Tigrov ljiljan - sorte, sadnja, uzgoj, njega, razmnožavanje

Tigrov ljiljan je cvijet koji oduševljava ljepotom svojih mirisnih cvjetova. Ljiljani su biljke koje vrtlari vrlo često koriste i za kućni i za uzgoj vrta. Pa da bolje upoznamo ovu biljku, znamo kako se sadi, razmnožava i uzgaja.

Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o ljiljanima.

Tigrov ljiljan - sorte, sadnja, uzgoj, njega, razmnožavanje

Tigrov ljiljan ( Lilium lancifolium ) i njegove karakteristike

Tigrov ljiljan također se vrlo često naziva narančasti ljiljan zbog boje svojih cvjetova. Dolazi iz istočne Azije, točnije iz Kine i Japana. Ovaj cvijet pripada obitelji ljiljana - Liliaceae, a latinski naziv mu je Lilium tigrinum ili Lilium lancifolium.

Narančasti ljiljan ima uspravnu naviku, u rasponu od 80 do 150 cm. Izbojci su mu crvenkastosmeđi. Ova biljka za proizvodnju zračnih žarulja ima tamnozelene, sjajne, pa čak i lišće. Na izbojcima su poredane u ravnoj liniji. Dužine su do 10 centimetara.

Najvažniji dio Lilium lancifolium su vrlo ukrasni jako mirisni cvjetovi. Cvjetovi su šesterokrilni, a latice su zašiljene i zakrivljene prema gore. Pojedinačni cvjetovi tvore viseće grozdove. Narančasti ljiljan, kao što i samo ime govori, ima narančaste, smeđe pjegave cvjetove. Vrlo su mirisne i pojavljuju se krajem ljeta na prijelazu iz VII u VIII. Ako tražite još savjeta i nadahnuća, pogledajte i članke o ljiljanima .

Uzgoj tigrovog ljiljana - sadnja i razmnožavanje

Uzgoj ove vrste ljiljana praktički je isti kao i kod ostalih vrsta roda. Lilium tigrinum zahtijeva topao i sunčan položaj. Može rasti i u polusjeni, ali tada cvjetovi nisu te kvalitete. Uzgoj treba vršiti na plodnim, dobro dreniranim, umjereno vlažnim i blago kiselim tlima.

Održavanje vrste i njenih sorti je isto. Vrijedno je zapamtiti da ove biljke ne podnose dobro često presađivanje. Uz to, vrijedi ukloniti izblijedjele cvatove kako bi se dobili kvalitetniji cvjetovi. Sadnju iz sjemena treba obaviti na razmaku od 50 puta 50 cm.

Tigrov ljiljan - sorte, sadnja, uzgoj, njega, razmnožavanje

Najbolja cvjetna gnojiva po povoljnim cijenama - provjerite!

Razmnožavanje se vrši na 4 načina. Najpopularnije je razmnožavanje iz dolaznih lukovica u jesen, sljedeće je ljuštenje reznica, što nije laka metoda. Još uvijek postoji mogućnost širenja zračnih žarulja, ali vrijedi znati da će zračne žarulje procvjetati tek nakon nekoliko godina. Popularno, ali dugo rješenje uključuje sjeme. Sjeme se sadi u zemlju ili u posudu. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o lopoču u ribnjaku ?

Što biste trebali znati o tigrastom ljiljanu?

Tigrov ljiljan prekrasan je cvijet koji se može pokazati opasnim za životinje jer je otrovan. Pripada skupini azijskih ljiljana i njegove su razne sorte vrlo popularne. Sorte se razlikuju po visini, sjeni i boji cvjetova, kao i po pjegavosti.

Narančasti ljiljan često se koristi u balkonskom uzgoju. Kad imate kućne ljubimce, pripazite da se ne popnu na balkon i ne žvaću ga. Lilium lancifolium također je pogodan za višegodišnje gredice, vrtove i kao rezano cvijeće. Može se saditi u skupinama i pojedinačno.

Ako tražimo biljke za balkon, terasu, vrt ili čak za kućne sobe, vrijedi odabrati Lilium tigrinum. Ugoduje oku svojim cvjetovima i savršena je ukrasna točka. Uz pravilnu njegu možemo uživati ​​u njenoj ljepoti dugi niz godina. Pogledajte i ovaj članak o uzgoju zlatoglavih ljiljana i kraljevskog ljiljana.