Uzgajanje salate od maslaca u zemlji korak po korak - kako je posaditi u svom vrtu?

Uzgoj maslačne salate jedna je od najpopularnijih usjeva salate, kao i uzgoj salate ledeni breg i romaine salate. Kako se sadnja salate ne bi trošila i sav trud bio nagrađen dobrim usjevima, moramo znati kako izgleda sjetva salate, kada saditi salatu u zemlju i kako bi trebala izgledati gnojidba. Zanimljiv je način uzgajanja salate od maslaca u vodi, ali ovaj put se nećemo baviti uzgojem u vodi.

Uzgajanje salate od maslaca u zemlji

Ono što dobivamo sadnjom salate u zemlju u tunelu ili u stakleniku

Uzgoj salate pod pokrivačem vrlo je popularan, bez obzira radi li se o uzgoju maslačne salate, uzgoju salate ledeni breg ili uzgoju romaine salate. Sjeme salate od maslaca široko je dostupno u vrtnim trgovinama. Na raspolaganju su mnoge vrste salata, pa bismo ih trebali odabrati prikladno za svoje predispozicije.

Salata od maslaca ima vrlo mekane i glatke listove koji se ne mogu dobiti salatom ledenog brijega. Unatoč činjenici da se sastoje od 95% vode, sadrže mnogo vrijednih vitamina za naše tijelo i njegovo pravilno funkcioniranje. Budući da salata sadrži toliko vode, ona je niskokalorična i preporučuje se za dijetu.

Uzgajanjem salate pod pokrovom dobit ćemo povrće koje je izvor mineralnih soli, vitamina C, vitamina A, vitamina B 1 , B 2 i B 6 i vitamina E. I vrste i sorte salate sadrže velike količine kalcija, natrija i željeza. , bakar, cink i magnezij. Pomažu probavi i imaju antioksidativna i kiselinska svojstva, ali također štite naše tijelo od neželjenih učinaka slobodnih radikala.

Preporučuje se za povrtnjak - gnojiva i pribor

Pod kojim uvjetima sijati salatu

Uzgoj maslačne salate u zemlju neće predstavljati problem, sve dok osiguravamo da se sjetva salate, bilo da je riječ o sjemenkama salate od maslaca ili sadnicama salate, odvija u pravim uvjetima. Također je važno kod uzgoja salate pod pokrovom u tunelima ili staklenicima, ali i kada želimo rasti u vodi.

Sorte salate i sama vrsta zahtijevaju hranjiva, propusna i ilovasto-pjeskovita tla. Važan je element prava količina vode, tako da sjeme salate maslaca i sadnice salate nemaju problema sa skupljanjem. U ovom slučaju moramo imati na umu da je salata vrlo osjetljiva na višak vode, pa zalijevanje treba biti umjereno, ali redovito. Uz to, previsoka vlažnost zraka pridonosi razvoju mnogih gljivičnih bolesti.

Sljedeći aspekt je sadnja salate na 16-18oC. Pri ovoj temperaturi, pojava biljaka bit će najplodnija. Ništa se neće dogoditi kad temperatura padne na 3-4oC, jer će tada sjeme niknuti. Prednost je što ova salata može izdržati do -6oC. Pa ako se pitate kada u zemlju posaditi salatu, rano proljeće je najbolji trenutak.

Uzgoj maslačne salate

Za sadnju salate u zemlju mogu se koristiti presadnice ili sjemenke salate. Na ovaj se način uzgaja i salata Romaine. Kad se uzgaja iz salate, berba će biti brža. Ne zaboravimo da je salatu važno kultivirati i oploditi tijekom uzgoja.

Ali krenimo od toga kada saditi salatu u zemlju. Pitanje je prilično raznoliko, jer ovisi o tome kakvu salatu sadimo u tunelu i kada planiramo berbu. Sjetva salate može trajati od proljeća do kasnog ljeta. Sadnice od sjemena počinjemo proizvoditi u veljači, a nakon otprilike 30-45 dana formira se sadnica. U ovom trenutku, jorgan salata. Nakon kiseljenja salate prelazimo na sadnju. Važno je odabrati datum nakon završetka prvih mrazeva.

Tretmani njege uključuju, između ostalog, uklanjanje korova, rahljenje tla između redova, redovito, ali umjereno zalijevanje, ali i gnojidbu. Pri gnojidbi slijedite sve standarde gnojidbe i bolje je prethodno testirati tlo.

Zelena salata pruža brojne prednosti, uključujući vitamine i okus. No, ne zaboravimo da ova vrsta salate nije pogodna za dugotrajno skladištenje, jer lišće vrlo brzo počinje uvenuti, a salata gubi svoj okus i elastičnost lišća. Salata od maslaca može biti ukusan dodatak sendvičima i raznim salatama.