Jasmin - sorte, sadnja, uzgoj, njega, savjeti

Cvjetovi jasmina vrlo su poznati, kao i sami penjači. To se cvijeće u saksiji vrlo često uzgaja u našim domovima. Međutim, prije nego što se jasmin pojavi u našem vrtu ili domu, trebali bismo saznati po čemu je karakterističan, kako izgleda njegov uzgoj, njega i rezidba te koje su njegove vrste. Pa upoznajmo jasmin, penjač koji može biti i lončanica i vrtna biljka.

Ako tražite još savjeta i nadahnuća, pogledajte članke o ukrasnom grmlju koje smo ovdje prikupili.

Jasmin - ono što karakterizira puzavica

Penjajući se jasmin - odakle potječe ovaj grm i vrtni grm

Jasmine - Jasminum je rod koji pripada obitelji maslina - maslinovke. Obitelj obuhvaća preko 600 vrsta, koje su podijeljene u 24 roda. Među tim biljkama možemo naći i drveće i grmlje, ali i lijane. Prirodno, ove biljke su distribuirane na svim kontinentima, osim u Oceaniji i polarnim regijama, na koje utječe kontinentalna klima u Sjevernoj Americi i sjevernom dijelu Azije.

S druge strane, drvo jasmina Philadelphus slično je našem jasminu i ime koje se s njim često miješa . Imena biljaka međusobno su vrlo slična, ali moramo obratiti pažnju na jednu vrlo važnu stvar, a to je da ove dvije biljke potječu iz potpuno različitih obitelji, jer jasmin pripada obitelji hortenzija - Hydrangaceae.  Stoga je važno imati na umu da su jasmin i jasmin dvije različite biljke.

Sam rod jasmina - Jasminum uključuje oko 200 vrsta biljaka koje uglavnom dolaze iz Afrike i Azije. Mogu se naći i na drugim područjima, ali to je vrlo rijetko. Također je vrijedno znati da je glavna vrsta, tj. Vrsta tipična za ovaj rod, jasmin - Jasminum officinale.

Cvijet jasmina - za što su karakteristični ovi lončanici

Ako želimo jasmin - Jasminum se pojavljuju u našem vrtu ili kod kuće, daleko najvažnija značajka je ono što ova biljka izgleda. Imajte na umu da ovaj cvijet u saksiji može biti i bijeli ili ružičasti grm, kao i penjač. Stoga, ako želimo saznati kako jasmin izgleda, trebali bismo se upoznati sa svakom njegovom vrstom, pa čak i njegovom raznolikošću.

Što se tiče same morfologije, jasmini - Jasminum , vrlo su raznoliki. Možemo se susresti s činjenicom da će naš jasmin biti bijeli ili ružičasti grm, ili čak puzavac. Listovi jasmina mogu biti i pojedinačni i perasti. Cvijet jasmina je cjevast i cijev mu je prilično dugačka, što je karakteristično za ove biljke.

Što se tiče boja jasminovih cvjetova, one mogu biti bijele, žute i također ružičaste. Ponekad naš jasmin koji se penje, da ga ne bismo zamijenili s jasminom koji se penje, može imati mirisne cvjetove. Ovisi o vrsti i sorti. Plod ovih biljaka su bobice.

Preporučena gnojiva za cvjetajuće grmlje - pogledajte ih!

Zbog ove raznolikosti trebali bismo razmisliti hoće li nam biti bolji vrtni ili lončani jasmin - Jasminum officinalis, ili je možda umjesto medicinskog jasmina bolje koristiti višecvjetni jasmin - Jasminum polyanthum , jasmin - Jasminum sambac, ili možda zvjezdani jasmin - Trachelospermum jasminoides. Također pogledajte ovaj članak o uzgoju aromatičnog jasmina u vrtu .

Kako izgleda uzgoj, briga i obrezivanje jasmina - što zahtijeva penjanje jasmina?

Penjanje jasmina - kakve zahtjeve ima ovaj puzavac

Ako želimo da naš vrt sadrži jasmin - Jasminum officinalis, višecvjetni jasmin - Jasminum polyanthum, krupnolisni jasmin - Jasminum sambac, zvjezdani jasmin - Trachelospermum jasminoides ili drugu vrstu jasmina, trebali bismo saznati koji su zahtjevi za posao.

Prije svega, trebali bismo znati da ovaj bijeli, žuti ili ružičasti grm zahtijeva sunčan položaj, koji će također biti zaštićen od vjetra. Zato se jasmin može voditi prema zidovima zgrada na južnoj strani, ali i pergolama i drugim zidovima koji će biljku zaštititi od vjetra.

Sljedeći čimbenik koji ima velik utjecaj na to kako naša biljka raste je na kojem tlu biljka raste. Stoga bismo za uzgoj našeg jasmina trebali odabrati propusno tlo, koje će ujedno biti humus. Zahvaljujući tome, naš će se jasmin razvijati puno bolje nego na slabim i vrlo pješčanim ili glinenim mjestima.

Jasmin - ono što bismo trebali znati o njezi i obrezivanju jasmina

Počnimo s činjenicom da je jasmin, poput jasmina penjača, biljka penjačica koja zahtijeva uzgoj protiv nosača. Zahvaljujući tome, naša će biljka pokazati svoju cjelokupnu naviku i izgledat će bolje. To je ono što bismo trebali imati na umu ako ćemo kupiti jasmin - jasminum.

Što se tiče samog uzgoja, trebali bismo znati da su jasmini vrlo popularni i u saksiji i u vrtnom cvijeću. Ako već imamo odgovarajuće tlo za uzgoj biljke, kao i pravilno osunčan položaj, možemo započeti sadnju biljke. Ovdje također vrijedi spomenuti da se neke vrste jasmina mogu uzgajati i na zasjenjenom mjestu, ali budite oprezni s tim.

Jasmin tijekom cvatnje u vrtu, kao i penjanje na jasmin, njegov uzgoj i njega

Kada raste jasmin - Jasminum , moramo obratiti pažnju na brigu o biljci. Zato u proljeće započinjemo s gnojidbom, po mogućnosti s kompostom. U slučaju cvijeća u saksiji, trebali bismo se sjetiti da gnojimo tjedno u razdoblju od travnja do rujna.

Štoviše, bez obzira na to ima li naša kuća ljekoviti jasmin, zvjezdasti jasmin ili drugi jasmin, moramo se sjetiti redovitog navodnjavanja, posebno po vrućem vremenu. Krajem travnja ili početkom svibnja moramo započeti s rezidbom jasmina. U tom razdoblju odrežite oko polovice cvjetnih izbojaka, što potiče biljku na cvjetanje i razvoj. Međutim, imajte na umu da u slučaju ljekovitog jasmina treba uklanjati samo one mrtve ili stare izbojke.

Također bismo trebali imati na umu da mladice koje se zasade treba zakopati i dodatno prekriti granama četinjača. Zahvaljujući tome, naši će izbojci biti zaštićeni od mraza koji je za njih opasan. Ako se naš jasmin uzgaja u saksiji, tada bi njegovo zimovanje trebalo biti u hladnoj, ali svijetloj sobi. Ovdje je vrijedno napomenuti da su medicinski jasmin, kao i suncokretov jasmin, otporni na mraz, što nam omogućava da ih uzgajamo u zemlji.

Jasmin - koje vrste možemo sresti i koje su njihove popularne sorte

Rod jasmina ima mnogo vrsta s kojima se vrijedi upoznati. Jedan od njih je ljekoviti jasmin - Jasminum officinale , poznat i kao ljekoviti jasmin ili ljekovito bilje. Ova vrsta dolazi iz Azije, točnije iz Irana u Kinu. Vrijedno je znati da je to grm koji pod odgovarajućim uvjetima može narasti do 4 m visine. Listovi su joj perasti, a mirisni cvjetovi bijeli. Njegova se upotreba može naći ne samo u vrtovima, već i u parfumerijama, jer se od njenih cvjetova proizvodi ulje jasmina.

Jasmin velikih listova - Jasminum sambac , slično kao i penjački jasmin i uobičajeni jasmin, ukrasna je biljka. Poznat je i kao jasmin velikih listova i jasmin velikih listova. Ova vrsta je porijeklom iz Indije, Burme i Bangladeša. Ovaj grm naraste do oko 8 m visine, pod uvjetom da su uvjeti za uzgoj povoljni. Njegovi jajoliki listovi u obliku srca i bijeli cvjetovi snažno mirisavi okupljeni u kišobranima karakteristični su elementi. Vrijedno je spomenuti da se ova vrsta aktivno bavi kozmetikom, jer se koristi u proizvodnji parfema, sapuna, gelova i druge kozmetike. Osim toga, koristi se za aromatiziranje čajeva.

Druga poznata vrsta je Jasminum polyanthum , poznat i kao cvjetni jasmin. Ovaj penjač može narasti do 6 m duljine, ali neće biti toliko dug kad se uzgaja u posudama. Cvjetovi ovog penjača su ružičaste boje. Biljka se često nalazi u našim vrtovima i domovima i dovršava cjelokupni aranžman.