Recepti za rižino vino korak po korak kako napraviti vino od riže

Vino od riže nije popularno piće, ali ipak pronalazi svoje amatere. Njegova neupitna prednost u odnosu na drugi domaći alkohol je nedostatak sezonalnosti. Napokon, sastojci za rižino vino dostupni su tijekom cijele godine i mogu se napraviti u bilo kojem trenutku. Provjerite koja su njegova svojstva i naučite korak po korak recepte kako napraviti vino od riže.

Za više savjeta i nadahnuća, ovdje pogledajte naše domaće recepte za vino.

Rižino vino u čašama

Proizvodnja rižinog vina - što biste trebali znati?

Kućno vino od riže - zanimljivosti i recepti za piće

Nije teško pogoditi da su zemlje Dalekog istoka, gdje se uzgoj ove biljke vrši u vrlo velikim razmjerima, kolijevka vina proizvedenog na bazi riže. Kina, Koreja i Japan smatraju se tradicionalnim regijama u kojima se priprema rižino vino. Alkohol se obično naziva sake, ali naziv se koristi samo za japansko rižino vino. U Poljskoj se sake često pogrešno naziva japanskom votkom.

Kada je riječ o kineskom vinu od riže, ono se zove Huangjiu, korejski liker od riže je Beopju, a rođeni, popularni napitak od riže je Soju. Stoga se naziv korejskog vina od riže, Makkeolli, ne smije miješati s njima.

Bez obzira na zemlju podrijetla, ove vrste alkoholnih pića obično sadrže od oko 18% do 25% alkohola, što znači da su jača od tradicionalno izrađenih voćnih vina. Kućno rižino vino više sliči proizvodnji piva, jer se proizvodi fermentacijom rižinog škroba. Pogledajte i ovaj članak sa savjetima o tome koje voće koristiti za izradu vina .

Osnovni recept za rižino vino (oko 15 litara po posudi)

Recept za kućno vino od riže zahtijeva pripremu sastojaka čiji su udjeli sljedeći:

 • 1 kg sirove riže,
 • 2,5 kg šećera,
 • 8 litara vode,
 • paket grožđica,
 • vinski kvasac, npr. Tokay ili drugi kvasac za bijelo vino,
 • neobavezni začini po želji, npr. prstohvat cimeta, timijana, muškatnog oraščića ili metvice.

Priprema: proizvodnja vina od riže započinje sipanjem suhog sastojka u balon i prelijevanjem naznačene količine prokuhane i ohlađene vode. Prethodno ga skuhajte sa šećerom, a nakon što se ohladi i ulijte rižu, dodajte grožđice, kvasac (nijedno vino ne može bez kvasca) i sve začine prema vašim ukusnim preferencijama. Posuda se zatvara čepom s fermentacijskom cijevi i treba odležati dva tjedna, naravno, na toplom mjestu. Nakon određenog vremena, rižino vino prelijte i ostavite za daljnju fermentaciju. Na jednom dijelu riže navedenom u receptu možete jednom ponoviti postupak proizvodnje na prethodno ispranom proizvodu. Međutim, imajte na umu da će sljedeće rižino vino biti jače.

Dobra riža i vino sa grožđicama nije kraj mogućnosti. Recept se može slobodno mijenjati, na primjer, umjesto grožđica dodajte drugo, popularnije voće, poput trešanja ili šljiva. Njihova upotreba odgovara primanju zanimljivih varijanti okusa koje imaju samo pozitivna mišljenja na Internetu. Štoviše, takav liker od riže može se obojiti na bilo koji željeni način upotrebom začina ili karameliziranog šećera. Ova vrsta tinkture sotirane riže ima svijetlu boju, poput bijelog vina. Ili će vas možda zanimati i članak s receptom za vino od grožđa ?

Recept za vino od riže i jabuka

Pirjano vino od riže nije jedina opcija, jer se također može pripremiti s dodatkom voćnih sokova, poput jabuka. U tom slučaju trebat će vam sastojci čiji su udjeli sljedeći:

 • 1 kilogram riže,
 • 2,5 kilograma šećera,
 • paket grožđica,
 • vinski kvasac, npr. Tokay ili drugi kvasac za bijelo vino (oko 7 dkg),
 • 3 litre svježeg voćnog soka, na primjer jabuka,
 • 5 litara vode.

Recepti za rižino vino korak po korak kako napraviti rižino vino 2

Priprema: Kao što vidite, u receptu za rižu i vino od jabuka voda je djelomično zamijenjena sokom ovog voća. Proizvodnja rižinog vina vrlo je slična onoj o kojoj smo već razgovarali. U bocu ulijte sirovu rižu i u nju ulijte ohlađenu vodu s prethodno otopljenim šećerom. Operite jabuke, narežite ih na manje komade i iscijedite sok iz njih pomoću sokovnika ili cijedila. Recept ne može bez kvasca, pa ga dodamo i grožđice. Kao u već opisanom slučaju, stavljamo pluto i fermentacijsku cijev, a zatim napuštamo stan na oko dva tjedna na toplom mjestu. Zatim rižino vino prelijemo i ostavimo za daljnju fermentaciju i bistrenje. Dobro vino od riže i grožđice s dodatkom soka od jabuke mogu se ponovno napraviti na istoj riži. Međutim, prvo ga morate isprati i također u ovom slučaju zapamtiteda će izaći jači. Ili će vas možda također zanimatirecept za vinu i tinkturu od rowan ?

Te su vam stvari potrebne za proizvodnju vina - provjerite cijene!

Recept za rižino vino s limunom i začinima

Rižino vino zapravo ima puno mogućnosti za eksperimentiranje i odabir dodataka koji odgovaraju našim preferencijama okusa. Vrijedno je isprobati nove mogućnosti i probati, na primjer, domaći napitak od riže s limunom i mješavinom začina. Kako napraviti rižino vino s aditivima? Trebat će vam sljedeći sastojci:

 • 1 kg riže,
 • 3 kg šećera,
 • 7 litara vode,
 • vinski kvasac, npr. Tokay ili drugi kvasac za bijelo vino,
 • 3-4 limuna ovisno o veličini,
 • 8-10 klinčića i žitarica aleve paprike,
 • paket grožđica,
 • mješavina začina: cimet, timijan, muškatni oraščić, po želji pelin i metvica (svaki prstohvat).

Priprema: tradicionalno proizvodnja rižinog vina započinje ulijevanjem u balon ili bocu i prelijevanjem prokuhanim šećerom i ohlađenom vodom. Dodajte začine, grožđice i kriške limuna. Da biste naglasili okus, prvo možete obrisati koru voća i dodati ga zasebno. Nakon otprilike 2-3 tjedna, tj. Nakon fermentacije, vino prelijte i ostavite da sazrije otprilike 2-3 mjeseca. Ovakva tinktura od riže ima vrlo pozitivne kritike na internetskim forumima, pa vrijedi isprobati recept za nju.

Vino od riže - sažetak

Dobro vino od riže i grožđica domaće proizvodnje relativno je niska cijena u odnosu na nabavne cijene gotovih pića. Cijena dobrog rižinog vina kreće se oko 20 PLN za bocu od 750 ml, a za vina poznavatelja prelazi više od 30 PLN ili više. Za ovu cijenu možete dobiti gotovo sve sastojke potrebne za proizvodnju ovog napitka, od kojih možete napraviti nekoliko litara ovog napitka. S obzirom na to da jedna porcija riže može ponovno stvoriti vino, troškovi su još niži.

Cijena kućnog vina od riže nije pretjerana, a zadovoljstvo ako ga sami pripremite je neprocjenjivo. U svom podrumu s domaćim vinima možete imati nadohvat ruke s dalekog istoka. Nema smisla biti obeshrabreni prvim neuspjesima, pogotovo ako su ovo naši počeci u pripremi domaćih vina. Međutim, ovaj je postupak toliko nekompliciran da ne bi trebao biti pretežak ni za početnike.

Na kraju, vrijedi naglasiti da je rižino vino prikladno ne samo za piće u društvu, već i kao izvrstan dodatak azijskoj kuhinji. Njegova su vrata otvorena i također čekaju da budu otkrivena.

Također naučite kako napraviti vino od grožđa.