Micelij gljiva - izbor, sadnja, uzgoj, njega, cijena

Gljive su naše omiljene gljive. Koriste se u mnogim jelima - pržena, kuhana, pečena, pirjana, vrlo su ukusni u svakoj verziji. Zahvaljujući miceliju gljiva, možete ih sami uzgajati kod kuće. Doznajte što je micelij gljiva i kako postupati s njim kako biste uzgajali gljive.

Za više savjeta i informacija pogledajte i ovdje proizvode o gljivama.

Gljiva micelij ( Agaricaceae ) - što je to i koliko košta

U vrtnim trgovinama nedavno su se pojavili setovi za uzgoj gljiva raznih vrsta kod kuće. Gljive s gljivama su najpopularnije jer je uzgoj gljiva zaista jednostavan. Trebate samo mjesto na koje ih možete staviti i posebnu podlogu.

Gljiva micelij može se prodavati u obliku cjepiva ili u obliku gotovih kockica micelija. Najčešće se odabire čitav set zajedno s kultivirajućom kockom. Ova kocka sadrži posebno pripremljenu podlogu od gljiva. Najčešće sadrži i vrećicu s kućištem od tla pomiješanu s tresetom i upute za uzgoj gljiva. Jedna kocka s micelijem najčešće vam omogućuje da dobijete čak 10 kg gljiva!

Micelij gljiva nije osobito skup. Cijena jednog kompleta je oko 15-20 PLN, tako da stvarno nije jako visoka. Kocke dobivaju izvrsne povratne informacije jer su jeftine, a primjena im je puno jednostavnija od cijepljenja micelija u vrt. Uz to, daje gotovo 100% jamstvo uspješnog uzgoja, a uzgoj donosi rezultate vrlo brzo i ne oduzima puno vremena. Gljive se mogu uzgajati tijekom cijele godine, također zimi. Tako dobivene gljive korisne su i ukusne, mogu se koristiti za razna jela. Ovo je izvrsno rješenje za ljude koji žele jesti kvalitetne proizvode, a da se ne brinu zbog kemikalija koje su im dodane.

Micelij gljiva za uzgoj kod kuće - najbolje mjesto

Micelij gljiva treba uzgajati na supstratu konjskog gnoja ili na zamjenskom tlu. Najbolji supstrat za gljive je kombinacija slame i prašine, no stvoriti ga sami nije lako. Stoga je prikladnija opcija kupnja gotovih kockica od podloge ili gotove podloge obrasle micelijem zajedno s podlogom. Kod kuće se gljive uzgajaju u plastičnim vrećicama ili drvenim kutijama, koje skupljaju bolje povratne informacije jer su prozračnije i omogućuju supstratu da diše.

U vrtu se uzgajaju i gljive. Tada biste se trebali pobrinuti i za prikladnu podlogu. Najbolje je konjski gnoj pomiješati sa zemljom. Može se kupiti u granuliranom obliku. Osušeni gnoj osigurava da se gnojivom neće prenijeti na mjesto uzgoja korova ili trava, čije je sjeme možda preživjelo u probavnom sustavu konja. Cijena stajskog gnoja nije pretjerana, košta dvadeset ili trideset zlota po pakiranju.

Korisni dodaci u vrtu - cijene će vas ugodno iznenaditi

Gljivični micelij ne treba imati sunčevu svjetlost. Zapravo mu uopće nije potreban i može se uzgajati u potpunoj hladovini. U vrtu je posađeno ispod drveća ili uz živicu. Kod kuće se može držati u garaži, podrumu ili na tavanu - tamo će izvrsno funkcionirati.

Kako uzgajati gljive kod kuće - uputa

Uzgoj gljiva kod kuće možete započeti bilo kada u sezoni. Čak i usred zime, miceliji i kocke za uzgoj gljiva dostupni su u vrtnim trgovinama. Briga za micelij nije osobito komplicirana. Važno je samo jedno: temperatura u sobama mora biti između 12 i 20 stupnjeva. Inače uzgoj neće uspjeti, pa u vrtu micelij prestaje proizvoditi voće krajem ljetnih praznika.

Nakon otvaranja paketa s kockom obraslog micelija, stavite ga u kutiju. Zatim se folija rasklopi i micelij se pokrije potpuno dobivenim tlom. U pravilu, treset pomaže u održavanju supstrata vlažnim. Razina vlage određuje hoće li gljive rasti - baš kao i šumske koje se pojavljuju nakon kiše. Micelij će započeti ako se zalije prvi put.

Mokrenje je najvažniji dio uzgoja. Svakih nekoliko dana micelij treba zalijevati s malo vode. Podloga treba biti stalno vlažna. Također je važno održavati temperaturu više-manje konstantnom. U kućnim uvjetima micelij gljiva može roditi čak i nekoliko puta. U ovom članku potražite i savjete kako kiseliti gljive .

Plod micelija ( Agaricaceae )

Prve gljive mogu se dobiti otprilike 3 ili 4 tjedna nakon početka uzgoja. Otprilike 10 dana nakon prvog zalijevanja na tlu će se pojaviti bijela prevlaka koja će se postupno razviti u plodišta. Gljive se mogu jesti kada se kora koja prekriva njihov šešir počne ljuštiti. Da biste ih sakupili, lagano ih uvijte sa zemlje.

Gljive rađaju nekoliko puta u razdoblju od oko 4 mjeseca. Za to vrijeme jedna kocka može dati do 10 kg gljiva, koje će biti jestive. Najčešće gljive dozrijevaju postupno i beru se redovito. Ponekad se dogodi da se odjednom 2-3 tjedna ne pojave nove gljive, ali to nije razlog za zabrinutost - micelij se mora odmoriti i nastaviti s proizvodnjom plodišta ako mu nastavite pružati prave uvjete.