Sedum matrona (sedum spectabile matrona) - sorte, uzgoj, njega, savjet

Biljke sedum su jedna od najmanje zahtjevnih biljaka. Savršeni su čak i na slabo plodnim i pjeskovitim tlima. Zahvaljujući sposobnosti skladištenja vode u lišću, oni mogu preživjeti i dulja razdoblja suše. Među biljkama sedum možemo pronaći mnoge zanimljive sorte. Jedan od njih je matrona sedum. Pogledajmo ga pobliže.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ove članke o trajnicama u vrtu.

Sedum matrona u vrtu

Kako izgleda matrona sedum?

Sedum matrona (sedum spectabile matrona) jedna je od najljepših sorti seduma. Po čemu se matrona razlikuje od ostalih sorti? Počnimo s opisom biljke sedum. Sedum se razlikuje od ostalih vrsta svojom veličinom i izgledom. Većina biljaka sedum su kratke trajnice sa škripavim stabljikama i malim mesnatim lišćem.

Sedum sedum, sličan karpatskom sedumu, mnogo je veći. Njegova visina može biti i do 50 cm. Izbojci biljke su podignuti, prekriveni redovito poredanim velikim lišćem. Unutar ove vrste matrona sedum zaslužuje posebnu pažnju.

Sedum spectabile matrona tvori kompaktne, velike nakupine s ljubičastim stabljikama i lišćem. Sorta ima guste, mesnate, nazubljene listove i ravne, nerazgranate stabljike. U kolovozu se na njihovom vrhu pojavljuju ružičasti, veličanstveni cvatovi, koji traju do same zime. Druga vrsta s jednako ukrasnim šarenim lišćem je ljubičasti sedum. Za više informacija i savjeta pogledajte i ovdje prikupljene članke o Sedumu .

Uzgoj i njega sedum spectabile matrone

Sve vrste seduma (npr. Karpatski sedum, sedum) ne predstavljaju nikakve probleme u uzgoju. Mogu se savršeno razviti u gotovo svakoj podlozi. U idealnom slučaju, trebao bi biti lagan i propusan.

Sedum matrona (sedum spectabile matrona) - sorte, uzgoj, njega, savjeti 2

Matrona sedum je najbolje na sunčanom položaju. Duga sušna razdoblja za njega nisu zastrašujuća, jer biljka u stabljima i lišću pohranjuje vodu koju koristi kada joj nedostaje. Kao rezultat, biljka sedum ne zahtijeva zalijevanje.

Biljka također ne treba gnojidbu. Također je otporan na mraz. Zbog nekompliciranog uzgoja, sedum matrona preporučuje se za sadnju u kamenjarima, na suhim i pjeskovitim položajima. Ili će vas možda zanimati i članak o uzgoju puzećih floksa ?

Najbolje mješavine vrtnog cvijeća - pogledajte ih!

Sedum se dokazao kao sedum spectabile - najljepše sorte i primjena

Biljka sedum, osim sorte matrona, stvara nekoliko jednako dekorativnih sorti sa šarenim cvjetovima i lišćem. Sorte Neon, Frosty Morn i Brilliant karakterizira bijelo-zelena boja lišća i stabljika. Karminsko ružičasti cvjetovi i žuto-zeleni listovi obilježja su sorti Aureovariegatum i Elsie's Gold. Zvjezdana prašina proizvodi bijele cvjetove. Ili će vas možda zanimati i članak o mačevima u vrtu ?

Ljubičasti sedum ili sorta matrona, zahvaljujući izvornoj boji, savršeno odgovaraju ostalim trajnicama. Ukrasne trave također su idealno susjedstvo za njih. Vrste i sorte seduma lijepo se razlikuju od svijetle boje šljunka u kamenjarima i šljunčanim vrtovima. Također se mogu koristiti za naturalističke sadnje ili rustikalne vrtove. Ako tražite više inspiracije, pogledajte članke o cvijeću kamenjara .

Karpatski sedum, matrona ili ljubičasti sedum izuzetno su ukrasne biljke. Zahvaljujući ukrasnom lišću, lijepi su i izvan sezone cvatnje. Vrijedno je sastaviti ih s drugim biljkama (ukrasnim travama, višegodišnjim biljkama, grmljem) kako biste stvorili šarene skladbe. Biljka sedum biljka je koju vrijedi pozvati u svoj vrt.