Araucaria - čileanska i druge sorte - cijena, briga kod kuće i u vrtu

Čileanska araukarija i araukarija su rijetke četinjače koje se u stanu mogu uzgajati kao sobne biljke. Uzgajati ih nije jednostavno, jer im pružanje odgovarajućih uvjeta, posebno za zimu, stvara neke poteškoće. Pročitajte o njezi araucaria i kako osigurati odgovarajuće uvjete. Doznajte kolika je cijena araucarije u vrtnim trgovinama i koju sortu odabrati.

Ako tražite još savjeta i nadahnuća, ovdje pogledajte članke o četinjačima.

Araucaria - čileanska i druge sorte - cijena, briga kod kuće i u vrtu

Četinari uzgajani u loncu

Četinari kao sobne biljke

Grmlje i četinjači su se zauvijek etablirali u parkovima i vrtovima, pogotovo jer su zimzelene biljke koje zimskom vrtu dodaju malo boje. Mnogo četinjača može se uzgajati u posudi na terasi ili balkonu. Većina četinjača ne radi kao sobne biljke jer im je temperatura u stanu previsoka. Međutim, ako apsolutno želite ukrasiti svoj dom četinjačima, pronaći ćete 2 vrste biljaka koje se mogu uzgajati kod kuće. To je mirovna jela, tj. Araucaria i čempres s velikim vratom.

Domaća araucaria uzgojena u stanu

Araucaria, ili popularna domaća jela, u osnovi je jedina četinjač koja se može uzgajati kod kuće. Araucaria je crnogorično drvo koje u prirodnim uvjetima naraste do veličine velikog stabla visokog oko 60 metara. Kad se uzgaja u posudi, može doseći samo 1,5 do 2 metra visine. Taj će se rast postići nakon mnogo godina, jer araucaria raste vrlo sporo.

Araucaria je cvijet za veliku dnevnu sobu

Ako volite kućnu araukariju kao ukras za svoj dom, sjetite se da ona nije biljka za male stanove. Araucaria treba puno prostora. Njegove grane rastu okomito na deblo i neće stati na prozorsku dasku. Araucaria gurnuta uza zid rasti će krivo, jer biljka neće razviti grančice u tom smjeru kad naiđe na prepreku u obliku zida. Ova biljka mora stajati na slobodnom prostoru. Također ne voli da ga se dira i nabija, a također ne voli imati druge biljke u blizini. Također, ne možete oblikovati araukariju obrezivanjem, jer araukarija ne može tolerirati ovaj tretman.

Araucaria voli dobro osvijetljeno mjesto, ali ne izravno na suncu. Ako nema dovoljno svjetlosti, listovi će problijedjeti. Biljka će se početi savijati prema suncu i rasti će krivo. Da bi se spriječilo izobličenje biljke, treba je povremeno okretati. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o popularnim četinjačima za kućni vrt ?

Cijena araucaria

Unatoč svojim jasnim estetskim kvalitetama, araucaria nije vrlo popularna sobna biljka. Osim poteškoća u uzgoju, odvraća i cijena araucarije, koja nije mala. Cijena araukarije ovisi o veličini sadnice. Araukariju od 60 cm platit ćemo 49 PLN. Međutim, cijena čileanske araukarije u istom iznosu kreće se od 170 do 240 zlota. Araucaria se također može dobiti iz sjemena. 1 sjeme čileanske araukarije košta 4,90 PLN. Jeftinije, od samo 18 PLN, možemo kupiti čileansku araukariju veličine 5 cm.

Briga o Araucaria

Araucaria je teško uzgajati biljku

Dom Araucaria teško je uzgajati, jer naši suhi i topli domovi ne stvaraju dobre uvjete za ovu biljku. Pogreške u skrbi za araucaria rezultiraju gubitkom lišća, ispuštanjem donjih grana, žućenjem lišća ili deformacijom izbojaka. Neadekvatna njega araucaria uzrokovat će da biljka raste vrlo sporo i može izgubiti donje izboje.

Kućna araucaria - bolesti

Araucaria je također osjetljiva na bolesti i štetnike biljaka, posebno brašnastih bugova i tripsa. Nepovoljni uvjeti uzgoja, poput previsoke temperature i suhog zraka, pridonose razvoju štetnika. Biljku može oštetiti i voda koja ostaje u posudi, što pridonosi truljenju korijena.

Smeđe mrlje na lišću ukazuju na gljivičnu bolest koja se naziva antraknoza. Uklonite zaražene grane i primijenite kemijsko prskanje. U mnogim slučajevima to je neučinkovito i ne sprječava umiranje cijele biljke.

Preporučena gnojiva za cvijeće - isprobajte ih!

Briga o Araucaria - položaj

U našim je klimama najteže pronaći odgovarajući položaj za araukariju. Ne samo da mu treba puno prostora, već mu treba i odgovarajuća temperatura. Araucaria voli hladnu i vlažnu sobu. Naročito je teško osigurati dobre uvjete za araucaria zimi, kada je temperatura u stanovima nepovoljna za araucaria iznad 20 stupnjeva i suh zrak. Zimi je araucaria najbolje postaviti u dvoranu, na trijem ili na stubište, gdje je temperatura 5-10 stupnjeva. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o četinjačima u vrtu .

Araucaria - zahtjevi

Araucaria zahtijeva visoku vlažnost zraka i sunčan položaj, ali nije izravno izložena sunčevoj svjetlosti. Ljeti je treba redovito zalijevati, jer ne podnosi pretjerano sušenje. Za zalijevanje treba koristiti mekanu vodu bez kalcija. Araucaria voli veću vlažnost zraka, pa biste lišće trebali dva puta tjedno poprskati mekom, stajaćom vodom sobne temperature.

Zimi je dobro održavati sobu hladnijom i svijetlom, a zalijevanje i prihranu ograničiti tako da biljka prijeđe u stanje mirovanja. Araucaria zahtijeva blago kiseli supstrat, po mogućnosti to bi trebalo biti tlo za četinjače. Na dnu posude mora biti odgovarajuća drenaža. Tijekom vegetacijske sezone gnojimo araucaria gnojivom za četinjače svaka 2 tjedna. U jesen i zimu prestajemo gnojiti.

Njega Araucaria - presađivanje

U proljeće ili kasno ljeto, araucaria treba presaditi u veću posudu. Vrlo je važno pronaći posudu većeg promjera, ali iste dubine. Biljka može oboljeti ako se presadi dublje nego što je rasla prije. Mlade biljke presadimo svake 2-3 godine, a kod starijih zamjenjujemo samo dio tla na vrhu lonca.

Araucaria - razmnožavanje iz sjemena

Umjesto da platimo odraslu biljku, araukariju možemo razmnožavati sjemenom. Sjeme je zasađeno oštrim vrhom prema dolje u blago kiseloj podlozi. Podloga mora biti malo vlažna i održavati se toplom. Biljka klija za 15-30 dana.

Međutim, razmnožavanje araukarije iz sjemena prilično je teško, jer biljci treba oko 5 mjeseci da se ukorijeni.

Araucaria - najpopularnije sorte

Sorte araucaria za uzgoj u stanu

Araucaria uključuje preko 200 vrsta biljaka, ali uzgajaju se samo 2 od njih, tj. Obična araucaria i čileanska araucaria. Te se sorte razlikuju po izgledu iglica. Araucaria heterophylla ( Araucaria heterophylla ) ima ravne iglice gusto pokrivaju izbojke. Izgleda pomalo poput božićnog drvca, zbog čega se naziva i mirovnom jelom. Čileanska araukarija, s druge strane, ima lišće u obliku prekrivajućih se trokutastih pločica koje nalikuju zmajevoj ljestvici.

Araucaria je iznosila ( Araucaria heterophylla )

Araucaria, ili mirovna jela, najpopularnija je domaća araucaria koja se uzgaja u našoj zemlji. Dolazi iz Australije i Nove Kaledonije. Araucaria nije izdržljiva biljka i nije pogodna za vrtlarenje. Ljeti se može premjestiti na mirno mjesto, zaklonjeno od jakog sunca, na balkon ili u vrt. Ali za zimu ga treba premjestiti u zatvoreni prostor.

Čileanska araucaria

Čileanska araukarija, kao što i samo ime govori, dolazi iz Čilea. U zemljama s blagom morskom klimom uzgaja se kao vrtna araucaria. U starijim primjercima grančice vise i podsjećaju na rep majmuna. Stoga je ime ove sorte araucaria majmuna ili repa majmuna.

Uzgoj ove biljke, posebno u zemlji, težak je jer je kod nas čeka previše suh zrak, premalo sunčeve svjetlosti i suhi zimski vjetrovi. U Poljskoj možete riskirati uzgoj u vrtu u obalnim regijama ili u Donjoj Šleskoj. Mladi primjerci nisu u stanju preživjeti zimu u vrtu. Osobe stare nekoliko godina mogu se presaditi u zemlju.

Može li se araukarija uzgajati u zemlji?

Araucaria može ukrasiti veliku dvoranu ili dnevnu sobu. Kao i ostalo vrtno cvijeće uzgajano u posudama, araucaria također može postati ukras terase ili vrta. Ljeti se araucaria u loncu može premjestiti na terasu ili vrt. Međutim, egzotično vrtno cvijeće ne može preživjeti zimu u našim klimatskim uvjetima. Stoga araucaria treba premjestiti u stan na zimu.

Postoji li vrtna araucaria? Naravno da. Čileanska araukarija je biljka koja je djelomično otporna na mraz i uzgaja se u vrtovima u Njemačkoj. Vrtna araukarija ili čileanska araukarija može preživjeti kratkotrajne mrazove do minus 10 stupnjeva. Međutim, u našoj hirovitijoj klimi, gdje su zimske temperature često iznad minus 10 Celzijevih stupnjeva, čileanska araukarija nije prikladna za uzgoj u zemlji.

Možete riskirati uzgoj čileanske araukarije u svom vrtu u regijama s blažim zimama poput Donje Šleske. Međutim, ovdje se preporučuje biljku donijeti u zimu u zatvorenom prostoru. Ako želimo da vrtna araukarija preživi zimu u zemlji, treba je debelo prekriti agrotekstilom. Ipak, moramo uzeti u obzir da u jakim mrazovima vrtna araucaria neće preživjeti zimu.

Iako uzgoj araukarije nije jednostavan, a cijene cvijeća u saksiji prilično su visoke, vrijedi razmotriti araukariju kao sobnu biljku, pogotovo ako imate puno prostora ili želite ukrasiti veliku, ne previše zagrijanu dvoranu.