Centifolia ruža (Rosa centifolia) - reznice, uzgoj, njega, svojstva

Grm s jako mirisnim cvjetovima vrlo je često tražen u našem vrtu. Zbog toga su cvjetovi ruže toliko popularni, imaju nevjerojatan i vrlo prepoznatljiv miris. Ruža centifolia jedna je od najčešće korištenih ruža u našem vrtu. Pa, pogledajmo kako se brinuti za sadnice, kolika je cijena sadnica, kao i kakva svojstva i učinke ima ruža centifolia.

Ako tražite više savjeta i nadahnuća, ovdje pogledajte članke o ružama.

Centifolia ruža ( Rosa centifolia ) - cijena sadnica i karakteristika cvijeta

Centifolia ruža - za što su karakteristični cvjetovi ruže

Ruža centifolije - Rosa centifolia poznata je i kao ruža mahovine. To je hibrid koji su uzgajali vrtlari kao rezultat kombinacije nekoliko vrsta ruža. Njegovo je podrijetlo bilo u Francuskoj, gdje se pojavilo krajem 16. stoljeća. Trenutno se, međutim, javlja u mnogim zemljama svijeta, ali samo u uzgoju.

Mahovina je višegodišnji grm zbijene, ali grmolike navike, naraste do oko 2 m visine. Njegovi bodljikavi izdanci jako su razgranati i na njima niče lišće. Listovi ovog hibrida su zeleni s pet rubova nazubljenih i ovalnih letaka.

Ipak, najvažnija karakteristika su cvjetovi ruže centifolije - Rosa centifolia , koje odlikuje vrlo karakterističan i ugodan miris. Cvjetovi se na biljci pojavljuju u lipnju-srpnju. Postaju ružičaste. Cvjetovi se na grmu pojavljuju u velikom broju, pa se često tijekom punog cvjetanja možemo susresti s lomljenjem grana. Već ljeti na ruži mahovine možemo promatrati njezine prividne plodove koji imaju crveno-narančastu boju i duguljasti oblik.

Sadnice mahovine ruže - gdje ih možemo kupiti i po kojoj cijeni

Sadnice ruža su široko dostupne. Možemo ih kupiti stacionarno u vrtlarskim radnjama i rasadnicima biljaka te putem interneta putem web stranica različitih trgovina i proizvođača. Postoji mnogo mogućnosti i dovoljno je odabrati najprikladniju opciju za nas.

Cijene sadnica ruže centifolije - Rosa centifolia mogu se razlikovati i stvarno ovise o mnogim čimbenicima. Prvo je mjesto gdje kupujemo svoje sadnice. Imajte na umu da svaki proizvođač može različito cijeniti svoje biljke, a osim toga, u različitim trgovinama možemo se naći s različitim cijenama ovih grmova.

Sljedeći čimbenik koji određuje cijenu je veličina sadnice. Naravno, moramo računati s činjenicom da će nas veći grmovi koštati više od manjih i nerazvijenih. Uz to, stanje sadnica također igra važnu ulogu. Prosječna cijena je oko 25 PLN za sadnicu ukrasnog grma. Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o najpopularnijim vrtnim ružama .

Preporučena gnojiva za ruže - pogledajte ih!

Rosa centifolia - kako se uzgaja ruža od mahovine

Ako želimo da cvjetovi ruže centifolije - Rosa centifolia lijepo cvjetaju u našem vrtu i nije bilo problema s činjenicom da se ruža ne razvija dobro, nema pravu naviku ili ne cvjeta, trebali bismo pročitati pravila za njezin uzgoj, a točnije sadnju, kao i briga.

Pa, mahovina je hibrid koji se najbolje osjeća na sunčanim, ali i blago zasjenjenim mjestima. Stoga, kupujući sadnice ruža, trebali bismo unaprijed znati gdje ćemo posaditi grm. Uz to vrijedi obratiti pažnju na podlogu koja treba biti umjereno plodna, prozračna i blago kisela. Sadnice ruža sijemo na jesen.

Vrlo pozitivna značajka ovog hibrida je što je otporan na bolesti i mraz. Štoviše, ne zahtijeva mnogo brige. Međutim, vrijedi znati da biljku ne možemo osušiti, jer će to vrlo negativno utjecati na obilje cvjetanja. Uz to, trebali bismo se sjetiti da na proljeće kratko vrijeme obrežemo grm. Unatoč otpornosti na mraz, na jesen možemo dodatno koristiti gomilanje grma, zahvaljujući kojem biljka neće ugroziti ni jake mrazove.

Cvjetovi ruže - kakva svojstva i djelovanje imaju

Rosa centifolia - što bismo trebali znati o njezinim svojstvima i učincima

Ruža centifolije - Rosa centifolia ukrasni je grm poznat ne samo po atraktivnom izgledu, već i po svojstvima i učincima na ljudsko tijelo. Vrijedno je upoznati se s njim kako biste si pomogli s raznim bolestima. Pa da se i sami uvjerimo.

Popularni i dostupni proizvod od cvijeća ruže ulje je koje vlaži, zaglađuje kožu, njeguje i jača našu epidermu. Štoviše, ima antioksidativna svojstva koja štite našu kožu od sunčevog zračenja, a pomažu i u borbi protiv slobodnih radikala koji su, između ostalog, odgovorni za rak.

Ruža centifolije i ružino ulje na stolu, kao i njegova svojstva, cijena i reznice

Primjenom ulja na kožu ojačat će se i naše krvne žile, poboljšati se razina prehrane i cirkulacije stanica kože, a smanjit će se naše crvenilo. Uz to, naša epiderma će se brže regenerirati, poboljšati će se elastičnost kože, njezina struktura i glatkoća.

Takva ulja od ruže centifolije - Rosa centifolia bit će prikladna za sve tipove kože. Posebno se preporučuju zreloj, nježnoj, suhoj i mlohavoj koži koja je vrlo sklona isušivanju i iritaciji te kada se na njoj pojave prve bore ili kad su već na njoj.

Ruža centifolije ( Rosa centifolia ) - primjena

Ruža centifolije - Rosa centifolia vrlo je lijep ukrasni grm koji osim svojih svojstava i pozitivnih učinaka na naše tijelo ima i velike ukrasne vrijednosti zahvaljujući kojima je toliko poznat. Pa da vidimo gdje možemo posaditi našu ružu mahovine.

Pa, ova je ruža idealan ukrasni grm koji će, osim vizualnih efekata, u naš vrt unijeti ugodan i karakterističan miris. Ruže centifolije - Rosa centifolia nestrpljivo se sade ispod prozora kuće ili na ulazna vrata, jer zahvaljujući tome možemo osjetiti njihov miris.

Osim toga, mogu se saditi i u kućnim vrtovima, npr. U sjenicama ili rekreacijskim područjima. Ne možemo zaboraviti na parkove i trgove gdje je to također čest ukras. Na tim mjestima možemo od nje stvoriti živicu, posaditi je u labavu skupinu ili kao pasijans. Sve ovisi samo o nama i o tome kakve smo sklonosti.