Ljuskava kleka - sadnja, uzgoj, bolesti, savjeti

Ljuskava kleka dolazi s Himalaje, Kine i Afganistana. To je zimzeleni grm, rjeđe stablo. Odlikuje se atraktivnom plavkastom bojom iglica. Juniperus squamata i njegove brojne sorte često ukrašavaju naše vrtove, parkove i trgove. Uzgoj i briga o biljci je jednostavan, također zato što plava smreka dobro podnosi gradsko zagađenje. Savršeno zamjenjuje travnjake, stvarajući srebrnoplave, debele tepihe.

Ako ste zainteresirani za uzgoj ovih četinjača, pogledajte još savjeta o vrtnim smrekama .

Ljuskava kleka u vrtu

Ljuskava kleka - vrijedni ukrasni grmlje

Sorte ukrasnog grmlja

  • Juniperus squamata 'Meyeri' - zanimljiv je kompaktan grm s nadvijenim granama, koji se naziva "riblji repovi". Cijenjen je zbog srebrno-plave boje krutih i debelih iglica. Biljka naraste do 3-5 m visine. Njega sorte temelji se na proljetnoj rezidbi smrznutih izbojaka, čime se čuva gusta navika.
  • Juniperus squamata 'Blue Carpet' - pripada puzajućoj, široko rastućoj sorti. Naraste do 0,5 m visine i 4 m promjera. Ukrasni grmlje daje kratke, bodljikave, tamnoplave iglice, prekrivene voštanim premazom. Biljka je željno odabrana da pokrije zemlju, jer raste prilično brzo i otporna je na mraz, ukrašavajući vrtove tijekom cijele godine. Plava kleka nema posebne zahtjeve - može podnijeti bilo koju vrstu podloge. Najbolje djeluje u kiselom tlu i na sunčanom položaju. Ili će vas možda zanimati i uzgoj puzeće kleke ?
  • Juniperus squamata 'Blue Star' - sorta se naziva plava zvijezda kako bi naglasila ljepotu ovog patuljastog grma. Puzava smreka 'Blue Star' odlikuje se gustom, kompaktnom navikom i širokim iglicama, intenzivno plave boje. Biljka naraste 1 m širine i oko 40 cm visine. Juniperus squamata 'Blue Star' grm je otporan na mraz i može podnijeti pad temperature do -20 Celzijevih stupnjeva. Zahtijeva umjereno vlažnu i kiselu podlogu. Najbolje uspijeva na sunčanim mjestima. Puzava smreka 'Blue Star' odabrana je za vrtove, ukrašava kamenjare i kućne prostore. Pogodan je i za uzgoj u kontejnerima, na balkonima i terasama. Provjerite i više inspiracije za četinjače u vrtu .
  • Juniperus squamata ' Zlatni plamen' - sorta nalik Juniperus squamata 'Meyeri', međutim, nije toliko opsežna, polako raste, dosežući visinu od 1 m. Odlikuje se kremastom bojom na plavičastim granama, što biljci daje izvorni zlatni izgled. Grm je u potpunosti otporan na mraz, podnosi temperature od -20 Celzijevih stupnjeva. Preferira kisela i plodna tla s umjerenom vlagom. Dobro uspijeva u blago zasjenjenom položaju. Ili će vas možda zanimati i uzgoj čempresa u vrtu ?

Ljuskava smreka - sadnja, uzgoj, bolesti, savjeti 2

Štetnici i bolesti smreke

Kleke su biljke koje su prilično otporne na biljne bolesti . Promatranje grmlja omogućit će rano otkrivanje prijetnji poput fitoftore, odumiranja izdanaka, osipa kleke, sive plijesni i hrđe kleke. Zaražene biljke treba poprskati odgovarajućim fungicidom. U slučaju fitoftore, oštećeni grm treba iskopati i spaliti.

Lisne uši mogu se pojaviti na smrekama - borovina medena rosa, hraneći se vrhovima izbojaka ili na deblu, kao i klekovim lišajevima i ljuskama kleke. Suzbijanje štetočina zahtijeva upotrebu kontaktnih pripravaka. Pogledajte i pregled četinjača za vrt .

Književnost:

  • P. Muras, Crnogorično drveće i grmlje u vrtu, Varšava 1995.
  • Arboretum park u Prószkówu, Opole 2001.

Preporučena gnojiva za četinjače - pogledajte ih!