Džem od šljiva - provjereni recepti za ukusni džem od šljiva

Džem od šljiva jedan je od tradicionalnih recepata koje su naše bake radile za konzerviranje šljiva. Zbog dugotrajne pripreme zaboravljen je recept za pekmez od šljiva. Međutim, vrijedi se prisjetiti kako napraviti pekmez od šljiva kako biste sačuvali okus i vitaminsku snagu šljiva za zimu. Vrijedno je više koristiti recepte za pekmez od šljiva jer se mogu raditi samo od voća bez šećera, što je dobro rješenje za ljude koji mršave. Doznajte kako pripremiti domaći pekmez od šljiva i kakve ćete predivne konzerve koristiti s mađarskom šljivom.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovdje prikupljene članke o receptima za pekmeze.

Džem od šljiva - provjereni recepti za ukusni džem od šljiva

Džem od šljiva - jedan od najtradicionalnijih prezervativa za zimu

Kraj ljeta, posebno rujna, vrijeme je kada je šljiva najzrelija. Ovo je najbolje vrijeme za pripremu šljiva. Šljiva, a posebno mađarska šljiva, idealan je materijal za voćne konzerve za zimu, poput konzervi, džemova, tinktura, vina ili šljiva u octu. Međutim, najtradicionalniji i najpopularniji recept za konzerviranje šljiva je pekmez od šljiva.

Džem od šljiva sa ili bez šećera?

Dobra vijest za one koji su na dijeti je da se pekmez od šljiva može napraviti od samog voća, bez dodanog šećera. Kako napraviti pekmez od šljiva bez šećera? Samo odaberite slatko voće. Šljive su najprikladnije za domaći pekmez od šljiva, jer se malo naboraju na peteljkama. To znači da su šljive vrlo zrele i slatke.

Međutim, ako imamo voće koje nije jako slatko ili nam ne smeta šećer, možemo dodati šećer u omjeru 150 g šećera na 1 kg šljiva. Malo cimeta i klinčića poboljšati će okus i aromu domaćeg džema i učiniti će ih pomalo začinjenim. Također pogledajte ovaj članak za recepte tinkture šljive .

Kako pržiti džem od šljiva?

Domaći pekmez prži se dosta dugo i gubitak vode je znatan. Stoga od 1 kilograma šljiva obično dobijemo samo jednu teglu pekmeza od šljiva. Da biste napravili džem od šljiva za zimu, bolje je kupiti više voća.

Napravite džem od šljiva u velikom loncu ili u pećnici. Način prženja džema u pećnici čini se prikladnijim. Međutim, u oba slučaja izrada domaćeg pekmeza zahtijeva vrijeme i zahtijeva često miješanje jer džem od šljiva ima tendenciju da izgori.

Recept kako napraviti pekmez od šljiva

Dokazan način pripreme džema

Da bismo napravili ukusnu domaću marmeladu od šljiva, trebaju nam vrlo zrele šljive i veliki lonac. Lonac s debelim dnom je najbolji. Šljive operite, osušite, prepolovite i izvadite koštice. Na dno velike posude ulijte malo vode. Za 1 kg šljiva dovoljne su 2 žlice vode. Šljive kuhamo na laganoj vatri oko sat i pol, cijelo vrijeme miješajući kako šljive ne bi zagorile.

Spremni džem trebao bi biti gust i padati sa žlice u grudicama. Također provjeravamo je li džem primjereno sladak. Ako je džem ispao slatko, vrući džem stavite u staklenke i stavite staklenke naopako da se ohlade. Ili biste možda voljeli i ovaj članak o receptima vina od šljiva ?

Ako prema našem ukusu nisu dovoljno slatki, dodajte šećer. Šljive sa šećerom moraju kuhati oko 30 minuta, jer šećer razrjeđuje pekmez od šljiva. Zatim džem od šljiva stavite u staklenke, zavrnite i pasterizirajte.

Nešto je lakše napraviti pekmez od šljiva u pećnici. Da biste to učinili, na dno kalupa za torte ulijte malo vode i u njega stavite šljive. Pecite oko 2 sata na 200 stupnjeva. Međutim, s vremena na vrijeme moramo promiješati da šljive ne zagori. Osim toga, radimo isto kao i za prženje džema u loncu.

Džem od šljiva - provjereni recepti za ukusni džem od šljiva

Džem od prženja prema tradicionalnoj recepturi

Gore navedeni recept znači brže pripremanje džema za ljude koji nemaju vremena. Tradicionalno, pekmez od šljiva treba pržiti puno duže, čak i nekoliko dana. Što se džem kuha duže, to je ukusniji, ali duže vrijeme kuhanja također znači i veći gubitak vode i manje džema. Tu je i dugotrajno miješanje kako bi se spriječilo da džem od šljiva zagori.

Prvo dinstajte voće, poklopljeno, oko 30-60 minuta, da pusti sok. Zatim pržite na laganoj vatri oko 3-4 sata. Pekmez od šljiva ostavljamo do sljedećeg dana, kada ponovno počinjemo pržiti i ponovo pržimo 4 sata. Prženje ponavljamo najmanje 3 dana. Važno je miješati šljive kako ne bi izgorjele. Ako šljive počnu peći, džem od šljiva stavite u čisti lonac i nastavite pržiti. Prženje završavamo kad je marmelada gusta i grudice se odlijepe od žlice.

Što duže pržimo pekmez od šljiva, to manje gube na težini. Težina se smanjuje dva puta ili čak i više. Međutim, vrijedi koristiti tradicionalne, provjerene metode za uživanje u slatkom pekmezu. Pogledajte i ovaj članak o receptima džema od dunja .

Džem od šljiva s okusima

Postoje mnoge varijacije u receptima za pekmez od šljiva. Džem od šljiva s čokoladom bit će izvrsna ideja za ljude koji vole slatkiše. Pripremite džem od šljiva prema tradicionalnom receptu i na kraju prženja dodajte 1,5 kg šljiva:

  • 400 g šećera
  • 6 kockica obične (ili mliječne čokolade, gurmani mogu i 8 kockica)
  • 5 žlica kakaa
  • 1 vanilin šećer

Za pikantni džem možemo dodati prstohvat čilija. Pikantni džem možete dobiti dodavanjem 2 žlice začina za medenjake. Kako bi džem dobio veću snagu, možemo dodati alkohol, na primjer 4 žlice viskija. Vrijedno je zapamtiti da se sve arome dodaju džemu na samom kraju, kada je postupak prženja završen.

Preporučene staklenke i konzerve po izvrsnim cijenama!

Što se još može napraviti od šljiva?

Džem od šljiva nije jedino jelo koje se od šljiva može napraviti za zimu. Mađarska šljiva izvrsnog je okusa u marinadi. Šljive u octu tradicionalno su božićno jelo ili dodatak salatama. Šljiva je izvrsna i za alkoholna pića poput tinkture šljive. Od šljiva možete napraviti i vino. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak s receptima za džem od naranče ?

Konzerve od šljiva

Konzerve od šljiva lakše je napraviti od tradicionalnih konzervi od šljiva, jer im nije potrebno pržiti mnogo sati. Međutim, šećer je potreban za izradu džema, pa bi ljudi koji mršave trebali odabrati džem. Za izradu konzervi od šljiva trebat će vam pola kilograma šećera na 1 kg šljiva. Oprane, bez koštica i prerezane šljive pospite šećerom i ostavite nekoliko sati da puste sok. Zatim stavite ¾ šljiva sa šećerom u lonac i pržite 20 minuta. Da biste obogatili okus konzervi, šljivama možete dodati cimet, klinčić ili đumbir. U lonac dodajte ostatak šljiva i pirjajte još 30 minuta. Stalno miješamo, ali da se plod ne raspadne. Na kraju vruće konzerve od šljiva stavite u staklenke i pasterizirajte ih.

Liker od šljiva

Tinktura šljive relativno je najlakši način da šljive sačuvate za zimu. Stavite šljive bez koštica i prerezane na pola u veliku staklenku i prelijte ih alkoholom. Za 1 kg šljiva trebat će vam pola litre votke i pola litre žestice. Stavili smo ga sa strane na 5 tjedana. Nakon ovog vremena šljive pospite šećerom. Za 1 kg šljiva uzimamo 2 šalice šećera. Čekamo još 4 tjedna. Nakon tog vremena ulijte tinkturu u boce, filtrirajući ostatak mesa i kože. Tinktura šljive poprima svoj pravilan okus tek nakon što odstoji 4 mjeseca, iako je bolja što dulje stoji. Pogledajte i ovdje prikupljene članke s receptima za tinkture .

Pekmez od šljiva radno su intenzivne konzerve. No, vrijedi ih razmotriti, jer su oni jedan od rijetkih recepata za konzerve bez dodavanja šećera i idealno su rješenje za preradu ljudima koji mršave i brinu se za svoju figuru.