Korak po korak krečenje drveća u vrtu - učinite to kako treba!

Brze promjene temperature vrlo su opasne za voćke koje se uzgajaju u vrtovima i voćnjacima, a posebno za njihova debla. Skokovi temperature javljaju se u rano proljeće, kada se prve zrake sunca zagriju danju, a temperature noću znatno padaju. Tada je pulpa oštećena i pojavljuju se gangrenozne rane. Kako bi se suprotstavili zagrijavanju debla, vrtlari i voćari sadi drveće niskog rasta, formirajući najnižu granu na jugozapadnoj strani, što pomaže zasjenjivanju stabala i smanjuje njihovo zagrijavanje. Također se preporučuje krečiti stabla drveća i grane grana. Predlažemo kako pravilno nastaviti izbjeljivati ​​vapnom.

Izbjeljivanje stabala u vrtu

Kada izbjeliti drveće - savjeti za voćare

Ljuske se javljaju u rano proljeće, obično na jugozapadnoj strani stabla. Najčešće ih nalazimo na stablima jabuka, šljiva i trešanja. Uzrok oštećenja debla je rast tkiva biljke, koji oživljava nakon zime. Noću, kada temperatura naglo padne, sokovi i tkiva se smrzavaju. Šteta je opasna za drveće i može čak dovesti do njihovog umiranja. Rane na ljusci teško se liječe. Uznemireno je provođenje fotosintetskih proizvoda između lišća i korijenja, a smanjenje broja drvenih prstenova znači da je stablo manje sposobno za transport vode. Oštećena mjesta su u središtu gljivičnih i bakterijskih bolesti.

Drveće u voćnjaku možete zaštititi od oštećenja mrazom krečenjem debla vapnom. Bijela boja odražava sunčeve zrake, zahvaljujući čemu debla možemo učinkovito zaštititi od pregrijavanja. Pokazalo se da je vapkanje toliko učinkovito da može u potpunosti spriječiti stvaranje gangrenoznih rana. Oštećenja na panjevima obično se javljaju krajem veljače i početkom ožujka, pa je najpovoljnije vrijeme za izbjeljivanje stabala druga polovica prosinca i, drugi put, početak siječnja. Debla stabala trebala bi biti prekrivena vapnom do ožujka.

Mnogi vrtlari ne znaju kada izbjeliti drveće. Objašnjavaju sami sebi da će vapljenje zaštititi drveće od štetnika, pa se obrada provodi u travnju, pa čak i u svibnju. Nažalost, toliko dugo izbjeljivanje debla neće pomoći stablu, jer je sunce moglo nanijeti štetu puno ranije. Vapno ne uništava gusjenice ispod kore niti jajašca štetnika koji se tamo sklone zimi. Većina ličinki i jajašca nalazi se na tankim grančicama koje se neće izbjeliti, a prskanje vapnenim mlijekom također neće uspjeti. Međutim, proljetno krečenje stabala ima smisla kada su u svibnju orezane mlade voćke. Njihova tanka kora može nepovoljno reagirati na povećane solarne operacije. Proljetna proteinizacija takvih biljaka zaštitit će ih od visokih temperatura. Pobijeljena stabla započinju svoju vegetaciju nešto kasnije.

Kako izbjeliti drveće? - praktični savjeti

Točan datum izbjeljivanja drveća i pozitivna temperatura okoline, bez kiše i vjetra tijekom tretmana, jamče njegov uspjeh. Jedna od metoda krečenja stabala je krečenje vapnom. Bojenje hidratiziranim (građevinskim) vapnom osigurat će vrlo dobro prianjanje suspenzije na deblo. Izbjeljivanje krede može se koristiti umjesto vapna, ali to je skupa metoda i koristi se u malim vrtovima.

Slikanje stabala vapnom najčešće se provodi uz upotrebu debelih četki za klupe, četkica i raspršivača. Ekonomičnije je ručno zaštititi drveće za zimu, ali bojanje prskalicom uštedjet će vrijeme i točnije prekriti debla i grane vapnom. Izbjeljivanje stabala građevinskim vapnom, s dodatkom gline, emulzijske boje ili ljepila, spriječit će zaštitu od ispiranja tijekom kiše.

Preporučena gnojiva po najpovoljnijim cijenama - pogledajte ih!

Kako napraviti vapno za izbjeljivanje stabala?

  • Vapno treba pomiješati s vodom. Za slikanje bismo trebali dobiti konzistenciju kreme koja omogućuje da se trupac temeljito pokrije. Nanesite vapno od zemlje prema granama. Građenje vapnom može se koristiti samo na južnoj i zapadnoj strani, na kojima se debla i grane najviše zagrijavaju.
  • Prskanje prskalicom je brzo i praktično. Mlijeko od vapna pripremamo prije samog izbjeljivanja, jer tada ima najbolja svojstva pokrivanja. Prije slikanja hidratiziranim vapnom, pomiješanim s vodom u omjeru 5: 1, temeljito promiješajte suspenziju, što će vam omogućiti da se riješite grudica.

Slikanje stabala vapnom štiti ih od smrzavanja i pucanja debla. Aditivi za zgušnjavanje - glina i, tradicionalno, kravlji gnoj, tzv borovnica - još uvijek je koriste neki vrtlari, zbog čega vapno mijenja boju u žutu, što uzrokuje veće upijanje sunčeve svjetlosti i pretjerano zagrijavanje debla. Umjesto takvih aditiva, vrijedi koristiti ljepila ili pastu od brašna. Također možemo pomiješati vapno s emulzijskom bojom dodavanjem smjese oko 5% - 10%. Međutim, stabla stabala ne smiju biti prekrivena samo emulzijskom bojom. U trgovinama i vrtnim centrima dostupna je gotova vapna za izbjeljivanje voćaka, s povećanim prianjanjem.