Ficus, ili popularni fikus - sorte, njega, uzgoj, savjeti

Lonac ficus, odnosno fikus, najpopularnija je biljka u saksiji već dugi niz godina. Njegovog predstavnika možete upoznati u gotovo svakom domu i nije ni čudo - on je zaista vrijedan pažnje. Njega fikusa ne bi trebala predstavljati problem ni vrtlarima početnicima. Saznajte o zahtjevima i preferencijama ovih jedinstvenih biljaka.

Ficus fikus

Ficus u saksiji - morfologija i podrijetlo

Rod Ficus obuhvaća preko tisuću različitih vrsta, ali samo je nekoliko njih steklo priznanje kao omiljeno cvijeće u saksiji i vrtne biljke. To je rod obitelji dud koji uključuje biljke u mnogim oblicima - od drveća do malog grmlja do penjačica. Karakteristična značajka cvijeta fikusa su kožasti listovi koji izlučuju mliječni sok - može izazvati iritaciju na osjetljivoj koži.

Ove biljke su porijeklom iz Azije, Afrike i Australije. U toplijim dijelovima Europe možete vidjeti Ficus carica , tj. Obično drvo smokve, u svom prirodnom obliku . Popularno je drvo smokve koje proizvodi ukusno voće - smokve, posebno popularno u sušenom obliku, u obliku pekmeza ili konzervi, ali i jede se sirovo.

Iz cijele skupine fikusa imamo na raspolaganju razne biljke u saksiji. Najpopularniji je cvijet fikusa benjamina koji se često može naći u raznim uredima i na javnim mjestima, a cijeni se i fikus i tupi fikus. Biljke se razlikuju po veličini, vrsti rasporeda lišća. Neki od njih izrastu u velike grmlje, drugi su mali i lijepo će izgledati čak i u malim sobama. Neki su fikusi oblikovani u drvo bonsai. Svatko će pronaći nešto za sebe.

Najpopularnije vrste fikusa u saksiji - cvijet ficus benjamina i druge vrste

Benjaminovi fikusi najpopularnije su biljke u saksiji u Poljskoj. Možete ih kupiti u većini supermarketa koji na zalihama imaju cvijeće. Vrlo često se pojavljuju kod kuće, ali mogu se naći i u uredima, jer je briga o ovom fikusu vrlo jednostavna. To su biljke koje brzo komuniciraju sa svojim vlasnikom - kad im nešto ne odgovara, odbace lišće. Iz tog razloga često ih odabiru ljubitelji biljaka početnika.

Ficus benjamin može narasti do 2 metra visine. Ako im se da više prostora, oni mogu biti dugi i 5 metara nakon nekoliko godina. Neke sorte dostupne za prodaju su zakržljale - rastu vrlo sporo i ne rastu prevelike. Ficus benjamina ima prilično krute, uspravne grančice, koje, međutim, mogu početi visjeti kod starijih biljaka. To je vrsta s malim lišćem, čija je maksimalna duljina 8 cm, ali češće su puno manja. Biljke su obično tamnozelene boje, ali postoje sorte sa svjetlijim rubovima listova.

Druga vrsta fikusa koja se često pojavljuje u domaćem uzgoju je proljetni fikus. Ovo je pak vrsta s velikim listovima koja se dobro uklapa u ostatak obitelji duda. U Indiji, gdje se prirodno javlja, to je drvo, u našim uvjetima to su prilično velike biljke u saksiji - mogu doseći i do 2-3 metra visine. Proljetni fikus voli prostor. Potreban mu je da razvije svoje veličanstvene listove čija duljina može varirati između 30 i 40 cm. Glatke su, kožne i imaju izduženi oblik suze. Njihova boja ovisi o sorti, ali mladi najčešće imaju kestenjastu boju, a stariji postaju tamnozeleni.

Tupi fikus, koji se naziva i fikus ginsenga, zaslužuje pažnju. To je vrsta koja se najčešće koristi za stvaranje stabla bonsaja. Savršeno je za to zbog malih listova u živo zelenoj boji. Biljka doseže visinu od 35 cm do 3 m. Dodatni ukras su joj gusti, uvijeni korijeni koji mogu malo viriti iznad tla.

Ficus, ili popularni fikus - sorte, njega, uzgoj, savjeti 2

Fikusi u saksiji - uzgoj i njega

Svi fikusi u saksiji imaju vrlo slične zahtjeve. Njega tupog fikusa malo se razlikuje od ostalih, jer je najtrajnija i postojana, a može podnijeti i nepovoljne uvjete uzgoja. Također se može jako obrezati i oblikovati. Preostale vrste, posebno fikus benjamina, nešto su hirovitije u uzgoju. Međutim, uzgoj ih je i dalje jedan od najjednostavnijih - svako nezadovoljstvo prenose padanjem lišća, pa samo trebate dobro pogledati kako biste saznali što im treba. Naučite njegu i uzgoj korak po korak.

Prije svega, fikus u loncu mrzi da ga se premješta i pomiče. Iz tog razloga treba mu dati jedno stalno mjesto na kojem može dugo rasti. Ovo se cvijeće u saksiji najbolje osjeća na sunčanom položaju, ali južni prozori nisu za njih - lišće ne može podnijeti izravne zrake. Optimalna temperatura zraka za fikuse je 20 Celzijevih stupnjeva, zimi ne može biti niža od 15 stupnjeva. Fikusi u saksiji dobro podnose suhi zrak i razvijaju se tijekom cijele godine, čak i zimi.

Preporučeni lonci i lonci po povoljnim cijenama - pogledajte ih!

U njezi fikusa, pažnju treba obratiti i na zalijevanje. Biljke ne vole višak vode, pa ih vrijedi zalijevati manje, ali češće - dva puta tjedno ljeti, a jednom zimi. U razdoblju od ožujka do rujna mogu se oploditi dodavanjem odgovarajućeg pripravka u vodu svaka dva tjedna. Univerzalno gnojivo koje podržava saksijsko cvijeće bit će savršeno, također možete nabaviti gnojivo namijenjeno uzgoju fikusa.

Lišće fikusa s vremena na vrijeme treba zaprašiti. Taloženje čestica može malo usporiti fotosintezu. To se može učiniti jednostavno mekom krpom, također malo navlaženom. Da bi proljetni fikus lijepo zasjao, krpa se može namočiti u mlijeko - to će donijeti lijepu boju s lišća i učiniti ih dugo sjajnima.

Bolesti fikusa i drugi problemi u uzgoju na prozorskoj dasci

Bolesti fikusa vrlo su često posljedica pogrešaka u skrbi, ali ne samo. Ovi prekrasni lončani cvjetovi često imaju lisne mrlje ili pluto. U oba slučaja na njihovoj se površini pojavljuju mrlje - u prvom su žute, lagane promjene boje, u drugom - svijetlozelene, malo veće i vodenaste, koje se zatim pretvore u izrasline poput pluta. Važan simptom je gumeni eksudat, tj. Gusti mliječni sok. Obje ove bolesti fikusa najčešće se pojavljuju zimi kada biljka ima premalo svjetla ili joj je prehladno, pa je dovoljno da promijeni uvjete uzgoja.

Trulež korijena fikusa malo je ozbiljnija bolest, koju je također teško dijagnosticirati. Elastični fikus često pati od ovog stanja. Ako cijela biljka troši, vrijedi je izvaditi iz posude i pažljivo pregledati korijenje. Ako postoje smeđe lezije, to je truljenje korijena. Razlog tome je preteško i zbijeno tlo koje ima nedovoljnu vodopropusnost. U tom slučaju, biljku treba presaditi na lakšu podlogu i koristiti fungicide dostupne u bilo kojoj vrtnoj trgovini.

Benjaminek je vrsta smokve koja često pada na antrakozu, a zatim se na lišću pojave smeđe mrlje koje postupno prekrivaju cijelu površinu. Da se to ne bi dogodilo, trebali biste redovito prskati fungicidima. Sa svim gljivičnim bolestima fikusa suzbija se tretmanima koji se izvode 2-3 puta u razmacima od najmanje 7 dana.

Fikusi u saksiji, posebno tupi fikus, često imaju problema sa štetnicima koji se hrane njihovim lišćem. Veliki je problem paukova grinja hmelja, biljkama prijete i ljuske i šalice. Za njihovo uklanjanje možete koristiti širok spektar kemijskih sredstava ili prirodnih pripravaka. Razlog pojave štetnika je prvenstveno presuh zrak tijekom sezone grijanja.

Ficus u vrtu - briga i uzgoj korak po korak

Nisu sve vrste fikusa sobne biljke. Obična smokva ( Ficus carica) također zaslužuje pažnju .  Mnogo je veća biljka - veličanstveno drvo koje se uzgaja za ukusne smokve.Popularno je u južnoj Europi, ali u Poljskoj trebaju posebni napori. To, međutim, ne znači da uzgoj ove biljke u zemlji nije moguć.

Međutim, ovi termofilni vrtni grmovi najčešće se uzgajaju u saksiji. Savršeno ukrašavaju ne samo sobe, već i balkone i terase - tako da se uvijek mogu sakriti za zimu. Najveća prepreka uzgoju Ficusa u zemlji je mala otpornost na mraz. Iz tog je razloga uzgoj u vrtu moguć samo u toplijim dijelovima zemlje. Odlučujući ga posaditi u zemlju, moramo odabrati savršen položaj - topao, sunčan i dobro zaštićen od vjetra.

Kako uzgajati fikus zimi?

Zimi vrijedi zaštititi biljke od niskih temperatura, posebno tijekom prvih godina uzgoja. Oko debla treba sipati vrlo velik sloj kore ili komposta kako bi se korijenje zaštitilo od snijega. Međutim, ako se dogodi da se cijela biljka zamrzne, možete ih odrezati blizu tla. Ispravno zalijevanje i prihrana učinit će da ponovno naraste u prvoj sezoni.

U zemlji fikus cvjeta svake godine, ali smokve nisu uvijek dovoljno zrele da ih pojedu. Da bi se to dogodilo, ljeto mora biti dugo i vrlo toplo. Ako su kiše prilično sporadične tijekom ljeta, fikus se mora redovito zalijevati. Dodatna gnojidba biljaka započinje kad se na biljci pojave prvi listovi.

Uzgoj fikusa - gdje ga staviti u kuću?

Ficus je zanimljiva biljka koja može ukrasiti bilo koji vrt. U onim dijelovima zemlje gdje je malo svježije, može se staviti vani u velike posude. Izvrstan je ukras ne samo kao pasijans - izgleda sjajno ako imate vrtno grmlje, također cvjetno, za društvo. Njegova dodatna prednost su, naravno, i slatke smokve.

Manje vrste fikusa, poput fikusa benjamina ili fikusa fikusa, savršeni su lončanici za bilo koji interijer. Izvrsno izgledaju na prozorskoj dasci, a cvjetovi u saksijama, posebno cvatući, lijepo se stapaju s njima. Ugodno su društvo za ciklamu ili kalanhoe, lijepo izgledaju uz zamioculcas ili dracenu. Iako briga o fikusu zahtijeva određenu pažnju, nije osobito komplicirana, pa je biljka prikladna i za škole, urede i druga prodajna mjesta. Tupi fikus zasigurno će se svidjeti svim ljubiteljima bonsai stabala.