhih buketa. Da bi se napravio takav buket, stabljike treba odrezati kad čaška počne bojiti. Kasnije morate mijeh objesiti na prilično prozračnom mjestu. U nekim zemljama ovo voće možete jesti, ali nije dobrog okusa kao plod peruanske jabuke.

Kao što već znate, osim "napuhnute" sorte, često se nalazi i fizalis filadelfija lam . Međutim, nema toliko nutritivnih svojstava i vrijednosti okusa kao plod peruanske jabuke. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju cherry rajčica ?

Uzgajanje peruanske gljive

Peruanska gljiva - gdje posaditi biljku?

Peruanska gljiva zahtijeva jako malo i uspijevat će gotovo bilo gdje - čak i u tlu siromašnom hranjivim tvarima. Dakle, može se uzgajati i u univerzalnom i u kompostiranom tlu. Jedino što biljci zaista treba je stalan pristup ... suncu. Također morate osigurati mijehu poprilično slobodnog prostora kako bi mogao bujno rasti. Naravno, morate imati na umu da će, ako previše naraste, kasnije biti popriličan problem riješiti se biljke.

Peruanska gljiva - sorte, sadnja, uzgoj, njega, svojstva

Stoga je vrijedno posaditi mijeh u kontejner (što veći), a istovremeno spriječiti pretjerani rast korijena. Dobar način za uzgoj biljke je obrezivanje korijena u jesen ... lopatom. Tada ga možete posaditi cijepanjem korijena na sasvim drugo mjesto.

Sjeme i pribor za uzgoj povrća po povoljnoj cijeni? Pogledajte u nastavku!

Kao što već znate, peruanskim trešnjama treba puno svjetla, ali i što toplije. Upravo o ta dva čimbenika ovisi njegova konačna boja, okus i oblik malih "lampiona". Zbog toga biljku morate pronaći na sunčanom položaju! Također pogledajte ovaj članak o tome kako saditi i uzgajati rajčicu .

Kako uzgajati micelij - njega biljaka

Najbolje je to učiniti s sadnicama - ovdje je način uzgoja vrlo blizu rajčice. Sjeme se mora sijati u posudu ispunjenu tresetnom podlogom - idealno između druge polovice ožujka i početka travnja. Dovoljno je mijeh prekriti perforiranom folijom (prozirnom) i izložiti ga suncu.

Đurđevak će početi nicati na temperaturi između 20 i 22 stupnja C nakon otprilike ... 2 tjedna! Ako primijetite da klijanje započinje, uklonite foliju i održavajte podlogu stalno vlažnom. Kad vidite uzgojene sadnice (s dva glavna lista), možete ih presaditi u zasebne posude.

Imajte na umu da se u poljskom podneblju jabučni moljac obično može uzgajati kao jednogodišnja biljka. Prilično je osjetljiv na hladnoću, pa će ga možda raznijeti tek krajem svibnja. Ako planirate rasti na balkonu, imajte na umu da ove biljke često narastu više od 100 cm i da su razgranate. Dakle, da biste ih ponovno posadili, trebaju vam stvarno velike posude!

Svojstva peruanskog micelija

Kakva je korist od ploda jabuke? Biljka se koristi ne samo u gastronomiji i kulinarstvu, već i u ... prirodnoj medicini! Istraživanje jabučnog moljca - koje je promatralo kemijski sastav lišća i ploda - pokazalo je da biljka ima brojne zdravstvene prednosti! I tako, peruanski micelij i njegove druge sorte savršeno liječe organizam zaražen bakterijama, ali i "tjeraju" viruse ili reumatsku bol. Uz to, pokazuju i antikancerogena svojstva.

Micelij se također koristi kao diuretik, antihelmintik i protuupalni lijek. Sadrži doista ogromnu dozu beta-karotena, tako da pozitivno utječe i na stanje kože i na ... vid! Vitamin C prisutan u mijehu jača imunološki sustav tijela, dok vitamini B pomažu u pravilnom funkcioniranju cijelog živčanog sustava. Vrijedno je spomenuti da je plod jabuke izvor kalcija i fosfora, pa je odgovoran za pravilnu mineralizaciju kostiju i zuba.

Možda vrijedi razmisliti o pokušaju pokretanja vlastite farme u proljeće? Vrijedno je uključiti plod cupcakea u svoju prehranu. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o konzerviranju rajčice za zimu ?