Armenski grožđa zumbul (Muscari armeniacum) - sjeme, uzgoj i njega

Grozdni zumbul biljka je koja se vrlo rado sadi u kućnim vrtovima, ali ne samo. Vrlo poznate vrste ovog roda su safirji s malim cvjetovima i armenski safiri, koji se mogu uzgajati i iz sjemena i iz lukovice. Međutim, prije nego što odlučimo kupiti sjeme safira i posaditi ih u vrt, trebali bismo znati kakve su biljke i kako se o njima brinuti.

Ako tražite više savjeta i nadahnuća, pogledajte i ovdje prikupljene članke o gredicama .

Armenski zumbul od grožđa - odakle dolazi lijepa biljka

Armenski zumbul od grožđa ( Muscari armeniacum ), kao i zumbul od grožđa s malim cvjetovima ( Muscari botryoides ), pripada obitelji Asparagaceae , koja uključuje monokote. Već 2006. utvrđeno je da obitelj obuhvaća oko 118-153 vrste biljaka, uključujući oko 2500-3200 vrsta iz sedam podporodica. Biljke koje pripadaju ovoj obitelji raširene su praktički po cijelom svijetu, ne računajući samo cirkumpolarna područja.

Morali bismo znati da se biljke iz ove obitelji međusobno jako razlikuju i da su njihove morfološke značajke vrlo slične samo u različitim rodovima. To je slučaj i sa safirima ( Muscari ). Sjeme safira možemo kupiti u stacionarnim vrtlarskim trgovinama, ali i putem interneta. Cijena sjemenki safira nije visoka, a ukrasni efekt koji mogu stvoriti u našem vrtu je ogroman.

Armenski zumbul grožđa ( Muscari armeniacum ) je mala biljka lukovica koja ne predstavlja nikakve probleme u uzgoju, bez obzira na to sadimo li je iz sjemena ili iz lukovica. Ovo se cvijeće prirodno nalazi na Balkanu, preko Turske, Kavkaza do sjeverozapadnog Irana. Ako vam je ovo bilo zanimljivo, pogledajte i članak o sortama safira i sadnji .

Armenski grožđa zumbul - po čemu su karakteristični njegovi cvjetovi

Armenski zumbul od grožđa ( Muscari armeniacum ), baš kao i zumbul od grožđa s malim cvjetovima ( Muscari botryoides ), male je veličine, ali privlači ljude zainteresirane za njegove ukrasne kvalitete. Glavni ukras ovog cvijeća su prilično neobični i originalni cvatovi. Međutim, krenimo od početka.

Cvijeće, poput armenskih safira, karakteriziraju izdužene lukovice čiji opseg može biti do oko 10 cm. Također je vrijedno spomenuti da su prekrivene karakterističnim svijetlosivim ljuskama. Pri odabiru samih lukovica trebali bismo obratiti pažnju jesu li u dobrom stanju i nisu zaražene štetnicima ili bolestima. To je vrlo važno jer na taj način možemo izbjeći odumiranje biljke ili čak zarazu drugim biljkama u blizini bolestima.

Sjemenke armenskog grožđa zumbul muscari armeniacum i safir, kao i uzgoj jedinstvenog cvijeća

Zeleni listovi ovih safira dulji su od izboja i savijeni u utor. Obično leže na zemlji. S druge strane, cvjetovi, koji su najveće bogatstvo biljaka, skupljeni su u guste nakupine koje mogu narasti do oko 8 cm visine. Ove lijepe cvjetove plave boje možemo promatrati u našem vrtu od travnja do lipnja.

Najbolja cvjetna gnojiva po povoljnim cijenama - provjerite!

Sadnja iz sjemena i lukovica - čega se treba sjetiti kada uzgajate Muscari armeniacum

Odlučujući se za kupnju armenskih safira ( Muscari armeniacum ) za naš vrt, trebali bismo saznati koji su njihovi zahtjevi za položajem i podlogom na kojoj će rasti. Velika pogodnost za ljude koji su zainteresirani za ove biljke je ta što safiri nisu zahtjevni i dobro im ide na raznim položajima.

Sjetite se, međutim, da ako želimo da se naši plavi cvjetovi pravilno razvijaju, trebali bismo im pružiti humus, plodno, malo vlažno i po mogućnosti pješčano-glineno tlo. Štoviše, vrijedi obratiti pažnju na to da je položaj sunčan ili moguće polusjenovit. Safiri će, poput ostalih ukrasnih biljaka cvijeća, cvjetati i bojati se bolje na suncu.

Kad je riječ o samom uzgoju, moramo znati da su armenski safir ( Muscari armeniacum ) cvjetovi koji se mogu razmnožavati i iz sjemena i iz lukovica. Sjeme se sije u posude u jesen, a lukovice se iskopaju u lipnju. Lukovice se mogu saditi u srpnju, ali možemo pričekati i do listopada. Međutim, važno ih je posaditi duboko 5 cm i prilično često saditi, jer se njihove adventivne lukovice vrlo brzo razvijaju.

Armenski safir ( Muscari armeniacum ) vrlo su ukrasne biljke koje se uzgajaju kao ukrasne biljke. Izvrsno izgledaju u skupinama na travnjaku, ali možemo ih koristiti i za sadnju u cvjetnjake ili stvaranje obruba. Savršeno će se stopiti s ostalim trajnicama koje će biti više od njih, zahvaljujući kojima ćemo stvoriti estetske kompozicije u visokim zgradama. Štoviše, možemo odabrati biljke koje će biti u kontrastu s plavom bojom cvijeća. Malo ljudi zna da se armenski zumbul grožđa koristi i za bukete kao rezan cvijet, što je dodatni šareni ukrasni element.

Dakle, ako za svoj vrt tražimo nezahtjevnu biljku koja će biti prikladna za razne sastave ili čak samostalno rasti u grupi, a karakterizirat će je i neobični i plavi cvjetovi, tada bismo se trebali kladiti na armenski safir ( Muscari armeniacum ), koji ispunjava sve ove zahtjevima.