Prskanje pauk novčića korak po korak - preporučeni preparati, cijene, mišljenja

Paučina grinja vrlo je popularan štetnik koji se često pojavljuje na biljkama, a koji nažalost biljke vrlo brzo uništava. Stoga je vrijedno naučiti o paukovim grinjama koje će nam pomoći u borbi protiv paukovih grinja na četinjačima ili paukovim grinjima na tuji i drugim biljkama. Pogledajmo koji su preparati dostupni za borbu protiv pauka, koja je njihova cijena i mogu li se kemikalije zamijeniti domaćim lijekovima.

Ako tražite više savjeta i informacija, ovdje pogledajte i članke o prskanju usjeva .

Prskanje pauk novčića korak po korak - preporučeni preparati, cijene, mišljenja

Pauk grinja hmelja - karakteristike

Pauk je sitni paučinak koji naraste na oko 0,4-0,6 mm. Njegova boja može biti crvena ili žuto-narančasta. Ove paučnjake karakterizira činjenica da se hrane donjom stranom lišća, pa obično ni ne primijetimo prve simptome hranjenja. Ovdje je, međutim, vrijedno napomenuti da ako ima mnogo više paukovih grinja, oni ne samo da ostaju na lišću, već se i premještaju na peteljke, cvjetove i cvjetne stapke.

Imajte na umu da ove paučnjake imaju koristi od suhog zraka i visoke temperature, zbog čega je pauk grinja na thuji najčešća ljeti. Tijekom hranjenja, paukove grinje probijaju kožu lišća aparatom usta i isisavaju iz njega sve sokove.

Simptomi hranjenja ovih štetnika vrlo su karakteristični jer proizvode malene paukove mreže. Uglavnom ih možemo vidjeti na donjoj strani lišća, jer se tamo hrane. Osim toga, na mjestima ostavljenim od ugriza pojavljuju se svijetle mrlje zbog kojih lišće postaje žuto. Kao rezultat s biljke otpadaju požutjeli listovi. Stoga su sitne točkice i paučina mreža simptomi hranjenja ovog štetnika.

Vrijedno je znati da je paukova grinja jedan od najopasnijih predstavnika koji napada do 300 vrsta biljaka, uključujući i one koje se uzgajaju kod kuće. Uz to, možemo naići i na stakleničku paukovu grinju koja se očituje u uzgoju u staklenicima. Osim ova dva predstavnika, možemo naići i na borovu paukovu grinju koja se hrani vrtnim četinarima te na voćnu paukovu grinju koja se može naći na grmlju i voćkama. Ako tražite više informacija o tim štetnicima, pogledajte i ovaj članak o paukovim grinjima i njihovoj suzbijanju .

Preporučene prskalice po povoljnim cijenama - pogledajte ih!

Prskanje pauk novčića - kućni lijekovi

Lijek za lisne uši također izvrstan za paukovu grinju

Tekući stajski gnoj i ekstrakt koprive izvrstan su lijek protiv lisnih uši. Međutim, može li nam ovaj lijek protiv uši pomoći u borbi protiv paukovih grinja? Apsolutno. Ovaj ekološki pripravak savršen je za borbu protiv pauka. Međutim, kako to možete sami napraviti?

Ako govorimo o tekućem gnoju, dovoljno je 1 kg narezane koprive preliti s 10 litara kišnice i staviti na osamljeno mjesto. Međutim, ne zaboravite pokriti gnojnicu s nekim materijalom tako da prljavština ili insekti ne dođu u kontakt s njom. Nakon 2-4 tjedna naša kaša bit će spremna za upotrebu. Ovaj lijek za paušinu možemo koristiti na dva načina. Prvo je razrjeđivanje paukovih grinja u omjeru 1:20 prije otvaranja pupova, a drugo je raspršeni gnojni mlaz u omjeru 1:50 prije nego što se razviju cvijet i lišće.

Ekstrakt koprive, zahvaljujući kojem možemo početi borbu protiv pauka na četinjačima i ne samo, izrađuje se na isti način kao i tekući gnoj, ali ostavlja se samo 12-24 sata. Ovaj je ekstrakt spreman za upotrebu bez razrjeđivanja i primjenjuje se čim se štetnik pojavi.

Ostali kućni lijekovi za borbu protiv pauka

Ako pauk novčić uskoči u našem domu, tada možemo listove biljaka obrisati krpom namočenom u vodu s dodatkom tekućine za pranje posuđa. Uz to, biljnim uljem donju stranu lišća možemo obložiti pauk novčićima. Na taj će način imati ograničen pristup zraku i gušiti se.

Ako u našem stanu tražimo neki drugi način za suzbijanje paukove grinje, također je dobro poprskati donje strane lišća mješavinom denaturiranog alkohola i sivog sapuna. Međutim, trebali bismo se sjetiti proporcija, naime 10 ml denaturiranog alkohola i 20 g sivog sapuna na 1 litru vode.

Prskanje pauk novčića korak po korak - preporučeni preparati, cijene, mišljenja

Posljednji domaći način je priprema ekstrakta, ali ovaj put ne od koprive. Druga ideja je korištenje luka i češnja češnjaka za plašenje pauka. Osim toga, ovaj pripravak ima smrtonosni učinak na njih i sprječava nastanak druge populacije.

Borba s paukovom grinjom na četinjačima - kemijska i biološka sredstva

Biološki lijekovi za paukove grinje

Pauka od grinja na tuji i drugim biljkama također se može boriti biološki. Ali što je zapravo biološka kontrola i je li ona zapravo učinkovita? Pa, biološka kontrola pauka je vrlo učinkovita i ni na koji način ne šteti biljci.

Za biološku borbu koriste se posebni pripravci koji sadrže grabežljive grinje. Ove su grinje u divljini prirodni neprijatelj pauka. Međutim, trebali bismo se sjetiti da su ove mjere isplativije za veće usjeve, npr. Staklenike, gdje je ta opasnost nastala.

Vrlo dobra mjera ove vrste je SPIDEX 2000, čije cijene počinju od oko 85 PLN, ovisno naravno o kapacitetu. Sastav ovog pripravka uključuje vrlo dobro poznato stakleničko dobrotvorstvo. Upotreba ovog pripravka vrlo je jednostavna, jer ga trebate samo posipati po lišću i istovremeno povećati vlažnost zraka u sobi. Neaktivne paukove grinje možemo vidjeti na površini lišća kao crne točke.

Kemijsko prskanje pauka

Korištenje kemikalija poput Envidor, Ortus ili Magnus vrlo je često, ali prije nego što ih upotrijebite, vrijedi isprobati domaće lijekove, jer oni nemaju učinak na biljku i sigurno joj neće naštetiti. Stoga, ako imamo takvu priliku, vrijedi je iskoristiti.

Vrlo popularne kemikalije uključuju gore spomenute Magnus, Ortus i Envidor. Međutim, imajte na umu da je cijena ovih pripravaka definitivno viša od cijene naših kućnih lijekova. Stoga će za ljude s ograničenim proračunom biti bolje uzeti drugu mogućnost.

Cijene ovih kemikalija su sljedeće. Envidor je dostupan za otprilike 646 PLN za 1 litru pripravka i 22 PLN za 15 ml. Zauzvrat, Ortus košta 165 PLN za 1 litru ili 12 PLN za 15 ml. Magus košta 250 PLN za 1 litru pauka, a njegovih 100 ml košta 50 PLN.