Kako pušiti sir? Praktični vodič za pušenje sira kod kuće

Dimljeni sir ima mnogo obožavatelja. Međutim, umjesto kupnje dimljenog sira u trgovini, bolje je naučiti kako sami pušiti sir kod kuće. No, da bismo počeli pušiti svježi sir, kozji sir, svježi sir ili za pušenje sira, trebali bismo saznati kako izgleda recept, koje je drvo najbolji način za dimljenje sira i kako treba pripremiti salamuru od sira i za koju vrstu sira je prikladan.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak s receptima za kobasice sa šunkom.

Kako pušiti sir? Praktični vodič za pušenje sira kod kuće

Kako pušiti sir - osnovne informacije

Ako želite pripremiti dimljeni sir, trebali biste znati zašto pušite sir i što vam zapravo daje. Pa, sirevi se puše kako bi im dali specifičnu aromu i okus, a uz to dobivali i atraktivnu boju kore koja, ovisno o vrsti sira, može biti od tamnosmeđe do medeno-smeđe. Najvažnije je, međutim, da pušeći sir štitimo ga od propadanja, jer masnoća koja izlazi iz sira u kombinaciji s dimom stječe konzervativna svojstva.

Još jedan element koji vrijedi znati je koje drvo treba koristiti za pušenje. Glavno je da stablo mora pripadati skupini listopadnih stabala, jer četinjače imaju previše smole u svom drvu. Kroz smolu dim u pušaču se zadržava i taloži se na siru. Pa kakvo drvo pušiti? Najbolje drvo bit će hrast, jabuka, joha i ostalo voćke.

Također je vrijedno znati kako pušiti sir. Glavna stvar koju treba zapamtiti je da se pušenje obavlja uz malu vrućinu i hladan dim. To je važno jer pregrijani sir gubi puno vode i masti. Temperatura pušenja treba biti između 30 i 40 ° C, a najviše do 50 ° C. S druge strane, vrijeme pušenja ovisi o našim zahtjevima, ali obično je to od 3 do 5 sati. Također bismo se trebali sjetiti jednog pravila koje je prilično važno kad pušimo sir zajedno s drugim narescima. Pa, sjetimo se da bi sirevi trebali visjeti nad mesom, kako na njih ne bi kapali sokovi iz mesa. Ako tražite više savjeta, ovdje pogledajte i članke o pušenju .

Priprema svježeg sira, kozjeg sira i ostalih sireva za pušenje

Ako se pitate koji je sir pogodan za pušenje, može se dimiti bilo koja vrsta sira, čak i kozji, mocarela i svježi sir. Jedini važan element je da se ne raspadne i bude kompaktan. Tada će postupak pušenja biti uspješan, sve dok se pridržavamo svih pravila.

U slučaju svježeg bijelog sira, prije pušenja mora se staviti u salamuru sira čija će koncentracija biti 8-10%. Međutim, salamura od sira ne koristi se za žute sireve koji prethodno nisu bili u salamuri. Bijeli sir trebao bi biti u salamuri oko 12 sati.

Nakon tog vremena izvadite sir, lagano osušite cijelu površinu papirnatim ručnikom i stavite ga na hladno mjesto najmanje 2 sata. Također vrijedi pričekati da se cijela kora osuši, jer površina sira mora biti potpuno suha za pušenje. Nakon ovog tretmana, sir možete uvaljati u razne začine, ako je potrebno. Prije pušenja sira ili bilo kojeg drugog sira, ne zaboravite ga staviti u mrežu za kobasice ili gazu i vezati s obje strane. Ako tražite više savjeta, pogledajte ovdje i članke o mesu i narescima .

Kuhinjski pribor po super cijenama!

Takva priprema naših sireva osigurat će visoku kvalitetu pušenja. Dakle, ako želimo da naši sirevi imaju dobar okus i da njihova upotrebljivost bude što dulja, vrijedi postupiti na gore spomenuti način. Tada će naši sirevi dobiti odgovarajuće boje, okus i trajnost.

Recept za pušenje bijelog sira i pušenja sira

Recepti za pušenje sira vrlo su različiti. Oni uglavnom ovise o tome volimo li više pušiti svježi sir ili više volimo dimljeni sir. Dodatni aspekt je želimo li da naši sirevi dobiju neki poseban okus koristeći razne začine za njihovo mariniranje. Pa da vidimo neke recepte za pušenje bijelog sira i pušenje žutog sira.

Recept za pušenje svježeg sira vrlo je jednostavan. Treba se samo sjetiti točnog odabira vremena pušenja i svih aktivnosti koje prethode pušenju.

Kako pušiti sir? Praktični vodič za pušenje sira kod kuće

Sastojci:

 • sir,
 • 80 g kuhinjske soli,
 • 1 l prokuhane vode,

Dodatno:

 • mreža za sir.

Što se tiče sira, možete odabrati mocarelu, bijelu skutu ili sirišni sir talijanskog tipa. Vrijedno je znati da umjesto mreže za kobasice možemo koristiti sterilnu gazu, ali treba je prethodno prozračiti kako bismo se riješili karakterističnog mirisa. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o mesu .

Priprema:

 • Pomiješajte vodu i sol.
 • Stavite naš sir u smjesu vode i soli i ostavite po strani 8 sati.
 • Nakon 8 sati izlijte vodu.
 • Stavite sir u mrežu za kobasice i zavežite ga.
 • Prelazimo na pušenje.

Vrijeme pušenja ovisi o vrsti sira. Primjerice, mozzarellu treba pušiti kratko i na temperaturi do 45oC, a sirišni sir i bijeli sir talijanskog tipa puše se na temperaturi od oko 60oC, a trajanje ovog tretmana je oko 4 sata.

Sir se puši praktički na isti način. Međutim, imajte na umu da ga ne stavljate u salamuru. Za pušenje je dobro odabrati žuti sir u disku, jer oni olakšavaju pušenje. Optimalno vrijeme pušenja je oko 5 sati i, kao i ostali sirevi, i sir dimimo hladnim dimom. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o vremenu pušenja kobasica ?