Ekosustav u staklenci - opis, upute, njega, savjet

Ekosustav u tegli najnoviji je hit među ukrasima za dom. Živu šumu, zatvorenu u mini bocu ili veliku, možete kupiti gotovu ili sami stvoriti kod kuće. Nažalost, čak i mala šumska tegla može biti vrlo skupa - cijena šume u tegli često doseže i preko 500 PLN. Stoga je vrijedno znati kako sami pripremiti teglu s biljkama i kako osigurati dobru mikroklimu u čaši. Kako bi takva tegla trebala izgledati i koje biljke za šumu u tegli vrijedi kupiti? Savjetujemo!

Ekosustav u staklenci

Vrtovi u tegli kao ukras za dom

Šuma u staklu se inače naziva ekosustav u tegli. U njemu su zatvorene žive biljke, poput mahovine ili sukulenata, i o njima treba pravilno brinuti i nakon toga pravilno rasti. Naravno, većinom će se tako mala šuma sama pobrinuti za sebe. Kako je to moguće? Pa, proizvodi sam, npr. Vodu u obliku pare. Nakon što stvorite svoju staklenku s biljkama, trebali biste je zalijevati vodom - nakon toga je s vremena na vrijeme samo poškropite.

Voda će cirkulirati oko staklenke i stvorit će se zatvoreni krug, kao u šumi. Voda će ispariti i kondenzirati se - ne samo na staklenim stijenkama, već i na biljkama. Tada će teći na zemlju, pod uvjetom da se staklenka postavi na prilično sunčano mjesto.

Mini šuma - što je potrebno za izradu?

Materijali potrebni za stvaranje takve žive šume mogu se kupiti za malo novca. Dobra je alternativa gotovoj šumi, koja može biti vrlo skupa. Cijena šume u tegli često se kreće od 200 do čak 700 PLN i više. Tako će biti puno bolje nabaviti potrebne materijale i izraditi šumu sami, kod kuće. Trebaš:

 • velika staklenka (po mogućnosti zatvorena, jer se o zatvorenoj šumskoj tegli puno lakše brine)
 • univerzalna zemlja
 • hortikulturni agregat od ekspandirane gline
 • aktivni ugljik
 • dolje
 • biljke - odabir biljaka bit će vrlo važan. Trebali bi imati odgovarajuće životne potrebe. Sukulenti se razlikuju, na primjer, od bršljana ili paprati. Imajte na umu da svaka biljka ima drugačiju mikroklimu, zato ne kombinirajte ljubitelje sunca s, primjerice, onima koji vole hlad u boci. Ako želite dugotrajne, izdržljive i izdržljive biljke, vrijedi se odlučiti za zelene necvjetnice
 • ukrasi - drvo se općenito ne preporučuje jer postaje pljesnivo. Međutim, možete biti u iskušenju sa svim vrstama kamenčića, npr. Svijetlim. To su vrste kamenja koje se najbolje razlikuju od zelenila šume

Kako napraviti šumu u tegli?

Stakleni vrtovi - korak po korak

 1. Da biste napravili živu šumu, na dno morate staviti drenažu jer će odvoditi višak vode i spriječiti truljenje korijena. Ovaj sloj trebao bi biti približno 3 cm.
 2. Na tako pripremljeni sloj pospite eventualno slomljeni ugljen. Prije nego što to učinite, morat ćete osigurati da je tlo dobro navlaženo, npr. Napraviti brdo kako biste izložili biljke. Naravno, cijela stvar ovisit će samo o vašoj kreativnosti, ideji i osobnim preferencijama.
 3. Zatim biste trebali potapšati zemlju i u njoj napraviti male rupe kako biste posadili kupljene biljke.
 4. Ulijte najviše dva sloja pijeska, izmjenjujući ga s tlom. Morate dobro tapkati po sloju, posebno oko bočnih strana.
 5. Na kraju posložite ukrase i cijelu obložite mahovinom. Naravno, dopušteni su i ukrasi poput kamenčića ili komada drveta, ako se ne bojite njihovog propadanja.
 6. Skupite biljke i zatvorite ih. Na samom početku staklenka će ispariti, ali nakon nekoliko dana sve bi se trebalo stabilizirati.

Ekosustav u staklenci - kako bi trebala izgledati njega?

Ako šuma nije zatvorena, trebali biste razmišljati o redovnom zalijevanju. Kad imate, na primjer, bršljan ili paprati, morate uzeti u obzir da ne vole biti suhe. Ove će se biljke najbolje osjećati u vlažnom, ali ne i prolivenom tlu. Staklenka nema iste rupe kao, na primjer, lonac. Dakle, nećete moći ispustiti višak vode i vaše će biljke umrijeti. Stoga biste uvijek trebali provjeriti vlažnost šume prstom.

Kad se staklenka zatvori što je moguće čvršće, u posudi će se stvoriti ekosustav. Sastoji se u tome da je biljku s vremena na vrijeme dovoljno poškropiti, a vlaga će se potpuno proizvesti sama, posipajući biljke i samim time zalijevajući. Trebali biste pažljivo promatrati što se događa u staklenci. Ako kažem da negdje vidite plijesan, morat ćete se je riješiti. Nažalost, može se slučajno proširiti dalje!

Stvaranje šume u staklu nije težak zadatak, kao što vidite. Sve što trebate je pravilno pripremiti sljedeće slojeve i osigurati dobru sadnju. Takav ekosustav u staklenci tada možete uzgojiti u svom domu ili, primjerice, pokloniti nekome u svojoj obitelji. Ovo je vrlo dobra ideja, posebno za nekoga tko voli biljke, ali nema puno slobodnog vremena da se brine o njima. Vrijedno je imati vlastitu živu šumu nadohvat ruke - postat će najbolji način podsjećanja na proljeće kad s prozora bude snijega.