Obična mljevena bazga - ljekovita svojstva, primjena, savjeti

Bazga je vrlo korisna biljka koja se koristi na raznim poljima. Međutim, također treba spomenuti da se bazga također smatra vrtnim korovom, pa također vrijedi znati kako ukloniti biljku. Pa da vidimo što je to što karakterizira starješina.

Za više savjeta i informacija pogledajte biljne članke ovdje.

Mljevena bazga ( Aegopodium podagraria ) - odakle biljka dolazi

Odakle mljeveno bilje bazge

Bazga - Aegopodium podagraria , vrsta je biljaka koja pripada obitelji celera - Apiaceae. Ime duguje činjenici da se nekoć liječio od bolesti koja se naziva giht, a koja se zvala giht. Bazga se može naći i pod drugim imenima, uključujući poznatu kao silicijev dioksid, ger, svinjac, kozja noga, svraka, tetrijeb ili obrok.

Vrijedno je znati da se mljevena bazga prirodno javlja u Europi i zapadnom dijelu Azije. Međutim, sada je vrsta raširena i dovedena čak u Kanadu i SAD u Sjevernu Ameriku. Štoviše, možemo je naći čak i u Aziji, gdje se nalazi sve od Rusije do japanskih otoka. Ove biljke možemo pronaći čak i na Novom Zelandu i u Australiji. Mljevena bazga - Aegopodium podagraria dodatno je autohtona vrsta u Poljskoj.

Vrijedno je spomenuti da ova biljka ima mnoga ljekovita svojstva koja se koriste na razne načine. Međutim, ove se biljke često tretiraju kao vrtni korovi protiv kojih se suzbija i temeljito uklanja. Stoga, ako se ova biljka pojavi na našem travnjaku i nije poželjna, trebali bismo znati kako se s njom boriti.

Vrtni korov - tamo gdje se prirodno javlja

Mljevena bazga - Aegopodium podagraria , trajnica je koja se oprašuje insektima, gdje se tijekom cvatnje pojavljuju mnogi kornjaši zbog peludi. Morali bismo znati da se ova biljka vrlo brzo razmnožava svojim rizomima i može rasti na velikim površinama našeg travnjaka.

Iz tog razloga se groblja smatraju vrtnim korovom koji oštećuje travnjake o kojima smo godinama brinuli. Stoga se kontrola ovih biljaka vrlo često provodi u našim vrtovima. Također je vrijedno znati gdje se ove biljke prirodno javljaju. Pogledajte i ovdje prikupljene članke o vrtnom korovu .

Pa, mljevena bazga savršena je za mokre i svježe šikare. Također ga možemo sresti u vrtovima, listopadnim šumama, na cestama i na obalama vode. Često raste u blizini ograda i u poljoprivrednim kulturama. Zbog svoje ekspanzivnosti, često tvori čitava polja.

Najbolja gnojiva i sjeme bilja - provjerite!

Mljevena bazga ( Aegopodium podagraria ) - koja je karakteristika biljke

Mljevena bazga je biljka uspravne stabljike koja je na vrhu razgranata. Stabljika može biti gola, ali i blago dlakava. Karakteristično je da je iznutra prazan i prekriven brazdama. Stabljika može narasti do 50-100 cm visine. Međutim, pod zemljom se razvijaju snažni i puzeći rizomi s brojnim stolonima.

Listovi bilja podijeljeni su na donju stražnjicu i donju stabljiku. Vrijedno je znati da su trostruke i da im je srednji list veći od dva bočna. Rubovi listova mogu biti dvostruki ili pojedinačno nazubljeni. Karakteristična značajka lišća bazge su peteljke koje su glatke i u središtu imaju jezgru.

Cvjetovi bazge - Aegopodium podagraria vrlo su mali, ali tvore velike složene kišobrane. Svaki kišobran sadrži 12 do 20 pojedinačnih cvjetova koji rastu na hrapavim peteljkama jednake duljine. Cvjetovi mogu biti obojeni u bijelu ili svijetlo ružičastu boju. Plod ove biljke je rascjep koji se raspada na dva rascjepa.

Upotreba mljevene bazge - što bismo o tome trebali znati

Ljekovita svojstva mljevene bazge - kako utječe na giht

Bazga - Aegopodium podagraria, biljka je čija su ljekovita svojstva poznata već dugo. U prošlosti se ova biljka koristila za giht, tj. Za liječenje artritisa. Međutim, to nisu svi pozitivni učinci koje mljevena bazga može izazvati u našem tijelu.

Krupni plan bazge i cvijeća, njegova uporaba i ljekovita svojstva

Pa, ova biljka je ljekovita sirovina iz koje se korijenom i biljem mogu dobiti proteini, flavonoidi, masti, organske kiseline, mineralne soli, karoteni, esencijalna ulja, vitamin C, provitamin A i terpeni. Svi ovi sastojci čine biljku čajem.

Morali bismo znati da mljevena bazga - Aegopodium podagraria djeluje diuretički, sedativno i protuupalno. Čaj, koji se priprema od suhog lišća biljke, može se koristiti kod gihta, kao i kod cistitisa i upale bubrega. Ti se čajevi, napravljeni prema raznim receptima, koriste i za varikozu rektuma, za poboljšanje metabolizma i pomoć kod bubrežnih kamenaca. Također je vrijedno spomenuti da svježi listovi ove biljke pomažu u zacjeljivanju rana.

Ostale namjene za bilje - koriste se u salatama, čajevima, u vrtu i kao hrana za životinje

Mljevena bazga - Aegopodium podagraria, također je ukrasna biljka koja se najčešće nalazi kao biljka pokrivača tla, a koristi se, između ostalog, pod drvećem. Međutim, u ovom slučaju treba koristiti ukrasne sorte s pjegavim lišćem.

Štoviše, ova biljka također se koristi u kulinarstvu i uz nju možemo pronaći razne recepte. Vrlo popularna salata izrađena je od mladog mljevenog lišća bazge, koji je izvor vitamina C. Salata ima aromatičan miris, ali gorak i neugodan okus. Zato vrijedi pronaći recepte koji su nam prikladni.

Osim toga, biljka se koristi u kozmetičkoj industriji i koristi se u kozmetičkim maskama koje imaju zagrijavajući učinak. Ako uklonimo biljke iz svog vrta, zasigurno ih možemo posvetiti hrani za životinje, imajući u vidu da ona nije previše hranjiva i naša stoka neće biti jako oduševljena.