Paukova grinja i najbolji načini borbe protiv nje

Paučina grinja vrlo je ozbiljan štetnik, koji se obično nalazi na lišću biljaka, ali i na drugim njihovim dijelovima. Napada mnoge biljke u vrtu, posebno na četinjače, uključujući tuju i smreku. Vrlo je važno boriti se protiv pauka, jer postoji mnogo vrsta pauka, a mogu se naći i u malinama, u jagodama, ali ne samo - sobne biljke su također u opasnosti.

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje članke o biljnim štetnicima.

Paukova grinja i najbolji načini borbe protiv nje

Pauk grinja hmelja - karakteristike

Informacije o izgledu paukove grinje

Paukova grinja, baš poput borovog pauka i ploda, biljni su štetnici koji mogu oštetiti naše usjeve. Zato je vrijedno poznavati i domaće metode i kemijske metode za paukove grinje kako ovaj štetnik ne bi ugrozio uzgoj biljaka.

Pauk je vrsta grinja iz porodice pauka - Tetranyidae, čiji je latinski naziv Tetranyus urticae. Ženke ove paukove grinje imaju ovalni oblik i mijenjaju boju ovisno o vremenskim uvjetima. Ljeti postaju žuto-zeleni, dok je zimi boja ciglasto-narančasta. Imaju sposobnost stvaranja karakterističnih paukovih mreža. S druge strane, mužjaci su u obliku dijamanta i razlike u veličini između mužjaka i ženke su jasno vidljive. Mužjaci su prilično manji.

Ličinke i odrasle osobe imaju najveće štetne učinke. Faza zimovanja ovog paučnjaka je oplođena ženka koja se skriva u tlu. Jaja se polažu na lišće s donje strane. Ženke ove paukove grinje mogu položiti oko 100 jajašaca. Ovisno o vremenskim uvjetima, razvoj jaja traje 1-3 tjedna. Paučina grinja doseže duljinu od 0,4-0,6 mm. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o borbi protiv mućnjaka u vrtu ?

Pauk grinja hmelja - kako se hrane ove biljne štetočine?

Za početak borba s paukom može biti još teža u suhim uvjetima i visokim temperaturama. Takvi vremenski uvjeti vrlo pogoduju nastanku ovih štetnika. Stoga će ljeti i krajem proljeća zaštita bilja biti teža nego u drugim razdobljima.

Hmeljna grinja hrani se na isti način kao i ostale paukove grinje. Probušuje usnik usnu i usisava sok iz nje. Nalaze se na donjoj strani lišća i tu se počinju pojavljivati ​​male i svijetle mrlje. Kao rezultat hrane u sljedećoj fazi, lišće postaje žuto i konačno otpada. Osim mozaičnih i žutih mrlja na lišću, možemo uočiti i vrlo finu i karakterističnu paučinu koja se javlja i na donjoj strani lišća.

Ukrasne biljke, uključujući lončanice i biljke u uzgoju, vrlo su osjetljive na napade ove paukove grinje, ali ima je i u jagodama, malinama i ostalom voću i kultiviranim biljkama. Nažalost, paukove grinje mogu se vrlo brzo prilagoditi, pa ne treba čuditi da se može naći i u staklenicima i u poljskim kulturama. Čak se i nekoliko generacija može pojaviti u staklenicima, dok se 3-5 generacija pojavljuje u vrtu i na polju.

Paukova grinja - karakteristike

Podaci o štetniku

Paučina grinja, baš poput hmelja i voćne grinje, vrlo je ozbiljan štetnik koji napada naše biljke. Najčešće se nalazi na četinjačima u našem kućnom vrtu. Stoga je osnova za uzgoj četinjača znanje o borbi s paukom, koja se može koristiti kućnim metodama, ali i biološkim i kemijskim metodama pauka.

Latinsko ime ovog paučnjaka je Oligonychus ununguis . Unatoč vrlo maloj veličini, kreće se vrlo brzo. Može se primijetiti na crnogoričnom drveću i grmlju, uključujući tuje i smreke, u obliku sitnih jantarnih jajašaca, jer tako hibernira.

Zrele ženke polažu dvije vrste jaja. Prvi su ljetni, svijetlozelene ili crvenkaste boje i nalaze se u dnu iglica i na njihovoj površini. Druga su zimska jaja koja se polažu od rujna do kasne jeseni. Tijekom godine može se razviti 4-5 generacija paukovih grinja. Već krajem travnja i svibnja iz jajašca se izlegu ličinke, hrane se iglicama dok ne dosegnu svoj odrasli oblik. Zanimljivo je da istovremeno možemo vidjeti i jaja, ličinke i odrasle osobe. Za svoju zaštitu grinje borove paukove proizvode paukove mreže, koje su vidljive na napadnutim biljkama. Također pogledajte ovaj članak o tome kako se boriti protiv pauka na biljkama .

Kako se hrani pauk grinja?

Pauk grinja, bez obzira je li to voće, bor ili hmelj, hrani se na isti način. Usta probija kožu lišća i isisava sokove iz nje. Iz tog su razloga na iglicama uočljivi različiti simptomi, što se golim okom može vidjeti na biljci.

U početku je na iglama vidljivo žuto-smeđe obojenje poput mozaika. Igle polako gube svoju prirodnu boju, a zatim postaju smeđe i otpadaju. To je vrlo opasno, jer s velikim brojem štetnika stablo može početi potpuno umirati. Zbog toga je pravilna zaštita biljaka toliko važna.

Tuje i smreke daleko su najranjivije biljke koje napadaju paukove grinje. Na njima se često provodi suzbijanje pauka. Vrijedno je znati na kojim biljkama, koji su specifični simptomi prisutni, zahvaljujući čemu ćemo ga lakše prepoznati i započeti prskanje.

Paukova grinja i najbolji načini borbe protiv nje

U slučaju norveške, srpske i bodljikave smreke, simptomi se mogu vidjeti unutar krošnje i na starijim izbojcima. Međutim, simptomi patuljastih sorti smreke, npr. 'Little Gem' i 'Nidiformis' , kao i sorta 'Conica' vidljivi su na mladim izbojcima . Kod patuljaste bijele smreke i norveške smreke iglice postaju smeđe odozdo prema gore, a plava smreka od debla do vanjskog dijela krošnje smeđe boje. I na ljuskama tuje i čempresa na vagi se pojavljuju žuta i mozaična boja, što čini ljuske sivim. Na biljkama često možete vidjeti sitna jantarna jaja i sitne paukove mreže.

Preporučene kemikalije za vrt - provjerite cijene!

Borba s paukom - načinima

Domaći načini za borbu protiv pauka

Pauka, bilo da je riječ o pauku, borovoj pauci, voćnoj grici ili drugoj vrsti ove štetočine, može se suzbiti na različite načine. Jedna od njih je upotreba kućnih tehnika koje bi, ako je moguće, trebalo obaviti prvo.

Ako primijetimo malu količinu štetnika na našoj biljci, možda je dovoljno da lišće operemo mlakom vodom i nekoliko kapi tekućine za pranje posuđa. Donja strana lisne pločice može se prekriti biljnim uljem koje je neće oštetiti i uzrokovat će gušenje štetnika.

Možemo napraviti i smjesu sivog sapuna i denaturiranog alkohola koju vrlo pažljivo raspršujemo po cijeloj biljci, koju vrijedi nekoliko dana zamotati folijom za hranu. Znak da smo uspješno prskali ostaci tamno sive pauke ostavili su se na foliji. Druga je mogućnost napraviti ekstrakt ljuske luka ili češnja češnjaka, koji plaši te paučine.

Na četinjačima, posebno na tuji i smreci, borbu protiv paukovih grinja možemo započeti već u svibnju, postavljajući bijele plahte ispod drveća i grmlja, na koje će vrlo opasni štetnici početi padati nakon potresanja biljaka. Naravno, ovo ih neće eliminirati 100%, ali će sigurno smanjiti njihov broj.

Borba s paukovom grinjom - koji su ekološki i kemijski načini borbe protiv ovih štetnika

Biološka suzbijanje paukove grinje manje je štetna za okoliš, ali ako se koristi prekasno, možda neće imati točan učinak. Prvenstveno, sredstvo koje sadrži dobrotvor za staklenike - Phytoseiulus persimilis, je SPIDEX 2000.

Pauk grinja se također bori protiv kemikalija. S malom količinom ovog štetnika možete koristiti Polysect Ultra Hobby AL, dok u vrtu, kada su biljke zaraženije, koristimo sljedeće pripravke: Polysect 005 SL, Karate Zeon 050 SC, Magnus 200 SC, Treol 770 EC i Promanal 60 EC.

U borbi protiv paukovih grinja, posebno promatranje biljaka i rano uočavanje simptoma igraju vrlo važnu ulogu. Zahvaljujući tome i redovitim prskanjem moći ćemo ukloniti vrlo ozbiljne i opasne štetnike s naših biljaka u vrtu i kod kuće.