Postupno kiseljenje svinjskog vrata - napravite to sami - brzo i jednostavno!

Pitate li se kakvog je okusa pečenog svinjskog vrata u kornelu? Sušenje se stoljećima koristi kao metoda konzerviranja mesa. Zahvaljujući tome, meso postaje ukusnije i poprima ružičastu boju. Kuhani ili pečeni svinjski vrat nakon prethodnog kiseljenja ima jedinstveni okus. Izliječiti nije teško i vrijedi to raditi kod kuće kako biste uživali u jedinstvenom okusu mokrog suhog svinjskog vrata. Savjetovat ćemo vam kako sami ukiseliti svinjski vrat za pečenje i kuhanje. Pokazat ćemo vam kako brzo i jednostavno napraviti marinadu za stvrdnjavanje za prekrasno domaće suho meso za sendviče.

Za više savjeta pogledajte ovdje članke o sušenju mesa.

Postupno kiseljenje svinjskog vrata - napravite to sami - brzo i jednostavno!

Kiseljenje svinjskog vrata

Što je kiseljenje?

Stvrdnjavanje je stoljećima poznat postupak očuvanja mesa u soli. Stvrdnjavanjem se poboljšava okus mesa i daje mu ružičastu boju. Ovim postupkom meso se priprema za pečenje ili kuhanje u pećnici.

Vrijedi li sami izliječiti meso? Naravno da. Kada pripremamo meso na ovaj način, izbjegavamo razne sastojke koje dodaju proizvođači. Samopečeni svinjski vrat s pečenim okusom potpuno se razlikuje od onog kupljenog u trgovini. Štoviše, kiseljenje svinjskog vrata nije težak postupak.

Pitate li se kako ukiseliti svinjski vrat za pečenje ili kuhanje? Trebat će vam samo odgovarajuća posuda i može se kiseliti. Možemo birati između dva načina sušenja: suho i mokro. U oba slučaja koristimo sol za sušenje. Suho stvrdnjavanje podrazumijeva trljanje mesa solju i začinima, dok mokro sušenje zahtijeva natapanje mesa u salamuri.

Da biste izliječili svinjski vrat, trebat će vam posuđe od kamena ili staklo prilagođeno količini mesa. Meso se mora čvrsto zalijepiti za stijenke posude, a mokri sušeni vrat ne može plivati ​​u salamuri. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o liječenju šunke korak po korak ?

Ulijte za mokro kiseljenje

U prošlosti se meso sušilo u kuhinjskoj soli. Trenutno se koristi sol za sušenje, koja je smjesa kuhinjske soli i nitrata. Salitra vlažnu kiselu svinjetinu čini ružičastom bojom. Štoviše, šalitra učinkovito inhibira rast patogenih bakterija botulinovog toksina i trulih mikroorganizama.

Marinada za kiseljenje osim salamure sadrži i začine, poput: lovorovog lista, crnog papra, aleve paprike, korijandera, mažurana i klinčića ili drugo po vašem ukusu i ukusu. Vrijedno je zapamtiti da ne upotrebljavamo previše začina, jer meso može postati preintenzivno.

Da biste napravili kiseli krastavac za stvrdnjavanje 1 kg mesa, pripremite sljedeće sastojke:

  • pola litre vode,
  • 30-40 g kuhinjske soli (2-2,4 žlice),
  • 2 g šalitre (vrh noža),
  • 5 g začina.

Salitre nije bitna. Koristi se kada meso želimo čuvati u salamuri dulje od 5 dana. Ponekad se u salamuru dodaje i šećer, što čini okus izlječenog svinjskog vrata mekšim.

Postupno kiseljenje svinjskog vrata - napravite to sami - brzo i jednostavno!

Da biste napravili marinadu za kiseljenje, otopite šalitru i sol u vodi, dodajte začine i sve prokuhajte. Nakon što se ohladi, turšija je pogodna za sušenje svinjskog vrata.

Šalitra trenutno nije dostupna u trgovinama. Ako se svinjski vrat mokri suši 4-5 dana, ne možete dodati šalitru. Potrebno je za dugo sazrijevajući narezci. Međutim, u trgovini možete kupiti gotovu sol za sušenje. U ovom slučaju koristimo proporcije dane od proizvođača. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o mesu i narescima .

Preporučuje se za domaće meso!

Kako ukiseliti svinjski vrat za pečenje ili kuhanje?

Suho stvrdnjavanje

Za suho kiseljenje trebat će vam isti sastojci kao i za kiseli krastavac, ali bez vode. Kombinirajte sol, šalitru i mljevene začine te ih vrlo pažljivo utrljajte u meso. Stavite svinjski vrat u posudu i stavite ga na donju policu hladnjaka, gdje je temperatura 4-8 stupnjeva. Svinjski vrat okrećemo svaka 2 dana. Nakon 2 dana provjerite je li meso pustilo sok. Ako nema dovoljno soka, dodajte prokuhanu i ohlađenu vodu.

Suho stvrdnjavanje svinjskog vrata namijenjeno pečenju u pećnici trebalo bi trajati najmanje 4-5 dana.

Korak po korak mokro stvrdnjavanje

Vlažno kiseljenje uključuje namakanje mesa u marinadi. Stoga, počnite kiseljenje svinjskog vrata napraviti marinadu i pripremiti začine koji volite. Zatim učinite sljedeće:

  1. isperite i ocijedite svinjski vrat i stavite ga u posudu,
  2. preliti slanicom preko svinjskog vrata tako da potpuno pokrije meso,
  3. pokrijte posudu obrnutim tanjurom,
  4. stavite posudu u hladnjak,
  5. okretati ih svakodnevno.

Stvrdnjavanje svinjskog vrata trebalo bi trajati najmanje 4-5 dana. Ako ima više mesa, na primjer jedan i pol kilograma, najbolje je liječiti 10 do 14 dana. Ako se za to vrijeme ispostavi da je salamura vrlo mutna ili je krvava ili se na zidovima posude pojavi pjena, zamijenite salamuru novom. Pogledajte i ovaj članak s receptima štednjaka za šunku .

Takav svinjski vrat može se kuhati ili peći u pećnici. Svinjski vrat treba kuhati u puno vode. Također se može dinstati s povrćem ili dimiti nakon sušenja.

Sušeni svinjski vrat pecite u pećnici na 180 stupnjeva 1 i pol sat.

Sušenje mesa staromodan je postupak koji je danas pomalo zaboravljen. Vrijedi li ga vratiti na milost i nemilost? Svakako da, jer ništa nema tako dobar okus kao pečeni svinjski vrat s rogačem, koji ste sami pripremili s dodatkom omiljenih začina. Pogledajte i ovdje prikupljene članke s receptima za kisele krastavce i silažu .