Kineska smreka - sorte, uzgoj, njega, bolesti

Juniperus chinensis , ili kineska smreka, dolazi iz Kine, Japana i Mongolije. To je grm ili stablo obitelji Cupressaceae, naraste do 20 m visine. Debeli izdanci u obliku valjka prekriveni su krutim i bodljikavim iglicama, poredanih u tri ili dva para. Kuglasti borovi češeri skrivaju sjeme. Ljubitelji bonsaija pronaći će u zimzelenom grmu izvrstan materijal za stvaranje patuljastih stabala.

Ako ste zainteresirani za uzgoj ovih četinjača, pogledajte još savjeta o vrtnim smrekama .

Kineska smreka

Kineska smreka - ukrasno crnogorično drveće i grmlje

Opis biljke

Grmlje i drveće prekriveno ljuskavim iglicama, duljine oko 10 mm, odaju karakterističan smrekov miris. Dekoracija je izrađena od malih čunjeva promjera 1 cm. Pojavljuju se na ženskim biljkama - s vremenom mijenjaju boju iz zelene u plavu. Juniper ima malo zahtjeva. Biljka treba biti na suhom i sunčanom položaju s blago kiselim pH supstrata. Kineska smreka uspijeva među ostalim četinjačima, preferirajući slične uvjete staništa. Juniperus chinensis odlikuje se izvornom krunom. Kleka je potpuno otporna na niske temperature. Sorte koje se razlikuju po veličini, obliku i boji popularne su u Poljskoj. Ili će vas možda zanimati i uzgoj puzeće kleke ?

Kineska smreka - sorte, zahtjevi i briga

Kineska smreka ima mnogo sorti. Najatraktivnije su:

- Juniperus chinensis 'Stricta Variegata' - kineska smreka ove sorte je lijepa biljka koja ima male zahtjeve. Crnogorični grmovi narastu do 2-2,5 m visine. Odlikuju se stožastom strukturom i prisutnošću kremastih iglica i grančica, rijetko rasutih po raznim dijelovima biljke. Igle, bujne zelene boje, svjetlucaju plavkasto.

Biljka zahtijeva prikladan položaj - sunčana i blago zasjenjena mjesta. Blago kiseli supstrat s laganim i propusnim tlom pružit će 'Stricta Variegata' uvjete za dobar razvoj. Osim toga, grm je otporan na niske temperature. Briga o biljci odnosi se na održavanje ispravnog stanja supstrata. Previsoka vlaga u tlu može ozbiljno oštetiti smreku. Provjerite i više inspiracije za četinjače u vrtu .

Grm je vrlo dekorativan, pa vrijedi obogatiti naš vrt ovom divnom biljkom. Juniperus chinensis 'Stricta Variegata' dobro će djelovati u nasadima u redovima, na živicama i u kamenjarima, gdje će stajati iznad tepiha grmlja. Pripada biljkama osjetljivim na rezanje i oblikovanje. Pogodan je za dobivanje prekrasnog bonsaija.

Kineska smreka - sorte, uzgoj, njega, bolesti 2

- Juniperus chinensis 'Spartan' - poznat je i pod nazivom kineska smreka 'Helle'. Grmlje ili drveće odlikuje se kolumnasto uspravnom navikom. Kleka naraste do 3-5 m visine. Razbarušeni vrhovi izbojaka daju mu izvornu ljepotu. Biljka daje meke i kratke grančice, prekrivene finim ljuskama i oštrim iglicama u osnovi grančica. Sorta 'Spartan' svijetlo je zelena, pa zreli plavi čunjevi izgledaju vrlo ukrasno.

Kleka 'Spartan' preferira sunčan položaj i umjereno vlažno tlo s kiselim i blago kiselim pH. To je biljka čija briga ne stvara probleme. Dobro uspijeva u pjeskovitim tlima i u prosječnom vrtnom tlu. Potpuno je otporan na niske temperature, čak i do -29 Celzijevih stupnjeva. Sorta se često koristi u kućnim vrtovima, u trakama i na javnim prostorima. Izgleda atraktivno i u skupnim sadnjama i pojedinačno. Ili će vas možda zanimati i uzgoj čempresa u vrtu ?

Sljedeće sorte također zaslužuju pažnju:

  • Juniperus chinensis 'Old Gold' - To je sporo rastući grm koji doseže visinu od 1,5 m, promjera 2-2,5 m. Odlikuje ga intenzivno zlatna boja iglica.
  • Juniperus chinensis 'Monarch' - pripada sorti drveća, stožastog oblika. Iglice kleke postaju plavozelene.
  • Juniperus chinensis 'Plave Alpe' - izvorno podignuti izdanci određuju atraktivan izgled grma. Odlikuje se intenzivno srebrnasto plavom bojom vrlo oštrih iglica. Naraste do 3 m visine.
  • Juniperus chinensis 'Repanda' - patuljasti je grm puzajuće navike u obliku jastuka, naraste do širine od 3 m. Karakteristične su grane, slične crijepovima. Smreka je mekana, iglice je jako slabo bodu. Pogledajte i pregled četinjača za vrt .

Kineska smreka - bolesti i štetnici

Preporučena gnojiva za četinjače - pogledajte ih!

Bolesti smreke

Iako je kineska smreka otporna na biljne bolesti , mogu je napasti opasne gljivice koje uzrokuju odumiranje biljaka.

  • Fitoftoroza - gljivična bolest tijekom koje se napada korijenje biljke i započinje čitav proces razgradnje. Kleka postaje smeđa i blijedi. Zaraženi grm treba iskopati i spaliti.
  • Pucanje diebekom - pogođeni savjeti izdanaka požute i umru. Bolest se ne širi na cijelu biljku. Način da se eliminira je rezanje i spaljivanje zahvaćenih izbojaka i provođenje preventivnog prskanja cijele biljke.
  • Klekovski osip - bolest utječe na iglice, što završava njihovim odumiranjem i otpadanjem. Potrebno je prskati fungicidom.
  • Siva plijesan - napada izbojke kleke, uslijed čega odumiru. Bolest se može spriječiti davanjem četinjača više prostora, što će osigurati dobru cirkulaciju zraka i spriječiti razvoj gljivica u vlažnom okolišu s visokom temperaturom okoliša.

Štetnici kineske smreke

Smreke se uglavnom hrane lisnim ušima - klekovim ličima, klekovim lišajevima i ljuskama kleke. Potrebno je koristiti kontaktne pripravke, zahvaljujući kojima ćemo se riješiti štetnika.