Kako sušiti gljive u pećnici? Odgovaramo na sva pitanja

Suhe gljive su lagane i njihovo skladištenje je jednostavno. Svježe gljive za sušenje pripremamo na razne načine. Možemo sušiti cijele šešire, gljive podijeliti na komade i sušiti sirove ili blanširane. Najstarija metoda je sušenje gljiva, nanizanih na konac, na suncu. Suvremeni ormari za sušenje ili vrtne sušilice omogućuju sušenje velike količine gljiva. Sušenje kod kuće koristi radijatore, električne sušilice i popločane peći. Predlažemo kako sušiti gljive u pećnici.

Za više savjeta i informacija pogledajte i ovdje proizvode o gljivama.

Sušenje gljiva - blagodati suhih gljiva

Glavni sastojak gljiva je voda koja tijekom sušenja isparava, zahvaljujući čemu suhe gljive sadrže koncentrirane sastojke vrijedne za zdravlje: bjelančevine, masti, minerale i vitamine B. Suhe gljive su kalorične - npr. Suhe vrganje sadrže 362 kcal / 100g suhih gljiva, a kalorijski udio vrganja iznosi 347 kcal / 100 g, dok svježe gljive imaju malo kalorija, sadrže oko 34 kcal / 100g. Za sušenje su najprikladnije čizme i vrganje. Suše se i koze, leptiri, gljive sijena i livadske gljive.

Poljska kuhinja koristi suhe gljive kao dodatak mnogim jelima. Nemoguće je zamisliti večeru na Badnjak bez boršča sa sušenom gljivom, juhom od gljiva ili varivom. Aroma suhih gljiva naglašava okus posluženih jela i poboljšava naše raspoloženje, podsjećajući na svečanu atmosferu. Suhe gljive također koristimo u svakodnevnim jelovnicima za izradu umaka, juha i nadjeva.

Sušenje gljiva koje sami uberete je najisplativije. Nakon uspješnog branja gljiva, 10 kg svježih gljiva dat će vam oko 1 kg suhih gljiva. Ako kupujemo gotove suhe gljive, pobrinite se za kupnju proizvoda uz odobrenje proizvođača. Korištenje takvih suhih gljiva sigurno je za naše zdravlje, a gljive imaju ugodnu i intenzivnu aromu.

Sušenje gljiva kod kuće - kako sušiti gljive?

Kako pripremiti gljive za sušenje?

Svježe gljive namijenjene sušenju ne smiju biti crvljive. Gljive s vidljivim rupama - bacite. Nakon što ih maskirate, temeljito ih očistite od pijeska i posteljine i obrežite ručke. Gljive ne peremo! Obrišite ih nježno krpom i uklonite ljepljivu kožu s mlaćenice. Male gljive potpuno osušite, a kapice i stabljike odvojite od većih primjeraka. Šešire osušite cijele ili ih narežite na kriške, dok se ručke režu na trake.

Na kojoj temperaturi sušiti gljive?

Kod kuće se gljive mogu sušiti u električnoj pećnici s vrućim zrakom, u električnom štednjaku bez vrućeg zraka i u plinskoj pećnici. Važno je na kojoj temperaturi sušiti gljive kako ih ne biste pekli. Gljive se ne smiju sušiti na previsokoj temperaturi. Početna temperatura sušenja gljiva je oko +50 Celzijevih stupnjeva. Kako voda isparava iz gljiva, temperatura sušenja gljiva može lagano porasti.

Najzanimljiviji kuhinjski pribor - provjerite cijene!

Gljive narežite na kriške prije sušenja, kao i kako sušiti gljive u pećnici

Kako izgleda sušenje gljiva u električnom štednjaku?

Gljive je najbolje sušiti u električnoj pećnici na vrući zrak, kako bi se gljive ravnomjerno sušile sa svih strana. Gljive se suše odškrinuta vrata pećnice, što će spriječiti da postanu smeđe. Stavite gljive na papir za pečenje. Svakih 30 minuta provjeravamo napreduje li pravilno postupak sušenja. Ako je potrebno, otvorite još malo vrata pećnice. Čitav postupak sušenja traje oko 3 sata. U ovom članku potražite i savjete kako sušiti gljive kod kuće .

Skladištenje suhih gljiva - najbolji načini

Dobro osušene gljive se lome, dok se suhe gljive mrve. Nesušene gljive su mekane, ne lome se i osjetljive su na plijesan, pa ih morate osušiti. Previše suhe gljive mogu se samljeti u aromatični začinski prah. U tu svrhu najbolje je koristiti brzi blender ili drugu sjeckalicu. Osušene gljive upijaju strane mirise, pa je nepoželjno koristiti mlin za kavu. Gotov začin spremite u teglu s navojnim čepom.

Gljive se mogu čuvati na tradicionalan način - u platnenu vrećicu. Nažalost, pohranjeni na ovaj način, često ih napadaju crvi. Najbolji način je staviti suhe gljive u hermetički zatvorenu posudu, uz dodatak nekoliko lovorovih listova. U ovoj ulozi dobro će raditi plastične i limene kutije, kao i dobro zatvorene staklenke. S vremena na vrijeme vrijedi provjeriti sadržaj spremnika. Čuvamo ih na suhom mjestu s temperaturom od oko 18 Celzijevih stupnjeva.

Prije upotrebe suhih gljiva za pripremu jela, isperite gljive kipućom vodom i namočite ih. Suša je lagana, tako da gljive morate držati na dnu posude vodom, npr. Ponderiranom pločom. Namačite gljive nekoliko minuta - do nekoliko sati, slijedeći recept za odabrano jelo s dodatkom gljiva. Izbjegavajte namakanje gljiva u vrućoj vodi kako biste izbjegli njihovo očvršćavanje. Gljive također možemo namočiti u mlijeku. Natečene gljive narežite na trakice i kombinirajte s ostalim sastojcima jela. Kuhamo ih dok ne omekšaju. Voda od natopljenih gljiva pogodna je za izradu juha i umaka.