Kalamus - sorte, uzgoj, primjena, ljekovita svojstva

Calamus common Acorus calamus dolazi iz Azije. Prema narodnim pričama, ajer ili tatarska biljka, kako su obično zvali popularnu trajnicu, u Europu je došla zajedno s hordama Tatara. U nas se ljekovita biljka često nalazi u močvarnim područjima i uz stajaće vode. Narodna medicina koristila je rizome kalamusa za liječenje čira na želucu i dvanaesniku dvanaesnika kao liječenje gube i čira. Ljekovita svojstva kalamusa koriste se i u modernoj medicini. Pročitajte o uzgoju i uporabi rizoma kalamusa.

Ako tražite više informacija i savjeta, pogledajte ovdje i prikupljene članke o ljekovitim svojstvima biljaka.

Kalamus - sorte, uzgoj, primjena, ljekovita svojstva

Calamus common Acorus calamus - opis, sadnja, uzgoj i žetva

Kalamus je močvarna trajnica koja odaje ugodnu aromu cimeta. Pod vodom biljka daje dugačke, puzajuće, cilindrične rizome. Višegodišnja stabljika, u osnovi crvenkasta, naraste do oko 1 m visine. Listovi kalamusa su u obliku mača i na krajevima oštri. Sitni žutozeleni cvjetovi, uokvireni cvatovima tikvice, dugi od 5 do 10 cm, pojavljuju se od veljače do rujna. U poljskim umjerenim klimatskim uvjetima kalamus ne postavlja sjeme.

Uzgoj bilja calamus zahtijeva sunčan položaj, u blizini ribnjaka ili u plitkoj stajaćoj vodi, dubok oko 20 cm. Trajnice se sade u proljeće i jesen, kroz ukorijenjene fragmente rizoma. Biljka je otporna na bolesti i štetnike. Njega se temelji na proljetnom pomlađivanju reza. Atraktivni kalamus 'Variegatus' također se može koristiti u vrtu. Dekorativni listovi ove sorte, narastu do 2 m visine, prekriveni su bijelim prugama. Sadnja biljke u skupine do 10 trajnica dat će spektakularni efekt, posebno kada vjetar, pokrećući nalet, širi karakterističnu aromu.

Rhizoma Calami calamus rizomi , koji imaju ljekovita svojstva, dobivaju se od proljeća do jeseni, od dvogodišnjih i trogodišnjih trajnica. Nakon čišćenja od lišća, stabljika i korijena, temeljito se isperu i podijele na dijelove od 20 cm. Debeli rizomi trebaju se rezati uzdužno. Ovako dobivena ljekovita sirovina suši se na temperaturi od oko 35 Celzijevih stupnjeva. Izrezane rizome treba tanko raširiti tako da suh i topao zrak ima slobodan pristup materijalu. Osušeni rizomi daju intenzivan miris. Čuvamo ih na tamnom i suhom mjestu, u zatvorenim posudama. Osušeni kalamus zadržava ljekovita svojstva godinu dana. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o svojstvima gospine trave ?

Preporučuje se vlasnicima akvarija

Europska kalama koja raste u Poljskoj je biljka triploidne sorte koja sadrži 3% esencijalnih ulja. Među sastojcima koji promiču zdravlje ulje sadrži i beta asaron, otrovnu djelatnu tvar za koju se vjeruje da je kancerogena - stoga se pripravci od kalamusa trebaju koristiti samo u preporučenim dozama.

Upotreba rizoma kalamusa - opis prezervata

Pripravci od rizoma kalamusa koriste se na mnogo načina, npr. Kod kroničnih probavnih poremećaja, kod poremećaja lučenja želučanih sokova, u slučaju crijevnih kolika ili u nedostatku apetita. Biljka kalamusa može se kombinirati s drugim biljnim materijalima, dobivajući lijekove za bolesti mokraćnog sustava i poremećaje živčanog sustava. Ulje kalamusa ima protuupalna i baktericidna svojstva. Može se koristiti interno, kod probavnih poremećaja i izvana - kod nekih kožnih bolesti. Pogledajte i ovaj članak o upotrebi stolisnika .

Kalamus - sorte, uzgoj, primjena, ljekovita svojstva

Zanimljiva je činjenica da kalamus djeluje halucinogeno. Vjerojatno su kanadski Indijanci žvakali rizome kalamusa, a ovaj prirodni lijek izazivao je osjećaj zadovoljstva. Veća doza lijeka uzrokovala je vizualne halucinacije. Žvakanje suhog rizoma kalamusa preporučuje se pušačima duhana koji se žele riješiti ovisnosti.

Izvarak rizoma kalamusa - pravi se od 2 žlice zdrobljenih rizoma i 1 žlice preslice. Biljka, prekrivena s 3 čaše vode, kuha se poklopljena oko 5 minuta. Nakon stajanja, nakon 15 minuta, sve treba naprezati. Uvarak se koristi za ispiranje usta, za ispiranje kose u slučaju peruti i seboroičnog dermatitisa, a dodaje se u kupku s dodatkom lipa i koprive, jača i smiruje živčani sustav.

Kupka s dodatkom ulja kalamusa - pozitivno utječe na stanje kože. 4 žličice ulja dodaju se u kadu s toplom vodom na oko 37 Celzijevih stupnjeva. Kupka bi trebala trajati oko 15 minuta. Ulje poboljšava cirkulaciju krvi, ima antipruritična, baktericidna i opuštajuća svojstva.

Tinktura kalamusa djeluje jačajuće, pomaže u rješavanju umora i potiče apetit. Dobivamo ga od 100 g svježih rizoma kalamusa, sitno nasjeckanih i prelivenih 1 litrom suhog vina. Tinktura je spremna za konzumaciju nakon 12 dana. Specifičnost treba piti nakon 1 gutljaja, 30 minuta prije obroka i 30 minuta nakon obroka. Doza od 6 gutljaja dnevno nije prekoračena. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o Kurdybank bršljanu ?

Tablete rizoma kalamusa - dostupne na poljskom tržištu također sadrže ekstrakt timusa i stolisnika te ulje komorača. Lijek se uzima prije jela, ispiranje 1-2 tablete vodom, 3 puta dnevno. Redovito se koristi u slučaju nedostatka apetita i katara gornjih dišnih putova.