Nizozemska iris (nizozemska iris) - sadnja, uzgoj, njega, zimovanje

Perunike luka su biljke koje se vrlo željno koriste u vrtnim aranžmanima, a neke od njih čak se uzgajaju u posudama. U kući imaju vrlo ukrasno cvijeće koje ukrašava vrt, balkone, terase i prozorske klupice. Pa saznajmo kako i kada saditi njihove lukovice i koji su njihovi zahtjevi.

Ako tražite više savjeta, pogledajte ovdje i članke o irisima.

Nizozemska iris (nizozemska iris) - sadnja, uzgoj, njega, zimovanje

Nizozemska iris ( Iris hollandica) - podrijetlo i morfologija

Nizozemska iris i nizozemska iris imena su koja se mogu koristiti za ovu biljku. Potječe iz roda perunika i pripada obitelji Iridaceae - Iridaceae. Latinsko ime biljke je Iris hollandica. Nizozemska iris su hibridi izrađeni od raznih vrsta iz skupine Iris iphium.

Ova biljka luka naraste do 60 cm, a lukovica je organ za skladištenje / spore. Lukovice su prekrivene blijedim ljuskama i duguljastog oblika. Listovi su joj dugi i mliječni. Tamnozelene su boje i dosežu duljinu do 20 cm.

Najvažniji ukrasni element su golobradi i raznobojni cvjetovi ove lukovice irisa. Sastoje se od 6 latica, 3 su ispale. Velike su i vrlo izdržljive. Pojavljuju se od VI do VIII. Mogu se naći u raznim bojama, od bijele, preko žute, plave i završavajući ljubičastom. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju i njezi perunike ?

Nizozemska kosa - zahtjevi i njega

Iris hollandica nije jako zahtjevna. Važno je da vrt ima topao, sunčan i zaštićen položaj u vrtu. Treba ih saditi u plodno, dobro drenirano, humusno tlo. Dobro je kada je pH tla blago kiseo do neutralan - pH 6-7. Važno je da ove kapule luka ne podnose punu hladovinu i previše vlage.

Nizozemska iris (nizozemska iris) - sadnja, uzgoj, njega, zimovanje

Za zimu lukovice koje ostanu u vrtu trebaju biti prekrivene malč materijalom, koji može biti nasjeckana slama, suho lišće, kora ili grane četinjača. Unatoč tome, može se smrznuti jer nije otporan na mraz. Nizozemsku iris treba gnojiti kompostom ili vermikompostom. Prevelike doze dušika kod njega uzrokuju gljivične bolesti.

Preporučena gnojiva za cvijeće - isprobajte ih!

Važno je ručno koroviti. Nizozemske kose imaju plitko razmaknute korijene, tako da ih se lako može oštetiti. Stoga to radite vrlo pažljivo i ne koristite alate koji bi mogli prouzročiti štetu. Također pogledajte ovaj članak o uzgoju sibirske irisa .

Nizozemska iris - uzgoj i primjena

Osnovno pitanje koje si treba postaviti jest: kada saditi lukovice? Odgovor je jednostavan. Sadnju treba vršiti od IX do X, dubine 12 cm, razmaknute 20 cm. Sadnja proljetnih lukovica je u IV / V. Razmnožavanje se vrši dijeljenjem dolaznih lukovica kada biljke miruju.

Iris hollandica cvijet je koji se rado koristi za stvaranje pojedinačnih ili više vrsta u vrtovima. Pogodno za cvjetnjake, kamenjare i druge sastave. Može se naći i u cvjećarnama, gdje se prodaje kao rezan cvijet.

Nizozemska perunika vrlo je praktična biljka kojoj za rast nije potrebno puno vremena i truda. Vrlo dobro pristaje mnogim vrstama biljaka i tamo postaje prekrasan ukrasni element. Vrijedno je razmotriti uzgoj ove biljke, kao i njegove sorte. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju žute irisa ?