Korak po korak sadnice divlje ruže - sorte, cijene, savjeti

Šipak je lijepi grm čiji plodovi imaju mnoga ljekovita svojstva. Na primjer, zbog neobičnog učinka vrijedi posaditi barem jednu biljku u vrt. Naučite kako uzgajati divlju ružu i gdje kupiti njezine sadnice.

Za više savjeta i informacija pogledajte ovdje članke o ružama.

Sadnice šipka ( Rosa canina) - nekoliko riječi o vrsti

U vrtovima se uglavnom nalaze plemenite sorte ruža. Lijepe su i vrlo elegantne, rastu na gredicama, kao pasijans, a također i na živoj ogradu. Divlja ruža je pomalo zaboravljena, ali vrijedi je saditi. Šipak je zaista vrijedan, pa bi grm trebao biti u svakom vrtu.

Divlja ruža uobičajena je biljka u Europi, uključujući Poljsku. Ovo je Rosa canina, pasja ruža. Još najmanje 20 sličnih vrsta djeluje divlje, ali su rjeđe. Sorti divlje ruže je malo. Grm ponekad iznenadi lijepim cvijećem tijekom šetnji šumom i uz ceste i staze. Posebno je lijepo cvjetanje divlje ruže. Cvjetovi su nježni, ružičasti i mirisni. Sami, izrađeni od malih latica, imaju suptilnu strukturu. Pojavljuju se u lipnju i jeseni, a plodove daju u jesen.

Grm šipka nije visok i premda njegovi izbojci dosežu 2-3 m visine, savijeni su i padaju. Osim toga, na stabljikama se pojavljuju snažni klasovi u obliku kuke koji lako trgaju kožu. Listovi su sastavljeni od pet eliptičnih ili jajastih listića. Šipak je crvena, gotovo kestenjasta koštunica. Fini su i kiseli, ne mogu se jesti sirovi, ali od njih možete napraviti konzerve. Pojavljuju se u jesen i pogodni su za berbu nakon prvog mraza.

Šipak - svojstva

Sadnice divlje ruže uglavnom se prodaju za živicu ili u ljekovite svrhe. Voće ima mnoštvo jedinstvenih uljepšavajućih svojstava, često se njihovi ekstrakti dodaju u kreme za lice i losione. Voće se također može brati u vrtu i od njega se priprema infuzija koja blagotvorno djeluje na cijelo tijelo.

Prije svega, šipkovi nadopunjuju dnevnu potrebu za vitaminom C. To znači da mogu podržati prehladu i gripu, ojačati imunološki sustav i podržati cirkulaciju. Oni malo brtve krvne žile i snižavaju krvni tlak. Njegova protuupalna svojstva znače da se ruža često koristi za reumatoidni artritis i respiratorne bolesti. Prodaja šipka vrši se u mnogim prehrambenim i biljnim trgovinama, ali ne postoji zamjena za voće koje se redovito sakuplja u vrtu.

Sadnice šipka - prodaja i cijena

Sadnice šipka mogu se naći u rasadnicima i vrtnim centrima. Prodaja sadnica vrši se i u internetskim trgovinama koje prodaju sadnice cvijeća. Najčešće se prodaju u kontejnerima, ali ima i baliranog ili golog korijena. Vrijedno je kupiti sadnice divljih ruža samo u kontejnerima. Oni s otkrivenim korijenom skloniji su mehaničkim oštećenjima i suhoći, što im onemogućava uzimanje na novom mjestu.

Međutim, prodaja sadnica putem interneta može biti rizično. Vrijedno je kupiti ih stacionarno kako biste mogli provjeriti njihovu kvalitetu. Posebno biste trebali obratiti pažnju na popis. Na njima ne smije biti tragova hranjenja štetočina ili gljivičnih uzročnika. Nažalost, ali sadnice ruža prilično su podložne bolestima. Cijena je blizu cijene sadnica božura i češćih sorti ruža. Sadnica košta oko 10-12 PLN. Također ih možete kupiti u pakiranjima od pet ili deset, savršeno za živicu. Također pogledajte ovaj članak o uzgoju divlje ruže u vrtu .

Sadnice šipka - kako saditi?

Da bi ruža procvjetala, a time i urodila plodom, potrebno je pronaći idealno mjesto za nju. Ruže mogu biti hirovite, a činjenica da samonikla vrsta raste u šumama i širi se sama po sebi zapravo nije važno. Prije svega, trebali biste mu dodijeliti puno prostora jer jako voli rasti. Zanimljivo je da podloga ne smije biti prebogata. Stoga se prije sadnje ne dodaju mineralna gnojiva, dovoljan je mali dodatak komposta. Sadnice ruža preferiraju sunčana ili blago zasjenjena mjesta.

Sadnice šipka sade se u supstrat rano u proljeće ili jesen, ali dovoljno rano da se usvoji na novom mjestu. Biljka je vrlo otporna na hladnoću, pa će se dobro nositi u našim klimatskim uvjetima. Sadnja započinje pripremom jame, na čije dno vrijedi sipati sloj drenaže. Grm treba saditi na onoj dubini koja je prethodno rasla u rasadniku. Kada sadite ružu, pripazite da ne oštetite korijenje. Prilično su lomljivi i svaka šteta može uzrokovati da biljka ne pušta korijenje ili da je razboli.