Drvene ograde - vrste, cijene, mišljenja, pregled zanimljivih ponuda

Drvene ograde vrlo su često korištena opcija za ogradu naših domova. Drvene ograde mogu imati tradicionalni oblik, ali sve češće ih susrećemo u obliku modernih ograda, kao i panelnih ograda. Ako svoju kuću planiramo ograditi drvenom ogradom, trebali bismo pročitati mišljenja o njima, njihove cijene i osnovne podatke o ugradnji i sigurnosti.

Ako tražite više savjeta i nadahnuća, ovdje pogledajte članke o ogradi.

Drvene ograde - vrste, cijene, mišljenja, pregled zanimljivih ponuda

Koje su drvene ograde dostupne za prodaju

Drvene ograde jedna su od opcija koju možemo odabrati za ogradu kuće ili rekreacijske parcele. Drvene ograde nevjerojatno se razlikuju od metalnih, ali baš kao i one, pojavljuju se i kao panelne ograde. Mišljenja o drvenim ogradama vrlo su dobra, a to je uglavnom zato što su vrlo atraktivna i čine cijelu kuću i područje oko nje prijateljskijima.

No, prije nego što krenemo u kupnju drvenih ograda i kolika je njihova cijena, trebali bismo znati koji su drveni rasponi dostupni na tržištu i koje je najbolje odabrati. Prije svega treba uzeti u obzir vrstu drva od koje treba napraviti našu ogradu. To je vrlo važno jer nisu sve vrste drveta prikladne za izradu ograde.

Trenutno su drveni rasponi najčešće izrađeni od drveta smreke i bora. To je zato što njihova cijena nije visoka, a drvo ima vrlo dobre karakteristike. Neki, međutim, biraju ograde od hrastove ploče ili tračnice, dok je ovo rješenje povezano s mnogo višom cijenom, ali otpor drva na razne vanjske čimbenike također je mnogo veći. Ili biste možda željeli i ovaj članak o žičanoj mrežnoj ogradi ?

Prije nego što kupimo drveni raspon, trebali bismo saznati je li drvo koje se koristi za proizvodnju bilo sezonsko, jer to znači da je suho i stoga će naša ograda raditi manje. Uz to, vrijedi doznati je li drvo konzervirano u fazi proizvodnje i obrađeno li preparatima za odbijanje insekata i gljivama. Također je vrijedno znati da drvo lipe, breze i platane neće biti dobro rješenje, jer se brzo pogoršava.

Osnovni podaci koje biste trebali znati pri odabiru drvene ograde

Drvene ograde su i klasične i moderne ograde. Iz tog su razloga prikladni za gotovo sve aranžmane, ali u nekim se situacijama drvene ograde ne preporučuju. Pa, drvene ograde ne bi trebale biti smještene vrlo blizu ulica, jer su tamo vrlo izložene prskanju automobila, kao i svim vremenskim uvjetima. Ograda na takvom mjestu koštat će nas mnogo više novca za održavanje od ograde koja nema pristup cesti.

Još jedan vrlo važan element drvenih ograda je njihova pravilna zaštita, tj. Održavanje i obnova svake 2 godine. Najjednostavnija moguća zaštita je bojanje ograde. Zapamtite da lakiranje ograde neće promijeniti boju drveta, već će ga zaštititi od vremenskih uvjeta. Prije bojanja, naše drvo treba dodatno impregnirati preparatima. Druga mogućnost zaštite drva su mrlje i lakovi koji štite od vlage, plijesni, gljivica i insekata. Međutim, imajte na umu da ovi pripravci mijenjaju boju drveta, što se ne preporučuje osobama koje više vole zadržati prirodnu hladovinu. Također pogledajte ovaj članak o troškovima mrežaste ograde .

Promocije za malu vrtnu arhitekturu!

Ne zaboravite da moderne drvene ograde mogu biti i željezničke i modularne. Ograde za željeznice uglavnom se koriste u rustikalnim i naturalističkim stilovima. Te su ograde izrađene od drvenih raspona, na koje su pričvršćene okomite daske, a zatim su cijeli rasponi postavljeni na drvene ili metalne stupove. Visina takve ograde nije velika i kreće se od 120 do 150 cm.

Drvene ograde - vrste, cijene, mišljenja, pregled zanimljivih ponuda

Trenutno, međutim, modularne ograde dobivaju bolja mišljenja, uglavnom zato što je njihova montaža puno lakša od montaže ograda. Cijela stvar je povezati module ili ih pričvrstiti na noseće stupove. Zbog ovog jednostavnog dizajna, modularna ograda bit će dobra čak i za amatere.

Drvene ograde - jesu li jeftine ograde?

Drvene ograde, kao i ograde od metala i opeke, mogu biti jeftinije ili skuplje. Sve ovisi o nekoliko čimbenika o kojima bismo trebali znati. Cijene pojedinih tračnica i palisada počinju s oko 3-5 PLN, ali mogu doseći i 15-19 PLN. Pa, pogledajmo što utječe na cijenu izgradnje ograde od drveta.

Prije svega, trebali bismo početi s činjenicom da su troškovi ograde individualna stvar. Prije svega, cijena je određena površinom koju želimo ograditi. Tada moramo obratiti pažnju na veličinu, vrstu, oblik i specifičnost drveta. Troškovi također moraju uključivati ​​troškove izrade temelja ili postavljanja stupova u zemlju. Stupove možete zaštititi i asfaltnim mastiksom, koji povećava trajnost drva i štiti ga od vlage, ali to se često ne prakticira, jer pogrešna primjena tvari može samo oštetiti drvo.

Još jedan estetski, teški i trajni način je ugrađivanje dasaka u posebne metalne ili kamene okvire. Nažalost, ova metoda povezana je s vrlo visokim troškovima. Pored troškova drva, tračnica ili ploča, moramo uzeti u obzir i troškove rada, sve dok sami ne napravimo drvenu ogradu. Element koji nije potreban, ali ima pozitivne povratne informacije, je impregnacija pod pritiskom. Dodatno podiže troškove gradnje, ali drvo štiti dugi niz godina. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o ogradama od gabiona ?

Troškovi ploča, uključujući troškove rada, iznose oko 60-90 PLN / m za borovo drvo, 70-100 PLN / m za drvo johe i 95-120 PLN / m za hrastovo drvo. Međutim, u slučaju drvenih raspona izgleda nešto drugačije. Smrekovo drvo visoko 120 cm košta 120-160 PLN / linearni metar, a 150 cm visoko 155-200 / linearni metar. Zauzvrat drvo johe visine 120 cm košta 130-170 PLN / linearni metar, a za one visoke 150 cm morat ćemo platiti 170-210 PLN / linearni metar. Najskuplje rješenje je hrastovo drvo, jer ćemo za visinu od 120 cm platiti 190-220 PLN / tekući metar, a oni visoki 150 cm koštat će 200-260 PLN / tekući metar.