Gnojivo od banane - kako ga pripremiti?

Kada uzgajate povrće, vrijedi posegnuti za prirodnim gnojivima. Takve napitke možete lako pripremiti sami. Zahvaljujući prirodnoj gnojidbi dobit ćemo povrće koje neće sadržavati štetne kemikalije. Štoviše, prirodna gnojiva pozitivno utječu na hranjivu vrijednost povrća.

Gnojivo od banane

Jedno od najboljih gnojiva je ono napravljeno od ... banana ili u osnovi od njihove kože. Gnojivo od banane omogućuje vam opskrbu biljaka kalijem i fosforom. Njegova glavna prednost je što pozitivno utječe na cvatnju, plodnost i stanje povrća. Uz to, poboljšava okus npr. Rajčice. Vrijedno je znati da kore od banane odvraćaju lisne uši pa imaju zaštitni učinak.

Kako pripremiti gnojivo od banane?

Priprema gnojiva od banana nikome neće biti teška.

  • Metoda 1 : Za izradu smjese potrebno nam je 7-8 kora banane i vode. Stavite kože u kantu i ulijte oko 10 l vode iz slavine i ostavite sa strane. Povremeno promiješamo sadržaj kante. Nakon otprilike 2 tjedna dobivamo silažu koju moramo razrijediti vodom prije nego što se koristi za zalijevanje.
  • Metoda br.2 : Kore od banane izrezati na manje komade i osušiti (možete u pećnici). Nakon sušenja utrljajte ga u prah. Dodajte prah u vodu i dobit ćete spremno gnojivo za zalijevanje. Može se koristiti i za zalijevanje cvjetnica.
  • Metoda br. 3 : Sljedeći i u osnovi najlakši način je narezati koru banane i staviti je u zemlju u blizini biljke. Kora koja se raspada oslobađa minerale u tlo i na taj način hrani biljku.
  • Opcija 4 : Kore od banane i cijele banane izvrstan su dodatak vašem kompostu. Banane vrlo brzo fermentiraju na visokim temperaturama i obogaćuju kompost mineralima.

Ako želite koristiti gnojivo za zalijevanje kućnog ili balkonskog cvijeća, vrijedi koristiti smjesu s kraćim vremenom proizvodnje (npr. 2-3 dana). Što se gnojivo duže priprema, J gori

Kao što vidite, priprema nutritivnog gnojiva je vrlo jednostavna, pa učinimo to!