Drobilica za drvo - vrste, mišljenja, konstrukcija, cijene

Vrtlarsko tržište bogato je opremom koja nam olakšava rad u vrtu. Možete ih kupiti u trgovinama kao što su OBI ili Castorama. Jedan od takvih strojeva je drobilica grana, koja ima vrlo dobra mišljenja, a njegova konstrukcija nije toliko komplicirana. Pogledajmo koje su vrste drobilica dostupne na tržištu i koje su cijene pojedinih modela drobilica različitih tvrtki.

Ako tražite više inspiracije, ovdje pogledajte članke o vrtlarskim alatima.

Drobilica za drvo - vrste, mišljenja, konstrukcija, cijene

Drobilica za drvo - osnovne informacije o kojima bismo trebali znati

Za što vam točno treba drobilica?

Drobilica za grane također se često nalazi pod nazivom vrtna drobilica za grane. To je ništa više od stroja za mljevenje drva ili grana manjih dimenzija. Zahvaljujući rotirajućem disku s noževima, drvo je moguće obraditi i usitniti u iver. Drobilica za mljevenje grana koristi se u dodijeljenim vrtovima, kućnim vrtovima, voćnjacima, parkovima, pa čak i na poljima, iako se tada koristi traktorska drobilica za grane.

Zahvaljujući ovim strojevima za brušenje grana možemo dobiti vrlo multifunkcionalni materijal s različitim primjenama. Od ovog se materijala vrlo često izrađuje papir, ali možemo ga koristiti i kod kuće ili u vrtu. Ovi su iverji idealni za gorivo, ali i za podlogu za vrtne biljke, što ih štiti od pretjerane transpiracije vode i zraka i od smrzavanja korijenja.

Drobilica za grane bit će savršena oprema za uklanjanje i obradu drvenastih i tvrdih dijelova biljaka koji više ne udovoljavaju našim vrtnim zahtjevima ili su nepotrebni. Od njih možemo napraviti kompost, ali imajte na umu da su za to pogodne samo zdrave biljke koje nisu zaražene bolestima. Bolesne biljke treba spaliti.

Druga upotreba materijala koji će nastati kao rezultat rada drobilice je njegovo širenje na vrtnim stazama. Vrlo je estetski i funkcionalan. Neće biti toliko korova na zemljanim stazama gdje će se odlagati ovaj materijal za malčiranje.

Strugač grana vrlo je koristan uređaj. Cijene mu se razlikuju, a također i konstrukcija (sve ovisi o proizvođaču i modelu), ali recenzije su vrlo dobre i smatra se vrlo korisnom vrtnom opremom. Kad ne želimo trošiti previše novca na takva rješenja, možemo kupiti rabljeni drobilicu. Postoji i druga opcija, a to je iznajmljivanje drobilice. Također pogledajte ovaj članak o najvažnijim vrtnim alatima .

Drobilica za grane i njezina struktura

Konstrukcija drobilica grana varira, kao i njihova cijena. Ovdje moramo uzeti u obzir radi li se o traktorskom drobilici, električnom drobilici za grane, drobilici za mljevenje, drobilici za rezanje ili benzinskoj drobilici za grane. Međutim, postoji nekoliko elemenata koji se ne mijenjaju, a svaki drobilica ima.

Stroj za brušenje drva ima vrlo jednostavnu strukturu. Naravno, ova konstrukcija uključuje kućište koje može biti izrađeno od raznih materijala. Može se izrađivati ​​od tanke plastike, vrlo guste plastike ili metala. Ti materijali mogu, na primjer, imati antikorozivna i druga svojstva koja štite kućište od oštećenja.

Sljedeća točka je uređaj za rezanje, koji je u obliku cilindra za rezanje ili pužnog noža. Ako je netko koristio drobilicu, vjerojatno se još uvijek sjećate da su uređaj za rezanje okretali noževi. Trenutno su povučeni zbog sigurnosti rada i buke.

Novi modeli vrlo su tihi i sigurni, jer imaju mehanizam za samohranjenje biljnih fragmenata, a uz to i stupanj za vožnju unatrag, zahvaljujući kojem možete lako očistiti unutrašnjost kada su oštrice blokirane od previše materijala. Dodatna pogodnost je prekidač za preopterećenje koji sprječava kvarove uzrokovane pregustim i tvrdim granama. Također pogledajte ovaj članak o alatima za održavanje stabala .

Drobilica za grane - što treba zapamtiti kada koristite opremu?

Drobilica grana (uključujući benzinsku drobilicu ili električnu sjeckalicu) je uređaj čija se struktura može mijenjati. Najbolja mišljenja imaju najskuplji uređaji. Njihova konstrukcija ima brojne pogodnosti koje utječu na sigurnost na radu. Međutim, ne znači da se ne moramo sjetiti pridržavati se svih sigurnosnih pravila.

Poštivanje sigurnosnih pravila najvažnije je pravilo koje se mora poštivati ​​prilikom korištenja vrtne drobilice za grane. Krenimo od odjeće koje se morate sjetiti. To uključuje rukavice i naočale, ali i košulju ili majicu s odgovarajućim rukavima.

Drobilica za drvo - vrste, mišljenja, konstrukcija, cijene

Strugač grana je uređaj gdje se mora paziti. Stoga potisna šipka od tkanine može biti vrlo korisna dodatna oprema koja ima dobre kritike. To je vrlo važno, posebno kod kratkih grana. Cijene takvih barova nisu visoke, a zasigurno će nam biti korisne.

Korisni vrtni alati po izvrsnim cijenama - provjerite!

Što se tiče samih pravila, važno je polako umetnuti grane i pričekati dok se potpuno ne režu. Ako drobilica prestane raditi tijekom rada, isključite uređaj, odvojite ga od napajanja i uklonite kvar. Također je važno očistiti drobilicu nakon svake upotrebe i održavati rezni dio unošenjem masti u mjesta za podmazivanje. Te točke ovise o načinu izrade stroja.

Vrste drobilica - kako odabrati pravi drobilicu za drvo?

Vrste strojeva za brušenje grana

Danas postoji toliko mnogo mogućnosti na tržištu hortikulture kada je u pitanju odabir drobilice za mljevenje grana. Sve ovisi samo o našim predispozicijama i potrebama. Drobilica koja se koristi trebala bi biti praktična i funkcionalna za nas. Postoje električni rezači drva, drobilica drva na benzinski pogon, ali također i drobilica za čekić i rezač za sjekače.

Električni strugač grana ima svoje prednosti i nedostatke. Prije svega, ti su drobilice puno tiši od drobilica za benzin, a cijene su im niže. Benzinski drobilica grana je skuplja i njegov je rad puno glasniji, ali moramo imati na umu da ga nije potrebno priključiti na izvor napajanja, za razliku od električnih uređaja. Njihova struktura također može biti različita. Stoga se mišljenja o ovim uređajima razlikuju i vrijedi slijediti vaše predispozicije.

Razlika između sjekača i drobilice čekića je u tome što se drobilica čekića koristi u voćarstvu i nasadima, gdje pomaže u uklanjanju nepotrebnih grančica koje su ostale od rezidbe drveća. Rezač za rezanje može se koristiti u kućnom vrtu ili na vrtu.

Koju strugač za grane kupiti?

Koju ćemo vrtnu drobilicu odabrati za grane, ovisi samo o nama. Svakako moramo obratiti pažnju hoće li biti bolje kupiti stroj ili jednostavno unajmiti takvu opremu na nekoliko sati. Također je vrijedno razmotriti specifičnu vrstu opreme i njezinu konstrukciju. Kupnja bi trebala biti vrlo promišljena, jer strojevi za brušenje grana nisu najjeftiniji.

Kada je riječ o odabiru opreme, važni su veličina vrta i količina materijala koji treba usitniti. Dakle, električni drobilica dovoljan je za male vrtove. Njegova snaga je između 1200-2500 W i dovoljno je usitniti grane promjera do 4 cm. Međutim, ne može se nositi s većim komadima drveta i debelim granama.

Drobilica grana na izgaranje dobro će raditi u velikim vrtovima, pa čak i voćnjacima. Mišljenja o ovim drobilicama vrlo su dobra, dok su cijene više od električnih uređaja. Njihova je struktura jednostavna i uključuje četverotaktni benzinski motor s rasponom snage od 4-8 KS. Takav drobilica grana je bučna, ali može se nositi s granama promjera 6-7 cm.

Ako trebate još snažniju opremu, vrijedi nabaviti drobilicu velike snage koja može podnijeti grane promjera do 20 cm. Obično ga koriste tvrtke koje se bave održavanjem zelenih površina. Tu je i drobilica s mehanizmom za malčiranje zupčanicima i mehanizmom za automatsko uvlačenje posječenih grana. Rad ove opreme je vrlo tih.

Drobilice za grane - preporučeni proizvođači i modeli

Hortikulturno tržište bogato je raznim vrstama opreme, uključujući drobilicu za grane. Dostupan je u raznim DIY trgovinama s vrtlarskim odjelom, ali i u internetskim trgovinama u kojima možemo naručiti dostavu kući. Jedna od najboljih trgovina definitivno su dvije vrlo prepoznatljive, naime Obi i Castorama. Vrlo popularni proizvođači su: Makita, Bosch, Hecht i Viking. Cijene, konstrukcija i mišljenja ovih pojedinačnih proizvođača variraju, pa je bolje sami odabrati pravu opremu.

Popularna je drobilica Makita UD2500 od 2500 vata koja usitnjava grane promjera do 4,5 cm. Uz to ima spremnik od 67 litara. Njegova cijena nije jako visoka jer je električni usitnjivač i iznosi oko 900-1100 PLN. Proizvođač Bosch nudi svoje drobilice izvrsne kvalitete i po relativno niskoj cijeni. Vrtna drobilica Bosch AXT 22D košta oko 1500-2.000 PLN. Njegova je struktura opremljena valjkom za rezanje. Može se nositi s granama promjera do 3,8 cm. Drobilica Hecht 6173 usitnjava grane čiji će promjer biti 3,6 cm, pokreće ga četverotaktni motor, a cijena mu je oko 1500-1800 PLN. Tu je i model Viking GE 140 L vrijedan oko 1500 PLN i rezanje grana promjera do 4 cm.

Kao što vidimo, drobilice za grane vrlo su opsežna tema zbog raznolikosti u gradnji, cijeni i primjeni. Uz to, postoji broj proizvođača i mišljenja o njima. Odabir drobilice za grane nije jednostavan i vrijedi razmotriti sve gore spomenute točke glede toga koji drobilicu kupiti. Ako će to biti jednokratno ispitivanje opreme, a drobilica za mljevenje grana neće nam biti korisna svaki dan, vrijedi opremu unajmiti. Rezači grana izbor su koji vrijedi razmotriti.