Kupinovo vino - provjereni recepti za ukusno domaće vino

Kao što znate, proizvodnja vina uvijek je malo mukotrpna - bez obzira koje voće želite koristiti za nju. Ipak, vinari početnici ne bi trebali imati problema s pripremom pića. Kupinovo je vino prilično nezahtjevno, pa vrijedi pročitati najukusnije i najjednostavnije recepte za dobro kupinovo vino. Kako napraviti ukusno vino od borovnica?

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovdje prikupljene članke o domaćem vinu.

Kupinovo vino - provjereni recepti za ukusno domaće vino

Kupinovo vino

Domaće kupinovo vino

Začinjeno vino, jednostavnije poznato kao kupinovo vino, prilično je sladak i izražajan alkohol, dok je njegova aroma vrlo intenzivna - baš poput vina od maline ili riže. Što će vam trebati za pripremu vlastitog vina?

Popis sastojaka za kupinovo vino

 • 5 kg kupina
 • 5 litara vode
 • 4 kg šećera
 • vinski kvasac

Naravno, za izradu vina od borovnica potreban vam je i balon s cijevi za fermentaciju. Tu će se odvijati čitav proces fermentacije voća i alkohola. Ako tražite još savjeta, pogledajte ovaj članak o voću za proizvodnju vina .

Izrada kupinova vina - način pripreme

 1. Morate započeti svoj posao s pripremom majke kvasca. Stoga kupine morate staviti u staklenku (može biti i pola litre) i preliti ih mlakom, po mogućnosti prethodno prokuhanom vodom (do oko ¾ teglice). Promiješajte, uvijte i napravite malu rupu na kapici (npr. Pomoću čavla). Odložite za jedan dan na suhom i zasjenjenom mjestu.
 2. Nakon dodijeljenog vremena dodajte žlicu šećera u kvasac i ponovno ostavite sa strane oko 3 dana.
 3. Stavite punopravno i zdravo voće u posudu i zdrobite ga, na primjer, drvenim tučkom. Prekrijte polovicom šećera, pokrijte krpom i ostavite sa strane oko 2 dana.
 4. Nakon isteka navedenog vremena kupine procijedite i dobiveni sok stavite u vinski balon.
 5. Preostali šećer otopite u kipućoj vodi, promiješajte i sjedinite s moštom (sokom) - tada tzv postavke.
 6. Smjesi dodajte majčinu kvasca, promiješajte i pokrijte balon plutom s cijevi za fermentaciju. Ostavite da fermentira oko 4 mjeseca, po mogućnosti na sobnoj temperaturi.
 7. Nakon gore spomenutog vremena, vino iz sedimenta uzmite u boce i spremite u ležećem položaju. Vino se može čuvati ... nekoliko godina. Imajte na umu da što je vino starije, to bolje!

Čarobni učinak šumskog vina

Kupina ima prilično snažno antipiretičko, protuupalno i dijaforetsko djelovanje. Stoga vrijedi piti kupinovo vino, posebno u razdoblju zaraze i kada imate temperaturu! Ili biste možda voljeli i ovaj članak o vinu od kupina ?

Kupinovo vino - provjereni recepti za ukusno domaće vino

Vino od klasova bez kvasca

Kupinovo vino i zdravstvena svojstva

Domaće kupinovo vino izvrsno je alkoholno piće. Ne samo da je prilično slatkog okusa (možda ne tako slatka kao tinktura od dunja - već je jednako ukusna), već ima i snažna zdravstvena svojstva. Kupine sadrže puno antioksidansa koji pomažu u bolestima srca i borbi protiv raka.

Naravno, morate zapamtiti da piće treba piti umjereno. Najsigurniji i najzdraviji dio nije više od 250 ml dnevno!

popis sastojaka

 • 10 l kupina
 • 10 litara vode
 • 100 g grožđica
 • 5,2 kg šećera

Da biste napravili vino od kupine, potrebna vam je odgovarajuća oprema, koju smo spomenuli u prethodnom receptu. U onom o kojem se sada govori veliki je plus - nema kvasca, pa će se vrijeme pripreme definitivno znatno skratiti! Pogledajte i ovdje prikupljene članke o domaćim alkoholima .

Preporučeni vinski dodaci po izvrsnim cijenama

Domaće kupinovo vino bez kvasca - način pripreme

 1. U bocu zajedno s grožđicama stavite zdrave i zrele kupine. Ulijte toplu (ne prokuhanu!) Vodu - u nju prvo trebate umiješati šećer.
 2. Zatvorite bocu čepom s fermentacijskom cijevi. Nakon postupka fermentacije vino prelijte kroz sito, bacite voće i ulijte tekućinu natrag u bocu - možete dodati šećernu vodu (2l vode na 1 kg šećera). Ostavite da fermentira približno 6 tjedana.
 3. Ulijte vino u boce. Trebali biste dobiti približno 28 boca vina od 0,7 l svake!

Kupinovo vino dobro za žene

Kupinov alkohol zasigurno će pomoći kod napetih glasnica, promuklosti ili tijekom oporavka nakon operacije ili bolesti. Uz to, služit će ženama koje pate od cistitisa! Pogledajte i ovaj članak o pravljenju vina od grožđa .

Kupinovo vino - provjereni recepti za ukusno domaće vino

Vino od šumskog voća

Vino od maline i kupine

Domaće vino od malina i kupina savršeno je za duge jesenske i zimske večeri. Recepti za dobro vino od ova dva voća daju senzacionalnu aromu i okus u kojem ćete uživati ​​u svakoj hladnoj sezoni.

popis sastojaka

 • 2,5 kg voća
 • 2,5 litre vode
 • 1 kg šećera

Dati omjeri omogućuju vam da dobijete oko 5 litara ukusnog pića. Sad ćemo početi!

Vino od kupina i malina - način pripreme

 1. Operite voće i ulijte suho voće u bocu.
 2. Zakuhajte vodu sa šećerom, ohladite i ulijte u balon. Začepite čep sa fermentacijskom cijevi, stavite na toplo i sunčano mjesto i pustite da juha fermentira (približno 3 tjedna).
 3. Iscijedite voće kroz gazu ili krpu i ulijte čisto vino natrag u bocu. Začepite čep i ostavite ga još 3 tjedna.
 4. Ulijte vino u boce i pustite da se zadrži.

Zapamti to…

Ovaj recept ne zahtijeva nužno kvasac - vino će bez njega izaći bistro i ukusnog okusa! Što duže čekate da ga popijete, to će vino dobiti više okusa i zdravlja! Pogledajte i ovaj članak o receptima za vino od gloga .