Kiseli crveni kupus u staklenkama - 3 provjerena recepta

Silaža je vrlo zdrava, niskokalorična i ukusna. Stoga, osim kiseljenja bijelog kupusa i krastavaca, mnogi posežu i za drugim povrćem. Ispada da se crveni kupus dobro snalazi i u kiseljenju. Od nje možete pripremiti ukusne salate, pa čak i zanimljivu juhu od kupusa, punu povrća. Saznajte što dodati kako bi crveni kiseli kupus bio ukusan.

Ako tražite više savjeta i informacija, ovdje pogledajte i članke o silaži.

Kiseli crveni kupus u staklenkama - osnovni recept

Crveni kupus za staklenke nije samo ukiseljeni kupus u octu s dodatkom povrća, na primjer, mrkve i jabuka. Možete ga i zalijepiti. Recept je malo drugačiji, ali nije toliko težak. Crveni kiseli kupus priprema se slično kao i bijeli kupus, pa ne bi trebao predstavljati preveliki problem. Za teglu od 2 litre trebat će vam:

 • 1 mala glava crvenog kupusa,
 • 20 g soli na 1 kg kupusa

Kiseli kupus i bez začina bit će ukusan. Doista dobro djeluje u mnogim jelima, savršen je kao salata od kiselog kupusa za večeru, možete ga dodati i u razne tepsije, pečeno meso i juhe.

 1. Ogulite kupus odozgo, oštećeni listovi.
 2. Nasjeckajte kupus nožem, na drobilici ili na ribežu za povrće.
 3. Zgnječite kupus u maloj posudi da ostane bez vode. Pospite ga solju.
 4. Nakon sat vremena ponovno umijesite kupus. Odvojite još sat vremena.
 5. Prebacite kupus u staklenku i snažno ga umijesite kako biste uklonili sav zrak. Vode treba biti dovoljno da pokrije kupus.
 6. Zatvorite staklenke. Nakon nekoliko dana, ako ih želite spremiti za zimu, premjestite kupus u hladnu sobu. Možete ih držati i u hladnjaku.

Kiseljenje kupusa u staklenkama za zimu - recepti

Kisela capista plava također će dobro funkcionirati ako je odmah pripremite u staklenkama. Možete napraviti veću porciju odjednom, ali bolje je pripremiti nekoliko zasebnih litarskih staklenki. Tada ćete porciju moći odmah pojesti. Može se ispostaviti da nećete imati vremena jesti kiseli kupus pripremljen u velikoj staklenci i pokvarit će se kad se otvori.

 • 1 glava crvenog kupusa,
 • 2 mrkve,
 • 20 g soli na 1 kg kupusa,
 • Staklenke od 2-3 litre

Ukiseljene konzerve za zimu izvrstan su način da osiguramo dio vitamina i zdravlje zimi, kada su nam najpotrebniji. Zato je kiseljenje kupusa u staklenkama bikovsko oko. Na ovaj način možete se pobrinuti za svoj imunitet tijekom prehlade i gripe.

Crveni kupus u staklenci na ružičastoj podlozi, kao i kiseli crveni kupus u staklenkama i recepti
 1. Ogulite kupus s gornjih listova.
 2. Narežite kupus velikim nožem ili na ribežu za povrće.
 3. Pomiješajte kupus sa soli, malo umijesite. Odložite nekoliko minuta.
 4. Naribajte mrkvu na ribežu s grubim mrežicama. Dodajte kupusu, promiješajte.
 5. Složite kupus u staklenke, čvrsto pritiskajući. Možete koristiti štapić makutre ili drvenu žlicu. Neka kupus pusti sok.
 6. Brzo zatvorite staklenke i ostavite ih na tamnom mjestu 3-6 dana.
 7. Kupus čuvajte u staklenkama na hladnom mjestu ili u hladnjaku.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o receptima kiselog povrća .

Preporučeni pribor za pripremu silaže

Kiseli kupus crveni kupus s češnjakom

Kiseli kupus bijeli kupus najčešće se priprema sa začinima koji su zaslužni za njegov okus i aromu. Crveni kiseli kupus također se može pripremiti na ovaj način. S češnjakom i začinskim biljem ima predivan miris, a uz to je i zdraviji i naš probavni sustav to bolje podnosi. Pripreme za zimu trebale bi biti pune okusa, tako da će vjerojatnije posegnuti za njima. Što bi trebao biti crveni kupus u staklenkama?

 • 1 glava crvenog kupusa,
 • 4 češnja češnjaka,
 • 20 g soli na 1 kg kupusa,
 • 1 žličica kima,
 • 2 lista lovora,
 • 1 žličica aleve paprike,
 • 1 žličica papra u zrnu

Priprema takvog kupusa ne traje duže od izvršenja ostalih recepata. A malo začina učinit će okus potpuno drugačijim. Vrijedno je probati, pogotovo ako sanjate salatu od crvenog kiselog kupusa. I u ovom se slučaju radi o kiseljenju kupusa u staklenkama odmah.

 1. Ogulite kupus s vanjskih listova. Naribajte ga na ribežu za povrće ili nasjeckajte na sjeckalicu ili ga izrežite širokim nožem.
 2. Ogulite češnjak.
 3. Pomiješajte kupus sa soli, kimom, alevom paprikom i paprom. Lagano umutite i ostavite sa strane najmanje 30 minuta.
 4. Kupus premjestite u staklenke, jako miješajući kako biste se riješili sav zrak.
 5. Na svaku staklenku stavite klinčiće češnjaka i komade lovorovog lišća.
 6. Čvrsto zavrtite i stavite na zasjenjeno mjesto.

Marinirani kupus jako je ocat i ne sviđa ga se svima. Ali kad je kiselo, zasigurno će se svidjeti svima. Lagano je kiselkast, ali ima okus tipične slatkoće. A možete ga pohraniti i za zimu, pod uvjetom da imate hladnu ostavu ili podrum za spremanje. Ako ne, možete ga ostaviti u hladnjaku. Ne brinite da će zauzeti previše prostora - sigurno će brzo nestati.