Kišobran magnolija - sadnja, uzgoj, zahtjevi, cijene

Kišobran magnolija jedna je od jedinstvenih vrsta ove jedinstvene biljke. Egzotičnijeg je oblika i izgleda, ali nažalost ima i zahtjevnije zahtjeve. Ne preživi uvijek zimu, ali zbog jedinstvenog lišća i cvijeća to se zaista isplati.

Ako planirate uzgajati ovaj jedinstveni ukrasni grm, pogledajte više informacija o magnoliji .

Kišobran cvijet magnolije

Kišobran magnolija - nekoliko riječi o vrsti

Nakon 15 godina biljka doseže visinu od oko 6-8 metara. Više je drvo nego grm i treba mu puno prostora, pa je pogodan samo za uzgoj u velikim vrtovima. Najzanimljivija značajka ove vrste su ogromni listovi koji ponekad prelaze i 60 cm duljine. Kišobran magnolija ima vrlo zanimljivu naviku kojoj i duguje svoje ime. Daje nekoliko debla koja nisu jako duga i na vrhu imaju lišće za izradu atraktivnog kišobrana.

Cvjetovi su joj također vrlo veliki. Kišobran magnolija daje cvjetove promjera oko 25 cm. Bijele su, imaju svijetle latice i imaju oblik zvijezde. Pojavljuju se u lipnju, a drže ih u srpnju, pa je drvo izvrstan ukras za vrt. Mali primjerci kišobranske magnolije skloni su smrzavanju, ali najčešće dobro podnosi klimatske uvjete u Poljskoj. Ili ste također zainteresirani za uzgoj Susan magnolije u svom vrtu ?

Sadnja magnolije: pojam i sadnice

U principu, sadnja magnolije kupljene u kontejnere može se izvoditi tijekom cijele sezone. Biljka je bolje prihvaćena na novom mjestu jer ne inhibira vegetaciju. Sadnja magnolija bez korijena vrši se tek u svibnju, tako da biljka ima vremena da se smjesti na novo mjesto prije početka zime.

Kišobran magnolija - sadnja, uzgoj, zahtjevi, cijene 2

Sadnice kupujte samo od pouzdanog dobavljača i pobrinite se da su uskladištene u pravim uvjetima. Kišobran magnolije je rijedak, pa cijena sadnica može biti prilično visoka. Veliki primjerci koji će cvjetati godinu ili dvije nakon sadnje mogu koštati više od 150 PLN po komadu.

Preporučena gnojiva za magnoliju i još više!

Uzgoj kišobran magnolije: zahtjevi

Kišobran magnolija ima prilično visoke zahtjeve za tlom, moraju se pomno poštivati. Prije svega, potrebno je duboko, humusno i plodno tlo. Iz tog razloga, čak i prije sadnje, dodaju se odgovarajućim mineralnim gnojivom ili kompostom. Zahtijeva kiselu podlogu. U alkalnim uvjetima je bolestan, pa ga treba redovito gnojiti specijalnim pripravkom od magnolije koji će mu osigurati i hranjive tvari i održavati odgovarajući pH tla.

Biljka ima vrlo plitki korijenov sustav i brzo se suši. Potrebno je vlažno, ali ne i mokro tlo, pa je zalijevanje važno. To bi trebalo činiti često, posebno u ljetnim vrućinama ili proljetnim sušama. Također je dobro malčirati podlogu oko stabla, što će vam omogućiti održavanje odgovarajuće razine vlage.

Kišobran magnoliju treba uzgajati na vrlo sunčanom, svijetlom položaju. Ovo će joj pomoći da raste bolje. Biljka se rijetko smrzava, ali njezini rani listovi mogu biti malo osjetljivi na mraz. Dovoljno su velike da ih mogu slomiti snažni udari. Sunčan, miran položaj zaštitit će ga od razornog utjecaja zimskih vjetrova.