Ljetni lav (maciejka) - sorte, sadnja i uzgoj ovog prekrasnog cvijeta u vrtu

Ljetni lav (matthiola incala) prekrasan je posteljni cvijet koji se može naći u kućnim vrtovima. Također je savršen za balkon ili terasu. Zbog poljske klime uzgaja se kao jednogodišnja trajnica. Pogledajmo pobliže ovog predstavnika koji dolazi iz obitelji kupusa.

Ako vas zanima vrtni dizajn, savjete i inspiraciju potražite u ovom članku .

Maciejka tijekom razdoblja cvatnje

Uzgoj i sadnja ljiljana

Kako uzgajati ljetnog lava (matthiola incana)?

Ljetna riba lavion, koja se često naziva maciejka, dolazi iz mediteranskog bazena i Kanarskih otoka. Prirodno stanište lavlje grive nalazi se u Europi, Aziji i Africi. U našim uvjetima naraste na oko 60 centimetara i ima uspravnu naviku. Cvijet ljiljana pojavljuje se u lipnju i traje do srpnja, stvarajući prekrasne cvatove neobičnog mirisa. Cvijet ljeta je također velik i izražajan. Posećene lijeve noge u veliku nakupinu upadaju u oči. Stabljike ribe-lavovine, poput njezinog lišća, prekrivene su slojem dlačica iz kojih izrastaju brojne grane. Te se biljke uzgajaju više kao jednogodišnje bilje.

Mnogi se ljudi pitaju kako uzgajati ljetnu lijevu ruku. Uzgajanje ljiljana doline vrlo je zabavno i jednostavno. Na primjer, lav u saksiji (matthiola incala) preferira topla i prilično sunčana mjesta. Tlo u kojem će biti zasađeno trebalo bi biti prilično plodno i plodno. Maciejka se dobro snalazi i na slabijim tlima. Dobro je gnojiti dobro obrađeni kompost kada uzgajate lavlju grivu u vrtu. Provjerite i našu inspiraciju za cvijeće u saksiji .

Ljetna lavova griva je trajnica koja je prilično osjetljiva na mraz. Uzgoj ljetne naivčine ne stvara probleme. Ova biljka voli redovito zalijevanje, ali ne voli previše vlažna mjesta.

Đurđevak se često uzgaja za rezano cvijeće, ali vrijedi ga uzgajati i na gredicama, u vrtu, kao i u loncu, uljepšavajući tako balkone i terase. Za ovu kulturu prikladne su sorte s jednim izbojem.

Maciejka je vrlo osjetljiva na mraz. Sadnice prethodno treba stvrdnuti. Treba ga staviti na stalno mjesto kad vani postane puno toplije.

Sadnja ljetnog đurđevka

Sjeme ljetne naivčine može se sijati u ožujku radi pregleda. Podloga za sjetvu sjemena treba biti lagana i dobro drenirana. Treba imati na umu da će u supstratu koji je pretjerano vlažan, sadnice brzo zaraziti patogenima. Na matzevot ne moramo dugo čekati, jer se sadnice pojavljuju nakon najviše dva tjedna. Krajem svibnja matzeva se može presaditi u npr. Lonac ili u zemlju. Neke sorte Ljetnog ljiljana rastu tako brzo da treba samo 10 tjedana da se razvije od sjemena do punog cvijeta.

Kada uzgajamo sadnice, možemo odlučiti koje biljke želimo imati u svom vrtu. Hoće li to biti maciejka s punim ili pojedinačnim cvatovima? Dovoljno je jedan dan biljke staviti na zasjenjeno mjesto i spustiti temperaturu na oko 7 stupnjeva. Neke će biljke poprimiti svjetliju boju lišća. To znači da će, kad narastu, stvoriti cvjetove s puno cvjetova. Tamnozeleni Maciejki proizvest će pojedinačne cvjetove koji će se moći razmnožavati. Sadnice se mogu ručno ukloniti. Vrijedno je izvesti ovaj postupak kako bi se potaknulo razmnožavanje. Kada sadite ljetnu grivlju grivu, vrijedi obratiti pažnju na to koja će biljka biti njezin susjed. Maciejka ne voli supstrat koji su ostavile druge križaste biljke. Ljetna griva griva osjetljiva je na patogene koji su karakteristični za ovu obitelj, poput sifilisa kupusa.

Nakon što ga sadite u vrt, trebate posebno paziti na sadnice, sjećajući se zalijevanja.

Maciejka ima određene prehrambene potrebe. Prije sadnje, tlo treba pomiješati s kompletnim gnojivom. Kasnije je također vrijedno obogatiti područje sadnje kalijem.

Ljetni konj s više izdanaka može se sijati u kutije u ožujku ili travnju. Na prijelazu svibnja sadimo ih na razmak koji ovisi o određenoj sorti. Razmak između biljaka trebao bi biti oko 15 do 30 centimetara.

Maciejka se također može sijati izravno u posudu. Lionfish u loncu, zahvaljujući svojoj maloj navici, može postati prekrasan ukras mnogih prozora ili balkona. Okupili smo više nadahnuća za biljke za balkon na ovom mjestu .

Najbolja cvjetna gnojiva po povoljnim cijenama - provjerite!

Ljetni lav (maciejka) - sorte koje sade i uzgajaju ovaj prekrasan cvijet u vrtu 2

Sorte ljetnih riba-lavova

Bogatstvo oblika i sorti ljetne grive zaista je raznoliko. Sorte maciejke podijeljene su u dvije skupine. U prvu skupinu ubrajaju se sorte koje daju razgranate ili višestruke izboje. Ove sorte izvrsne su za popuste.

Druga skupina odnosi se na visoke i kratke sorte s jednim izbojem. Takvi izbojci završavaju jednim ili punim cvjetnim pupoljcima. Puni cvijet je sterilan i ne daje sjeme. Zato se sjeme maciejke sakuplja samo s pojedinačnih cvjetova. S druge strane, sjeme sakupljeno od pojedinačnih cvjetova jamči rast pojedinačnih i punih cvjetova. Ovo posljednje izaziva najveće divljenje. Njihov cvijet može biti bijeli, ružičasti ili, na primjer, žućkasti.

Ovisno o sorti, maciejka se može razlikovati u boji, navici i obliku cvjetova. Različite sorte također mogu doseći različite visine u rasponu od 60-70 centimetara. Postoje i sorte koje su samo oko 20 centimetara. Listovi grive ljetne lave obično su kopljasti, blago dlakavi i imaju zaobljeni vrh.

Excelsior pripada skupini pojedinačnih izbojaka. Među njegovim sortama možemo naći:

  • Rawa - sorta s cvijetom trešnje,
  • Bara - sorta punih cvjetova i boje mesa,
  • Opal - s bijelim cvjetovima.

Druga skupina sorti s jednim izbojem je Varsovia, koja uključuje:

  • Bona - sa svijetlo žutim, punim cvjetovima,
  • Jaga - cvijet joj je ružičasti,
  • Mera - ima bijele cvjetove.

Skupine više izbojaka su:

  • Dresden, koji doseže oko 60 centimetara visine. Jako je razgranat i kompaktan. Sposoban je za ponovno cvjetanje,
  • Bomba, koju odlikuju znatna visina i šarene sorte,
  • Erfurcka - male je veličine, stoga vrlo dobro izgleda na balkonu.

Njega ljetnog ljiljana i njegova primjena

Njega ljetnog ljiljana

Trajanje uzgoja levkonije ovisi o temperaturi i duljini dana. Da bi biljka postigla željenu visinu i broj listova, potrebna joj je temperatura između 8 ° i 23 ° C. Niža temperatura prerasta u rast biljaka, koji postaje niži i ima manje lišća. Također utječe na duljinu cvatova. Stoga bismo tijekom razdoblja rasta maciejki trebali osigurati odgovarajuću temperaturu. Ako ste zainteresirani za višegodišnje cvijeće, pročitajte ovaj članak .

Ljetna griva griva osjetljiva je na bolesti brassica. Prije svega, to je sifilis kupusa, koji se očituje kao truljenje oteklina koje se pojavljuju u podzemnom dijelu biljke. Maciejka je također izložena bakteriozi zbog koje lišće postaje žuto. Poslije padaju. U slučaju problema s bolestima i štetnicima, koristite ekološke metode u obliku prskanja insekticidnim i fungicidnim pripravcima.

Briga o makaku također uključuje često korenje i trganje. Sadnice koje su čvrsto stisnute neće dobro rasti.

Ljetna riba - aplikacija

Ljetni lav savršen je kao ukras u vrtovima i balkonima. Niže sorte, koje imaju puni cvijet i razne boje, prikladne su za balkone.

Maciejka je poznata prvenstveno po intenzivnom mirisu, zbog čega je često mogu naći u odmorištima i ispod prozora. Da bi nas maciejka dugo oduševljavala svojim cvijetom, vrijedi je sijati svakih 14 dana.

Ljetna lavova griva također je rezan cvijet. Najduže ostaje u vazi kad ima korijenje. Tada ostaje svjež i dugotrajan. S druge strane, lav u loncu lijepo će ukrasiti bilo koji prozorski prag.

Ljetna griva je lijepa biljka koja je oličenje elegancije i izvanredne gracioznosti. Zahvaljujući ukrasnom cvijeću, ukrasit će mnoge vrtove ili balkone. Idealno pogodno za cvjetnjake, kao i za rezan cvijet u vazi. Izgleda lijepo u naturalističkim zasadima, kao i u stvaranju vrtova u seoskom stilu. Njegov jedinstveni miris koji se širi oko njega zasigurno će razveseliti brojne ljubitelje cvijeća. Tim više što đurđevak ne stvara probleme u uzgoju i ne zahtijeva posebnu njegu.