Biramo sadnice breze - vrste, cijene, pregledi, savjeti

Bradavičasta breza jedno je od najljepših stabala u našem podneblju. Lijepa je tijekom cijele godine, čak i zimi, jer je kora ističe. Iako je prilično velik i vrlo brzo raste, mnogi ga ljudi sade na parcelu. Doznajte sve što trebate znati o reznicama breze.

Ako tražite više savjeta i informacija, ovdje pogledajte članke o sadnicama.

Sadnice breze - vrste

Tri vrste sadnica breze možete kupiti u vrtnim trgovinama i rasadnicima. To su stabla bez korijena, balirana ili u spremnicima. Stabla golih korijena su najčešća, iako su ujedno i najproblematičnija. Nažalost, najteže ih je usvojiti jer su skloni isušivanju. Samo mladi primjerci mogu usvojiti ovaj način.

Starije sadnice breze treba uzgajati u kontejnerima ili u balama kako bi se mogle saditi na stalno mjesto. Također je vrijedno obratiti pažnju na činjenicu da su takve sadnice manje osjetljive na oštećenja. Veliko drveće ima veliku nakupinu korijena, stoga se njihovo korijenje često hvata, lomi i oštećuje tijekom transporta. Naručivanje ili kupnja stabala u kontejnerima stoga je najsigurnije rješenje.

Sorte breze koje vrijedi kupiti

Breza od bradavica (bijela breza) najpopularnija je u Poljskoj. Na deblu i starijim granama ima kredu bijele kore zbog čega je izuzetno atraktivan. Ima nekoliko zanimljivih sorti, također sporo rastućih, koje se mogu saditi u manjem vrtu. Tu se ubrajaju „Gracilis“ i „Youngii“ lijepe teksture kore. Također se događa kalemljena breza na niskom deblu, čiji viseći izdanci djeluju plačno. Tada biljka usvaja naviku plačuće vrbe i stvara prekrasnu sjenicu prekrivenu lišćem.

Međutim, možete se odlučiti za potpuno drugačiji žanr. Postoji više od 40 vrsta breza od kojih se velika većina dobro osjeća u našim klimatskim uvjetima. Bijela breza je samo jedna opcija, možete odabrati i tamnu brezu sa zanimljivom korom, Ermanovu brezu s nešto nižom visinom. Možete koristiti i riječnu brezu kojoj treba više vode u supstratu, vrlo izdržljivu mahovinu brezu s navikom topole ili žutu brezu s lišćem vrlo sličnim grabu. Ako već imate odabrane sadnice, pogledajte i ovaj članak o uzgoju bradavičaste breze .

Sadnice breze - cijena

Breza je vrlo popularna biljka, pa ne čudi što je prilično jeftina. Naravno, velike sadnice su puno skuplje, ali cijene počinju s oko 4 PLN po komadu. Sitna, obična breza (bradavičasta) do 50 cm košta upravo to. Sadnica visoka oko 60 cm trošak je 10-18 PLN. Međutim, ako želite gotovo uzgojene sadnice u balama, morat ćete platiti više. Stablo od jednog metra košta oko 30 PLN, a stablo visine 150-160 cm iznosi oko 60-70 PLN.

Cijena se također mijenja zbog vrste. Ove ljepše i neobičnije reznice breze, poput mahovine ili tamne breze, koštaju otprilike dvostruko više od obične bradavičaste breze. Kalemljena breza košta otprilike isto.

Istaknuti Proizvodi

Velike breze u šumi i sadnice breze, njihov izbor, sadnja i cijena

Sadnice breze - kvaliteta

Obična breza je iznenađujuće otporna na bolesti, ali vrijedi provjeriti kvalitetu sadnica. Sadnice breze trebaju biti lisnate i u dobrom stanju. Oni bi također trebali biti razgranati i predstavljivi.

Treba provjeriti stanje njihovog lišća. Trebali bi biti cjeloviti i jednolike boje. Bilo kakve rupe, ugrizi i žutilo mogu ukazivati ​​na gljivičnu bolest ili štetni učinak štetnika lišćara. Također je vrijedno provjeriti donju stranu lišća i provjeriti da li tamo nema štetnika, poput čahura, jaja ili tragova njihovog postojanja i hranjenja.

Sadnja breze korak po korak

U slučaju breza, mjesto nije osobito važno. Oni su nezahtjevna stabla koja će rasti u svim vrstama tla. Čak uspijevaju u industrijskim područjima i na izuzetno lošem, suhom i kiselom tlu. Međutim, ako želite da biljka dobro izgleda i dobro se razvija, trebali biste joj pružiti umjereno vlažno, malo vapnenasto i umjereno plodno tlo. Pješčano i ilovasto tlo dobro djeluje, a optimalni pH je 6-7.

Sadnja se vrši i u proljeće, kada se počinju razvijati lisni pupoljci, i u jesen. Najbolji je datum početak listopada - tada biljke najbolje poprimaju. Prije sadnje pripremite rupu s dimenzijama većim od korijenove biljke biljke. Kopam se po njegovom dnu da ga dobro opustim. Biljka se stavlja u rupu vrlo nježno kako ne bi oštetila svoje korijenje, a nježno se prekriva zemljom, lagano gnječi.

U sredini se također zakuca potpora za potporu stablu - ova ogromna biljka ima prilično plitki korijenov sustav pa se ponekad može prevrnuti. Mlade sadnice trebaju kolac jer se ponekad slome kad ih vjetar ojača. Oslonci ostaju nekoliko godina, sve dok se deblo ne zgusne dovoljno da bude potpora cijeloj biljci. Bolje se suzdržati od formativnog reza - stablo to ne podnosi baš najbolje.