Trava kokoši cinquefoil - uzgoj, ljekovita svojstva, upotreba u medicini

Potentilla erecta, ili kokošja biljka cinquefoil, biljka poznata i pod nazivom djevojački korijen i šumska peteljka - kratka je trajnica iz porodice ruža, koja naraste do 30 cm visine. Ime duguje tročlanim listovima nalik na vranac. Domovina biljke sa sunčanim cvjetovima s četiri latice je Europa i Azija. U nas se petoulik obično nalazi na pašnjacima, u svijetlim listopadnim šumama, na močvarnim staništima i u visokim planinama, na nadmorskoj visini do 2500 m. Biljka peteljke cvjetane je zbog svojih ljekovitih svojstava od davnina.

Ako tražite više savjeta i informacija, pogledajte i ove članke o cinquefoil-u.

Trava kokoši cinquefoil - uzgoj, ljekovita svojstva, upotreba u medicini

Tormentillae rhizoma - ljekoviti rizom petoptika

Biljka cinquefoil-a koristi se kod mnogih bolesti. Iz rizoma perunike koristi se za pripremu odgovarajućeg napitka sa ljekovitim svojstvima. Sirovina se bere u proljeće, travanj i svibanj - prije pojave lišća, te u jesen, rujan i listopad. Debeli rizom, debljine oko 3 cm, odlikuje se crvenkasto-smeđom bojom. Teško je slomiti. Iskopani rizom treba temeljito oprati i izrezati na komade. Zdrobljena biljka cinquefoil suši se na temperaturi od oko 40 Celzijevih stupnjeva i čuva u papirnatim vrećicama u suhoj i prozračenoj sobi.

Tormentillae rizoma sadrži brojne aktivne spojeve - katehin tanine, elagičnu kiselinu, kininsku kiselinu i saponine. Biljka kokoši (Potentilla erecta) djeluje adstrigentno. Uvarak i tinktura peršuna, koji se uzimaju interno, pomažu u suzbijanju želučanih smetnji i sprječavanju trovanja hranom. Mast, ispiranje i dekocije, primijenjeni izvana, djeluju antibakterijski, pomažu kod upale grla, donoseći olakšanje ljudima koji pate od hemoroida i problema s kožom, uključujući intimne zone. Rhizome cinquefoil-a sastojak je pasta za zube zbog svojih adstrigentnih i antibakterijskih svojstava. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o curenju iz nosa ?

Ovi bi vas proizvodi mogli zanimati

Cijena ljekovitog bilja u raznim oblicima

Na tržištu je dostupan rizom suhog bilja po pristupačnim cijenama:

  • cijena rizoma u pakiranju od 50 g kreće se od 2,40 PLN do oko 5 PLN,
  • cijena pakiranja od 100 g-500 g je oko 10-38 PLN,
  • cijena 1 kg suhog rizoma Tormentillae kreće se od oko 44 PLN do 114 PLN.

Trava kokoši cinquefoil (Potentilla erecta) - tinktura petouliča

Za pripremu ljekovite tinkture trebamo:

  • rizom petoprste - 50 g
  • ½ l alkohola jačine 40%

Trava kokoši cinquefoil - uzgoj, ljekovita svojstva, upotreba u medicini

Priprema :

Izmrvljene rizome biljke kokoši pospite alkoholom i ostavite dva tjedna za maceraciju. Svako malo protresemo sadržaj staklenke. Tada sadržaj treba ocijediti. Ulijte tinkturu u tamne boce. Čuvamo ih u hladnjaku. Također pogledajte ovaj članak o srebrnom peteljku .

Doziranje :

Pijemo 3 puta dnevno po 1 žlicu tinkture.

Primjena:

Probavni poremećaji, želučani poremećaj i upala crijeva.

Tinktura se također može koristiti za ispiranje grla i kože - pomiješajte 1 žlicu smjese s čašom mik tople vode.

Ljekovita biljka je sirovina koja se koristi i za izradu dekocija, infuzija, losiona, pa čak i vina.

Recept za odvar :

Ulijte 1 žlicu rizoma u 1½ šalice vode i poklopljeno kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Stavite sa strane da se ohladi i procijedite. Pijemo ¼ šalice - dva puta dnevno. Uvarak donosi olakšanje u slučaju probavnih tegoba. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o vrtnim biljkama .