Srpska smreka - savršena za živicu - sorte, cijena, briga

Vrlo često se u kućnom vrtu odlučujemo za voćke, cvijeće, ali i razne četinjače. Srpska smreka, koja je popularno vrtno drvo, ne može se propustiti na ovom popisu. Međutim, prije nego što se odlučimo za srpsku smreku ili sorte srpske smreke za naš vrt, trebali bismo saznati kako to drvo izgleda i kako se uzgaja.

Ako tražite više savjeta, pogledajte i ovdje prikupljene članke o smreci.

Srpska smreka - savršena za živicu - sorte, cijena, briga

Srpska porodica smreke

Srpska smreka - Picea omorika, baš kao i kavkaska jela - Abies nordmanniana, pripada obitelji borova - Pinaceae. Vrijedno je obratiti pažnju na karakteristike biljaka koje pripadaju ovoj obitelji. Pa, pogledajmo kako izgleda drveće koje pripada obitelji borova.

Obitelj borova sastoji se od 50-ak različitih vrsta smolastih stabala s vrlo izrazitim deblom koje vodi sve do vrha. Karakteristična značajka ovih stabala je da su zimzelena, a kora im je obično smeđe boje, a dok drvo raste, ljušti se malim mrljama. Izbojci biljaka obično su žljebljeni, ali jele nemaju brazde.

Igle su u ovih stabala praktički romboidne i u presjeku spljoštene. Obično su postavljeni na izbojke s kratkim smeđim drškama, ali, na primjer, kavkaska jela i druge jele imaju igle postavljene na nogu. Uglavnom su zelene s obje strane, ali u nekih vrsta s donje strane iglica nalaze se bijele pruge, a na vrhu su jednobojne.

Bez obzira uzgajamo li srpsku smreku ili sorte srpske smreke, moramo znati da su sve biljke iz porodice borovica jednodomne, što znači da se muški i ženski cvjetovi pojavljuju na jednoj jedinki. Čunjevi vrsta iz ove obitelji vise i u potpunosti otpadaju kad sazriju. Iznimka su ovdje, međutim, jele, čiji se češeri drže vertikalno i raspadaju se kad sazriju. Sjeme ovih stabala je krilato.

Važno je da su ove biljke vrlo dobre za neiskusne ljude, jer njihovi zahtjevi nisu jako visoki. Također nemaju problema s podnošenjem raznih temperatura zraka. Možemo ih sresti u sjevernim predjelima svijeta. Ove se vrste drveća mogu razmnožavati na više načina. Prva je sjetva sjemena. Mnoge se sorte cijepe i na podloge, ali ne zaboravite koristiti istu vrstu stabla. Također je moguće razmnožavanje reznicama. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju korejske smreke ?

Preporučena gnojiva za četinjače - pogledajte ih!

Srpska smreka - za šta je karakteristična ova biljka?

Odakle dolazi srpska smreka?

Srpska smreka pripada obitelji borova - Pinaceae i vrlo je popularno drvo za razne vrste sadnji. Latinsko ime joj je Picea omorika. Vrijedno je znati da je srpska smreka endemska vrsta, tj. Svojta koja je rijetka i praktički jedinstvena u određenoj regiji ili mjestu. Prirodno se javlja samo na ograničenom području, a njegovo prisustvo je bez presedana.

Srpsku smreku otkrio je botaničar Josif Pancis. Ovaj srpski botaničar otkrio ga je 1875. godine u planinama Tari. Prirodno, srpska smreka raste na vapnenačkim tlima na vrlo malom području u planini Tari na rijeci Darini. To je područje Srbije i Crne Gore. Sjetite se, međutim, da se događa do 1800 m nadmorske visine, a ne više. Uz to, sorte srpske smreke, kao i sama vrsta, dobro se snalaze na plitkim tlima, a ljeti su prilično suhe i tople.

Picea omorika, poput kavkaske jele - Abies nordmanniana i čempresa Lawson - Chamaecyparis zakonsoniana, je jednodomno stablo, odnosno ono s muškim i ženskim cvjetovima. Ova biljka često tvori mješovite šume s bukvom - Fagus, jelom - Abies, kestenom - Aesculusom i crnim borom, poznatim i kao austrijski bor - Pinus nigra.

Kada se odlučujemo za srpsku smreku u vrtu, trebali bismo znati i za što se još možemo odlučiti. Osim što se ova biljka koristi u vrtovima, vrlo često se koristi i na grobljima, u parkovima i zelenim površinama. Može se saditi pojedinačno ili u rastresite skupine, ali ovaj uzgoj treba odvijati na većim travnatim površinama, gdje će se naglasiti njegova karakteristična navika. Nevjerojatan je element da su srebrne smreke otporne na deformacije uzrokovane viškom snijega koji leži na njima. Nesumnjivo je da je ovo drvo jedna od trenutno najviše zasađenih četinjača, kao i Lawsonov čempres i voćke. Pogledajte i ovaj članak o uzgoju i njezi zmijske smreke .

Srpska smreka - kako izgleda?

Srpska smreka je stablo koje naraste do 15-25 m visine, a ponekad čak i 30 m. Obično naraste do 2,5-3 m širine, a nakon otprilike 10-15 godina i veće je do 5-6 m. Sjeti se, međutim, da pojedine sorte srpske smreke mogu se razlikovati po visini, širini, pa čak i po navici. U ove je vrste kruna izuzetno uska i lebdeća. Ova smreka ima najužu krunu među smrekama. Njegove su bočne grane postavljene vodoravno, ali u donjem dijelu vrlo atraktivno vise. Događa se da se na stablima koja stoje samostalno njihove donje grane ukorijene u tlu ili jednostavno leže na njemu. Ako su uvjeti za Picea omorika pravi, tada je rast puno brži.

Izbojci ovog stabla smeđe su boje i na vrhu su malo mahovini. Karakteristični su i tamnosmeđi pupoljci bez smole. Korijenov sustav stabla vrlo je sličan ostalim smrekama, naime ravnim. No, vrijedi znati da je nešto dublji od korijenskog sustava norveške smreke - Picea Abies. Iz tog razloga drvo na puno jednostavniji način može uzimati minerale i vodu iz dubljih dijelova tla, što ima velik utjecaj na njegov daljnji razvoj i rast. Uz to, blagotvorno djeluje i na zadržavanje karakteristične uzletne navike.

Srpska smreka - savršena za živicu - sorte, cijena, briga

Još jedan, nesumnjivo jedan od najvažnijih ukrasnih elemenata ove vrste drveća su njene iglice koje zajedno s granama stvaraju lijep i stožast zimzeleni oblik, poželjan u vrtu. Srpska smreka ima iglice duljine 2 cm koje su vidno spljoštene. Vrh im je tup, ali oštar na sadnicama. Vrh srpskih smrekovih iglica tamno je zelene boje, a donja strana ima bijele pruge. To je jedinstveno jer druge vrste smreke imaju zelene iglice s obje strane, dok kavkaska jela ima bijele pruge. Imajte na umu da, kao u slučaju navike i visine stabla, srpske sorte smreke mogu imati različite duljine igala i različito završavati.

Češeri, karakteristični za mnoge četinjače, također su bitan element Picea omorike . U tom su slučaju češeri jajoliki i izduženi na oko 3-6 cm duljine. Standardno su, kao i kod ostalih smreka, viseće, a u osnovi su i blago zakrivljene i sužene. Oni čine vrlo zanimljiv efekt i prije sazrijevanja, jer je tada njihova boja ljubičasta i tek kasnije postaju smeđe. Vrijeme sazrijevanja je u pravilu 6-7 mjeseci od trenutka oprašivanja.

Srpska smreka - šta vrijedi znati o ovom dugovječnom drvetu?

Na što treba paziti kada uzgajate srpsku smreku?

Srpsku smreku je vrlo lako uzgajati. Također nema nikakve posebne zahtjeve, ali vrijedi znati koji je položaj najbolje odabrati. Počnimo s činjenicom da su srpske smreke otporne na mnoge vanjske čimbenike koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju drugim biljkama. Prije svega treba spomenuti da je srpska smreka vrlo otporna na zagađenje zraka, pa čak i na kisele kiše. Zbog toga je pogodna za sadnju u urbanim uvjetima. Srpska smreka smatra se jednom od biljaka najotpornijih na industrijsko zagađenje. Uz to, velika je prednost što su i same vrste i sorte srebrne smreke otporne na mraz. Međutim, u slučaju srebrnih vrsta smreke, ne pokazuju sve one tako visoku otpornost.

Kad raste, važan je element odabir odgovarajućeg položaja. Srpska smreka dobro uspijeva na bilo kojem obrađenom tlu, jer nema visoke zahtjeve. Međutim, vrijedi saditi u tla bogata hranjivim tvarima, dovoljno vlažna, propusna i teška. Također je dobro što je mjesto za uzgoj sunčano i što je vlaga zraka malo veća, tako da se može uspješno koristiti u blizini vodospremnika. Također ne moramo brinuti o prisutnosti kalcija u tlu, jer srpska smreka to dobro zna.

Ne zaboravite da Picea omorika zahtijeva zalijevanje i prihranu u prvih nekoliko godina uzgoja. U tu je svrhu najbolje koristiti organska gnojiva. Uz to, također se preporučuje malčiranje supstrata oko debla, što će smanjiti intenzitet isparavanja vode iz tla. Ako se uzgajaju na pogrešan način, možemo očekivati ​​da iglice porumene, a zatim otpadnu. U slučaju dugotrajnih loših uvjeta, čak i čitavi izbojci mogu uginuti. Vrijedno je obratiti pažnju na zaštitu biljaka od gljivičnih bolesti i štetnika, uključujući, prije svega, grinje i paukove grinje, koje često uništavaju cijele biljke. Također bismo trebali voditi računa o održavanju prave količine magnezija u tlu.

Sorte srpske smreke u vrtu

Sorte se koriste onoliko često koliko i sama srpska smreka. Najčešće korištene sorte su 'Nana' i 'Pendula'. Uz to, postoje i sorte srpske smreke kao što su: 'Aurea', 'Gnom', 'Karel', Pimoko ',' Pepeljuga ',' Kamenz ',' Kuck ',' Karen ',' Pimpf ',' Zuckerhut ', 'Treblitzsch', 'Schneverdingen' i 'Tremonia'.

Picea omorika 'Nana' karakterizira činjenica da je vrlo sporo rastuća patuljasta sorta, koja naraste do 4-5 m visine. Popularno je u vrtovima vrijeska i velikim spremnicima. S druge strane, sorta 'Pendula' naraste do 10 m i vrlo je uskog i stupastog oblika.

Ako želimo uzgajati srpsku smreku u vrtu, moramo znati koji su njezini zahtjevi. Ne zaboravimo na atraktivne tamnozelene iglice na dnu i bijelo-trakaste iglice, koje su praktički iste u kavkaske jele. Obično će vam reći ide li dobro s uzgojem.