Vino od ribiza - provjereni recepti za vino od crvenog ribiza

Ništa neće učiniti obiteljski događaj atraktivnijim od domaćeg vina od ribiza. Ribiz nije samo ukusan, već je bogat vitaminima i hranjivim sastojcima koji pozitivno djeluju na zdravlje. Kao što kažu stručnjaci, vino se može napraviti od bilo koje vrste voća. Vino od domaćeg ribiza ili vino od višnje izvrstan je način da sačuvate voće za zimu i iskoristite bogatstvo vitamina nakon sezone. Naučite kako napraviti vino od ribiza korak po korak. Upoznajte najpopularniji recept za kućno vino od crvenog ribiza.

Za više savjeta pogledajte ovaj članak o voću pogodnom za vino.

Vino od ribiza - provjereni recepti za vino od crvenog ribiza

Vino od ribiza korak po korak

Vino i od crvenog i od bijelog ribiza nije teško napraviti. Međutim, važno je ne pretjerano ga razrijediti vodom. Mnogi proizvođači domaćih vina mošt ribiza previše razrijede vodom, jer smatraju da je voće previše kiselo. Nažalost, rezultat pretjeranog razrjeđivanja može biti slabo vino bez okusa. Svaki recept za kućno vino od crnog ribiza daje vam točan omjer vode i šećera prema količini voća. I u redu je držati se ovih iznosa. Također je važno prilikom izrade domaćeg vina od ribiza ne prelaziti udio šećernog sirupa. Na litru mošta ribiza ne smije biti više od 2 litre sirupa. Način izrade vina od ribiza korak po korak je sljedeći.

Za proizvodnju domaćeg vina trebat će vam poseban vinski kvasac, od kojeg moramo napraviti takozvani majčinski, odnosno umnoženi kvasac. 2-3 dana prije planiranog početka proizvodnje vina u bocu stavite pola litre usitnjenog voća i vinskog kvasca. U ovoj boci odvija se predfermentacija vina. Nakon otprilike 2 dana majka je spremna, što se vidi po intenzivnom mirisu kvasca. Ako tražite još inspiracije, pogledajte ovdje prikupljene članke o kućnim vinima .

Početak postupka izrade domaćeg vina je izrada mošta od ribiza. Operite voće, sortirajte ga kako biste uklonili pokvareno, a zatim ga zdrobite. Najbolje je ribiz zdrobiti miješalicom ili sokovnikom. Ulijte isjeckani ribiz u vodu i kuhajte. Nakon hlađenja dodajte majčinu kvasca i hranjivu tvar za kvasac.

Od ostatka vode izrađujemo šećerni sirup prema proporcijama navedenim u receptu. Količina vode i šećera u svakom receptu je važna jer ti omjeri određuju jačinu vina. Što je više šećera i manje vode, vino će biti jače.

Ohlađeni šećerni sirup ulijte u mošt i sve stavite na stranu oko 10 dana. Mošt živimo nekoliko puta dnevno. Nakon tog vremena procijedite vino da uklonite voće i mrtvi kvasac. Ulijte ga natrag u gander tako da vino dodatno fermentira. Nakon otprilike 2 tjedna vino se može puniti u boce. Ili biste možda voljeli i ovaj članak s receptom za vino od malina ?

Vino od crnog ribiza

Crni ribiz idealna je sirovina za proizvodnju domaćih jakih i desertnih vina. Vino od crnog ribiza radi se slično, ali postupak njegove pripreme je puno duži.

Sok od crnog ribiza teže je prenijeti, stoga je potrebno pravilno pripremiti mošt za vino od crnog ribiza. Prelijte ribizle vodom i ostavite po strani 24 sata. Također možemo dodati pektoenzim i zatim ostaviti da odstoji 10 sati.

Vino od ribiza - provjereni recepti za vino od crvenog ribiza

Pripremljeni mošt ulijte u gander, dodajte prethodno napravljeni sirup od šećera i vode i vinski kvasac. Grebensku pločicu zatvaramo čepom s fermentacijskom cijevi u koju ulijevamo vodu.

Nakon 2 tjedna ulijte vino od crnog ribiza u drugi čisti gander da se riješite sedimenata i ostataka voća. Ostavite grebensku pločicu na hladnom mjestu oko godinu dana. Tada vino možemo natočiti u boce. Vino od crnog ribiza svoj puni okus dobiva tek nakon 3 godine. Također pogledajte ovaj članak s receptom za tinkturu od crnog ribiza .

Preporučeni vinski dodaci po izvrsnim cijenama

Vino od ribiza bez kvasca?

Je li moguće napraviti vino od ribiza bez kvasca? Naravno da. Nažalost, ovo zahtijeva iskustvo i tvorci početnici, međutim, preporučuju upotrebu vinskog kvasca. Na plodu svako voće ima kvasac. Stoga, ako želite raditi vino bez kvasca, ne biste trebali prati voće.

Vino bez kvasca radi se slično onome gore opisanom. Postoji 80% šanse da će takvo vino biti uspješno. Inače ćemo umjesto vina dobiti ocat.

Tinktura od ribizla

Priprema domaćeg vina pomalo je naporna, pa je još jedno rješenje za uživanje u plodovima nakon sezone tinktura crvenog ribiza.

Da biste napravili aromatičnu tinkturu od crnog ribiza, pripremite 1 kilogram temeljitog ribiza temeljito opran i bez peteljki. Stavite voće u veliku staklenku i ulijte pola litre špirita i pola litre votke. Sadržaj staklenke treba miješati svaka 2-3 dana. Nakon mjesec dana ulijte tekućinu u drugu teglu i prekrijte voće čašom šećera. Ako je sve previše kiselo, možete dodati žlicu meda. Nakon tjedan dana voće prelijte prethodno ulivenom tinkturom i ostavite sa strane još tjedan dana. Nakon tjedan dana možete uliti tinkturu u boce.

Napraviti domaće vino od crvenog ribiza nije teško i svi će se, čak i početnik, nositi s pravim receptom za domaće vino od crvenog ribiza. Međutim, ne zaboravite se točno držati proporcija sadržanih u receptu. Ili biste možda voljeli i ovaj članak s receptom za kupinovo vino ?