Bolesti i štetnici ruža - dokazane metode borbe protiv njih

Ruže su ukrasne biljke koje se vrlo često koriste u parkovima, trgovima i vrtovima. Mnoge se sorte uzgajaju i u posudama. Međutim, morate se suočiti s činjenicom da su ove biljke s prekrasnim cvjetovima izložene raznim štetnicima i bolestima. Stoga je vrijedno saznati kako se pravilno brinuti za ruže i kako se boriti protiv štetnika ruža i bolesti ruža.

Ako tražite više savjeta, ovdje pogledajte i članak o ružama.

Bolesti i štetnici ruža - dokazane metode borbe protiv njih

Popularni štetnici ruža

Ova biljka je osjetljiva na štetnike ruže. Ovdje morate uzeti u obzir da su i insekti na ružama i drugi paraziti ruže nepovoljni i prijete lošim razvojem ukrasne biljke. Zelene crve možete susresti vrlo često. Ovi zeleni crvi najvjerojatnije su lisne uši od ružinih dlačica koje, hraneći se ružama, mogu inhibirati rast i deformirati cvjetne pupoljke. Obično se mogu vidjeti na izbojcima i cvjetnim pupovima.

Opasni štetnici ruža su skakači ruža. Pupolj ruže uništava prvenstveno lišće ovih biljaka. Ovi paraziti ruže pojavljuju se kao male bijele mrlje obično na donjoj strani lišća (tamo gdje se ličinke hrane). Letak ruže uzrokuje da lišće pobijeli i otpadne.

Uvijanje lišća ruže popularan je fenomen uzrokovan oraščićem ruže. Ovi crni sjajni insekti na ružama vrlo su opasni. Mazga ruže uzrokuje uvijanje lišća ruže, koje kasnije postaju narančaste, suhe i otpadaju. Zauzvrat, rupe na lišću ruže rezultat su hranjenja insekata ružama. Gusjenice su ti insekti. Gusjenice jedu lišće ruže. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o štetnicima u vrtu .

Spider grinje vrlo su popularni nametnici ruža koji su za njih vrlo opasni. Spider grinje su žuto-narančaste grinje. Pauk grinja hrani se donjom stranom lišća i isisava sok iz njih. Na gornjoj strani možete vidjeti žute mrlje kroz koje lišće smeđe pada i otpada. Zidni lovac su bijele ličinke koje se hrane izbojcima. Izdanci napadnuti kornjašom brazde venu i umiru. Progonitelj zidova gloda tunele na vrhu izdanka.

Uobičajene bolesti ruža

Postoje 3 osnovne i najčešće bolesti ruža. Dvije od njih pojavljuju se kao mrlje na lišću. Ove bolesti ruže su hrđa i crna pjegavost lišća. Rđa u početku uzrokuje narančaste mrlje na izbojcima koje kasnije prelaze na lišće biljke. Zbog svog djelovanja deformiraju se i izdanci i lišće. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o divljoj ruži u vrtu ?

Bolesti i štetnici ruža - dokazane metode borbe protiv njih

Crna pjegavost lišća je bolest ruža koja se očituje kao tamne mrlje na lišću koje rastu prema rubovima. Mrlje su isprva svijetlosmeđe, a kasnije potamne. Listovi postaju žuti oko pjega, zbog čega otpadaju. Ova mrlja također napada izbojke koji se prekriju crvenom i pojačavaju obojenost.

Uobičajena bolest ruže također je pepelnica, koja je gljivična bolest. Može se vidjeti kao bijela prevlaka na cvjetnim pupovima i lišću. Zatim se listovi ruže uvijaju prema unutra i deformiraju. Simptomi se obično javljaju od kraja svibnja ili početka lipnja. Obično se prvo napada mlado lišće. Pepelnica može dovesti do opadanja lišća, pa čak i do potpunog prestanka cvatnje. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o biljnim bolestima .

Preporučene kemikalije za vrt - provjerite cijene!

Suzbijanje bolesti i štetnika ruža i briga

Pravilna njega ruže vrlo je važna jer nam pomaže u prevenciji određenih bolesti i štetnika. Sa štetnicima ruža obično se bori protiv insekticida i kemijskih pripravaka. Često je potrebno ukloniti zaražene izbojke i lišće (zeleni crvi, rezanci od ruže itd.), A u slučaju npr. Gusjenica treba ih sakupljati.

Imajte na umu da su rupe na lišću ruže i njihovo uvijanje znak da se morate početi boriti protiv prijetnje. U slučaju bolesti uklonite zaražene mladice i sakupljajte i spalite otpalo lišće. U većini slučajeva neadekvatna skrb doprinosi razvoju bolesti, posebno gljivičnih, protiv kojih se treba boriti fungicidima.

Prije nego što počnete kupovati ruže, trebali biste provjeriti njihovo fizičko stanje. Najbolje je sjeme kupiti rano u proljeće ili na kraju zime, a sadnice kupiti u proljeće. Važno je da su sadnice svježe i da nemaju rupe na lišću ruža. Bolje se odlučiti za kupnju vrsta i sorti otpornih na bolesti i štetnike. Također pogledajte ovaj članak o uzgoju kineske ruže .