Kineska ruža - njega, razmnožavanje, bolesti i drugi savjeti

Podrijetlom iz suptropskih područja Kine, kineska ruža je poznata i impresivna biljka s lijepim, uvijek zelenim lišćem. Cvijeće - veliko, pojedinačno ili puno, bijelo ili češće - u raznim nijansama crvene, ružičaste i žute boje također su njegovi sjajni ukrasi. Cvjećarnice obično prodaju male biljke koje cvjetaju, iako pod dobrim uvjetima kineska ruža ponekad naraste do visine od 1,5 m i više. Unatoč svojoj draži, ovaj je cvijet prilično zahtjevan, a briga o kineskoj ruži zahtijeva određena pravila. Kako ga njegovati, kako izgleda njegovo razmnožavanje, koja su praznovjerja povezana s njim?

Ako ste zainteresirani za ovu temu, provjerite i kakvi bi trebali biti uređenje travnjaka i njega .

Cvijet kineske ruže tijekom razdoblja cvatnje

Kineska ruža - što je ovaj cvijet?

Kineska ruža (Hibiscus rosa, rosa sinensis) grm je iz porodice sljeza. U Kini se često koristi u vrtu za trnovite živice. U Europu je došao s lovcima na biljke 1713. godine. Trenutno se u zemljama s blažom klimom kineska ruža uzgaja u vrtu kao zimzeleni grm, a u zemljama s hladnijom klimom - u saksiji, kao sobna biljka, iako briga o kineskoj ruži nije laka.

Rosa hibiskusa neko vrijeme nije uživala dobru reputaciju - oko biljke su rasla razna praznovjerja i nitko je nije želio uzgajati kod kuće. Kineska ruža stekla je nadimak biljke koja donosi peh, uzrokuje bolesti (uključujući rak), koja je otrovna. Najveći protivnici kineske ruže bili su šezdesetih godina prošlog stoljeća, iako se navedena praznovjerja nisu odrazila u rezultatima znanstvenih istraživanja. Uvjerenje da rosa sinensis uzrokuje bolest bilo je zapravo slučajnost. Pa, u holu jedne od bolnica postavljen je hibiskus - biljka je bila vrlo impresivna i obilno prekrivena cvijećem. Mnogi ljudi, oduševljeni ljepotom ruže, režu grančice, želeći je uzgajati u loncu na prozorskoj dasci, uništavajući tako biljku. Inhibiranjem takve reprodukcije od strane bolničkih klijenata,pored kineske ruže nalazi se znak "Ova biljka šteti zdravlju!" Dakle, kineska je ruža spašena, ali postojale su predrasude o tome koje bolesti uzrokuje.

Kao da je usprkos tim negativnim mišljenjima cvijet hibiskusa nacionalni simbol Južne Koreje, čak i na nacionalnim novčanicama. Kineska ruža također je uključena u amblem Havaja, a obožavaju je i Malezijci koji ne vjeruju u praznovjerja i biljku rado drže kod kuće na prozorskoj dasci ili u vrtu (posebno je lijep sirijski hibiskus). Ili vas možda zanimaju i pokrovne ruže? Više o njima možete pročitati u ovom članku .

Kinesku ružu karakteriziraju lijepi, sjajni, tamnozeleni listovi, iako su joj glavni ukras cvjetovi intenzivnih boja. Biljka obično počinje cvjetati na prijelazu iz ožujka u travanj (neke sorte mogu cvjetati već u veljači), a obično cvate do prijelaza u kolovoz i rujan (postoje i sorte koje cvjetanje završavaju u listopadu). Postoje primjerci koji cvjetaju tijekom cijele godine. Što je biljka veća, to je kineska ruža bolja u njezi, ima više cvjetova.

Kineska ruža - njega, razmnožavanje, bolesti i drugi savjeti 2

Kako izgleda kineska ruža?

Cvjetovi kineske ruže

Cvjetovi kineske ruže su veličanstveni, neke se sorte mogu pohvaliti čak i primjercima do 25 cm, iako je obično - kad se uzgaja u posudi na prozorskoj dasci - 5 do 10 cm. Jednocvjetne sorte imaju pet latica, dok postoje i dvostruke ili polu-dvocvjetne sorte. Boja kineske ruže ovisi o sorti, baš kao i oblik latica - cvjetovi mogu imati pune rubove, s urezanim, nazubljenim ili nazubljenim rubovima.

Karakteristična značajka cvjetova kineske ruže je struktura tučka i prašnika, jer su srasli, nalaze se na izduženom vratu koji znatno viri izvan latica krune. Kineska ruža ima cvjetove koji rastu pojedinačno na peteljkama do nekoliko centimetara; nekoliko ih je sakupljeno na vršnim dijelovima mladih izraslina. Nažalost, u loncu cvjetovi obično cvjetaju jedan dan (nekoliko sati), a zatim otpadaju. Mnogi se ljudi pitaju kako se brinuti za kinesku ružu, jer je to biljka vrlo osjetljiva na kretanje, propuh i promjene temperature, što se događa i kada se uzgaja u posudi i u vrtu (npr. Sirijski hibiskus). Bilo koji nepovoljni uvjeti za ovu biljku uzrokuju opadanje cvijeća i cvjetnih pupova - to je razlog zaštoda nakon što ga kupi i donese kući ili smjesti u vrt, masovno gubi cvijeće. Također je vrlo osjetljiva na bolesti. Također pogledajte naš članak u kojem ćete pronaćirecepti za tinkturu šipka .

Preporučena gnojiva za ruže - pogledajte ih!

Kineska ruža - lišće

Kineska ruža ima grmoliku naviku, a njezini izbojci mogu narasti i do 50 cm godišnje (iako uzgaja na prozorskoj dasci, rijetko ima tako snažan rast). Listovi rosa sinensis imaju razmjerno duge peteljke, listove u obliku dijamanta, pri dnu punog ruba i dalje nazubljene, dosežući i do nekoliko centimetara. Gornja strana listića je tamnozelena i sjajna, dok je donja strana svjetlija i mutna. Kroz godinu dana kineska ruža postupno gubi sve listove koje zamjenjuju mladi.

Mladi izbojci su zeleni, dok oni stariji polako drveni i prekrivaju se sivosmeđom korom, jer hibiskus rosa nastoji oblikovati deblo. Da bi se dobio oblik nalik drvetu, oblici grmlja trebaju biti pravilno oblikovani i obrezani.

Razmnožavanje i briga kineske ruže

Kineska ruža - razmnožavanje

U kući u saksiji ili u vrtu kineska ruža dobro uspijeva i njezino je razmnožavanje relativno jednostavno. Biljka se razmnožava vršnim reznicama, sakupljenim u svibnju i lipnju, a zatim ukorijenjene na 24 - 26 stupnjeva C u vlažnoj podlozi s visokom vlagom zraka. Reznice se mogu ukorijeniti u vodi, iako je lakše to učiniti u pijesku ili mješavini pijeska i podloge, nakon što se umoče u sredstvo za ukorjenjivanje. Brže ukorjenjivanje postiže se prekrivanjem posude reznicama staklenkom ili folijom (ne smije dodirivati ​​biljku). Nakon otprilike 3-4 tjedna, kineska ruža daje mlado lišće i izbojke, a zatim se može posaditi u posudu, u prikladan supstrat.

Kineska ruža - njega, razmnožavanje, bolesti i drugi savjeti 3

Njega kineske ruže

Iako reprodukcija kineske ruže nije komplicirana, njezina briga zahtijeva znanje o preferencijama kineske ruže. Bilo da ga uzgajate u loncu ili u vrtu, ključno je znati kako se brinuti za svoju biljku i spriječiti da je bolest zahvati. Kineska ruža zahtijeva puno prostora i dobro osvjetljenje. Mlade biljke ne bi trebale stajati na suncu, ali cvjetnice to trebaju. Međutim, to bi trebalo biti difuzno svjetlo, inače jaka sunčeva svjetlost koja padne na biljku u posudi na prozorskoj dasci može prouzročiti opekline lišća. Zato se kineska ruža najbolje uzgaja na južnom prozoru, ali zaštićena od sunčeve svjetlosti (npr. Zavjesom). Ako ste također zainteresirani za uzgoj bergenije u vrtu, nekoliko savjetanaći ćete u ovom članku .

Ljeti kineska ruža dobro uspijeva u posudi smještenoj na mirnom mjestu ili u vrtu (posebno sirijski hibiskus), dok zimi zahtijeva svijetla mjesta i temperaturu od 12-15 stupnjeva C (zahvaljujući kojima će sljedeće godine bolje cvjetati). Kad je toplije, lišće postaje žuto i otpada. Biljka je također savršena za uzgoj u zimskom vrtu i naranči, dokazujući da su joj praznovjerja nanijela mnogo štete, uskraćujući mnogim ljudima priliku da uživaju kod kuće.

Kineska ruža zahtijeva obilno zalijevanje i škropljenje vodom u ljetnim mjesecima (čak i 2-3 puta tjedno na visokim temperaturama), dok je zimi dovoljno jednom tjedno. Prašnjave listove ruže najbolje je očistiti mekom, vlažnom krpom, bez upotrebe lakova. Mladi listovi i cvjetovi koji posmeđe i otpadaju posebno loše reagiraju na kemikalije.

Također je vrijedno voditi brigu o odgovarajućem supstratu za uzgoj biljke - najbolji je plodni i humusni supstrat (npr. Univerzalni supstrat za lončanice). Kineska ruža ne voli presađivanje, dobro uspijeva u loncu koji je malo tijesan. Mlađi se češće transplantiraju, dok se stariji nešto rjeđe presađuju. Kada presadite mlade biljke, skratite vrhove izbojaka tako da se razgranaju. Starije se jako orezuju kako bi se stvorile. Kinesku ružu treba presaditi u jesen, nakon cvatnje ili u rano proljeće, prije cvatnje.

Na primjer, u vrtu sirijski hibiskus najviše voli humusno propusno tlo, iako podnosi i blago vapnenasto tlo. Njega kineske ruže u vrtnim uvjetima zahtijeva pokrivanje zimi. Pročitajte i naš članak: Tla humus korak po korak .

Nažalost, kineska ruža vrlo je osjetljiva na napade štetočina - posebno je često napadaju paukove grinje. Na lišću su brojne obezbojene mrlje, postupno cijela oštrica postaje žućkasto i smeđe boje; lišće se suši i otpada. Na donjoj strani lišća, slabo vidljivim golim okom, pokretni, zelenkastožuti ili narančastocrveni paučnjaci, dugi oko 0,5 mm. Uz to, kinesku ružu tripsi mogu uništiti. Tada se na lišću pojavljuju vrlo male, srebrnaste žućkaste mrlje, koje postupno gusto prekrivaju lisnu ploču duž glavnih žila. Snažno kontrolirani listovi postaju žuti i otpadaju. S dna lišća vidljivi su blijedo žućkasti ili tamnosmeđi vitki insekti, vrlo pokretni, dugi do 1,5 mm.

Kineska ruža - gnojidba

Govoreći o tome kako izgleda briga za kinesku ružu, ne može se zaboraviti na prihranu biljke. U tu svrhu koristimo male doze tekućih univerzalnih gnojiva za lončanice, a u razdoblju postavljanja cvjetnih pupova i cvatnje - gnojiva za cvjetnice. Biljku ne treba gnojiti zimi (tijekom razdoblja mirovanja) i nekoliko tjedana nakon presađivanja, najbolje ju je hraniti od ožujka do kolovoza, jednom tjedno, punom dozom gnojiva. Tada će kineska ruža ugoditi našim očima ljepotom, a iako o njoj postoje štetne predrasude, popularnost će joj rasti. Uzgoj kineske ruže vrijedan je svakog truda.