Sadnja lavande korak po korak - rokovi, tlo, presađivanje, savjeti

Lavandula Lavanda je rod koji pripada obitelji Lyme. Dolazi iz mediteranskih područja. Njegovi plavoljubičasti sitni cvjetovi skupljeni u klasove daju karakterističan ugodan miris. Cvate na grmolikim sivkasto-zelenim izbojcima. Listovi lavande također su prekriveni sivkastim rezačem. Kozmetička i ljekovita svojstva lavande cijenili su već stari Grci i Rimljani. Kod nas je uzgoj uskolisne lavande sve popularniji. Pročitajte kako uzgajati lavandu kada lavanda cvjeta i koje je najbolje vrijeme za njezinu sadnju i berbu.

Ako tražite više informacija, pogledajte i ovdje prikupljene članke o sadnji biljaka.

Sadnja lavande korak po korak - rokovi, tlo, presađivanje, savjeti

Kako uzgajati lavandu? Višegodišnja lavanda u našem vrtu

Lavandula angustifolia je uskolisna višegodišnja lavanda, željno uzgajana na gredicama, zbog mirisa i ljepote intenzivno plavo-ljubičastih cvjetova. Kad lavanda procvjeta, u srpnju i kolovozu gusto zasađeni medonosni polugrmovi stvaraju šarenu, aromatičnu mrlju u vrtu nad kojom lebde leptiri i pčele. Biljka može doseći visinu od 60 do 90 cm.

Ne moramo se brinuti gdje posaditi lavandu kako bi mogla slobodno rasti i mirisom učiniti boravak u vrtu ugodnim, jer je to biljka koja ne zahtijeva posebne uvjete uzgoja. Dovoljno je biljkama osigurati sunčan položaj. Najprikladnije tlo za lavandu je pjeskovito i dobro drenirano tlo. Mirisna biljka ne zahtijeva redovito zalijevanje, dobro uspijeva u blago suhom supstratu, što pospješuje razvoj korijenja.

Grmlje lavande može se saditi pojedinačno, na granicama kreveta i izvornim živicama. Tlo lavande mora biti alkalno i bogato kalcijem. Kako gusto saditi lavandu? Kada sadite sadnice u skupinama, najbolje je držati razmak od 40 cm. Kad se uzgaja u kontejnerima, sadnice se stavljaju u posude i balkonske bokseve zapremnine oko 10 l. Biljke zalijevajte umjereno, ulijevajući vodu u sastojine. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o lavandi .

Sadnja lavande u zemlju - grmove koji rastu korak po korak

Nakon odabira pravog sunčanog položaja možemo započeti sadnju lavande u zemlju. Preporučeni datum sadnje je početak travnja do početak listopada.

1. Temeljito uklonite korov i iskopajte rupe duboke približno 45 cm i široke 30 cm. Obratite pažnju je li mjesto ispod lavande preplavljeno vodom. Najsigurnije rješenje je sipati sloj drenaže na dno rupa, visok 5-10 cm, tako da voda ne ugrožava korijenje grmlja. Dobra drenaža je šljunak, šljunak ili ekspandirana glina. Oko biljaka možemo malčirati kamenčićima, zahvaljujući kojima ćemo malo povisiti temperaturu okoline i osigurati tlu porast pH.

2. Prije sadnje lavande u zemlju, stavite biljku u posudu s vodom tako da korijenje bude dobro natopljeno. Skratimo ih za 1/3 duljine i riješimo se oštećenih i suhih listova. Ovako pripremljene sadnice lakše će prihvatiti i početi se lijepo granati.

Najbolje sjeme i gnojivo za lavandu - provjerite cijene!

3. Nakon sadnje sadnice, pokrijte rupu slojem drenaže na dnu svježim tlom. Udaljenost između biljaka treba biti oko 40 cm. Lavanda se sadi u skupinama, što će otkriti šarm biljke i stvoriti istinski provansalski ugođaj u našem vrtu. Ili biste možda voljeli i ovaj članak o uzgoju uskolisne lavande ?

Sadnja lavande korak po korak - rokovi, tlo, presađivanje, savjeti

Višegodišnja lavanda - njega

Njega lavande temelji se na prorjeđivanju i ponovnom sadnji biljaka, držeći razmak od 35 cm do 60 cm, a u slučaju živice od lavande - 30 cm. Kada grmovi rastu pregusto ili kada treba promijeniti mjesto sadnje, lavanda se može presaditi na novi položaj. Datum tretmana siguran je za biljke u proljeće ili ranu jesen - nakon što cvjetovi uvenu. Lavanda se s korijenovom kuglicom presadi u veliku rupu u koju korijenje može slobodno stati. Na dno bunara izlijte sloj drenaže. Imajte na umu da bi novo mjesto trebalo ispuniti zahtjeve biljke, koja preferira zaštićena, sunčana mjesta, s alkalnim pH tla i propusnim pjeskovitim tlom.

Lavanda podnosi rezidbu, koja biljkama omogućuje razgranavanje i održavanje lijepe navike. Preporučeni datumi rezanja grma su rano proljeće i kolovoz - nakon što cvjetovi uvenu. Obrežite lavandu iznad drvenastih izbojaka. Nakon otvaranja cvijeća možemo početi s berbom klasja. Lišće se može dobiti cijelo vrijeme. Stabljike s cvijećem suše se na otvorenim pladnjevima ili u grozdovima, objese na suhom i prozračnom mjestu. Također pogledajte ovaj članak o uzgoju lavande u loncu .

Upotreba lavande - u medicini, kućanstvu i kozmetici

Lavanda je biljna sirovina koja se koristi za izradu ljekovitih infuzija. Čaj od lavande djeluje umirujuće i analgetski. Ispijanje infuzije pomoći će kod bolova, vrtoglavice i otežanog disanja. Umirit će ih ulje lavande, dodano dječjoj kupki (6 kapi). Trljanje ulja na sljepoočnicama pomoći će vam da se riješite migrene. Ulje se koristi kod uboda insekata i lakših opeklina.

U kućanstvu će sušena lavanda pomoći u borbi protiv moljaca. Torbe s aromatičnom suhoćom dat će vašem donjem rublju lijep miris. Lavanda se koristi i u kuhinji - kao začin za džemove i sastojak octa od lavande. Dodavanje začinjenih začina i lavande jelima pojačat će okus mesnih jela. Cvjetovi lavande mogu se kanditirati.

Cvjetovi lavande poznati su sastojak kozmetičkih tonika, sapuna i ulja. Korištenje kozmetike od lavande pozitivno utječe na stanje kože i pomaže u rješavanju akni. Ulje se koristi za masažu, djeluje opuštajuće i omogućuje vam da se riješite bolova u mišićima. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju francuske lavande ?