Lobelia cardinalis - za akvarij - uzgoj, njega, zahtjevi, savjeti

Lobelia cardinalis je biljka porijeklom iz istočnih regija Sjeverne Amerike. U prirodi naseljava rijeke i močvare u njihovoj blizini. U Poljskoj se kardinalna lobelija uzgaja kao vrlo ukrasne akvarijske biljke. Pogledajmo ih izbliza.

Ako ste zainteresirani za ovu temu, pogledajte i ostale ovdje prikupljene članke o lobeliji .

Lobelia cardinalis tijekom cvatnje

Lobelia cardinalis - razmetljive akvarijske biljke

Lobelia cardinalis su biljke koje žive u vodenom okolišu. Stoga su savršeni kao akvarijske biljke. Daju duge, proljetne stabljike i svijetlozelene ovalne duguljaste listove. Njihova karakteristična značajka je donji vrh lisne pločice i svijetla inervacija na vrhu i dnu lista.

Ljeti se ove biljke mogu uzgajati na rubu ribnjaka. Dobro podnose temperaturne oscilacije od 15 do 28 ° C, pa uzgoj u takvim uvjetima može potrajati do jeseni. Međutim, za zimu se moraju saditi i držati u akvariju s toplom vodom. Također pogledajte ovaj članak o rtu Lobelia .

Lobelia cardinalis cvjeta prilično lako kad se uzgaja u muljevitom tlu ili kada vrhovi njezinih izbojaka strše izvan vodene površine. Tada stvara dugačak cvat prekriven prekrasnim crvenim cvjetovima. Ako tražite više inspiracije, pogledajte ovaj članak o cvijeću za balkon .

Lobelia cardinalis mini - uzgoj, njega i zahtjevi

Kardinalna lobelija naraste do 30 cm visine i pogodna je za uzgoj u velikim akvarijima. U manjem akvariju lobelia cardinalis mini je savršena. Ova vrsta doseže visinu od 5 - 15 cm i koristi se za popunjavanje prostora na dnu akvarija ili za prijelaz između dna i viših dijelova ukrasa akvarija.

Lobelia cardinalis - za akvarij - uzgoj, njega, zahtjevi, savjeti 2

Lobelia cardinalis mini ima slične zahtjeve kao i kardinalna lobelija. Njihov uzgoj treba provoditi u srednje tvrdoj ili mekoj vodi s pH 6,5 - 8,0. Biljkama je potrebno dosta svjetlosti za pravilan rast. Tada donja strana lista lobelije dobije lijepu ljubičastu boju. Ovako obojena crvena lobelija osebujan je ukras i lijepo je u kontrastu s drugim biljkama. Nedovoljno svjetla uzrokuje da crvena lobelija izgubi intenzivnu boju lišća, koje s vremenom postaju žute i padaju. Ako tražite više inspiracije za zanimljivo cvijeće, pogledajte i ovdje prikupljene članke o begonijama .

Najbolje mješavine vrtnog cvijeća - pogledajte ih!

Korijenov sustav lobelije vrlo je razvijen. Zahvaljujući njoj, biljka iz zemlje crpi potrebne hranjive sastojke. Zbog toga vodu u kojoj se uzgajaju biljke treba redovito opskrbljivati ​​tekućim gnojivom namijenjenim vodenim biljkama. Također pogledajte ovaj članak o grimiznoj lobeliji .

Crvena lobelija - obrezivanje i razmnožavanje

Lobelia cardinalis savršena je za rezidbu. Zahvaljujući ovom tretmanu, biljka se potiče na razmnožavanje. Obrezujemo gornji dio izbojaka koji se može koristiti za razmnožavanje biljke. Odsječeni izdanak umočimo u podlogu i čekamo da se pojave korijeni, što se događa prilično brzo. Ako tražite više inspiracije, pročitajte ovaj članak o geranijama s popustom .

Drugi način razmnožavanja kardinalne lobelije je odvajanje bočnih izbojaka, koji uskoro postaju neovisne biljke. Lobelia se može razmnožavati čak i iz lista. Međutim, u ovom slučaju postupak dobivanja mlade kopije traje dulje.

Lobelia cardinalis mini ili njegov ekvivalent veće visine izuzetno su ukrasne vodene biljke. Budući da njihovi zahtjevi nisu pretjerani, mogu ih uspješno uzgajati u akvarijima čak i neiskusni akvaristi. Zahvaljujući odgovarajućem biljkama za osvjetljenje i obrezivanje, u našem ćemo akvariju dobiti guste, šarene šikare.