Presađivanje božura - rok, pravila, korak po korak savjeti

Prekrasan vrt izlog je svakog njegovanog doma. Razno cvijeće i grmlje ukrašava ovo mjesto, dajući mu jedinstveni šarm. Zato bi asortiman cvijeća trebao sadržavati šarmantne božure, poznate i kao božuri. Da bi cvijeće bilo neprestano divno, vrijedi znati kako ga ponovno zasaditi i što je najvažnije - kada je najbolje vrijeme za to.

Ili će vas možda zanimati i članak o uzgoju božura drveća ?

Božur u cvijetu

Kada se presađuju božuri?

Božur obično naraste u prilično velike nakupine, što znači da zauzimaju više prostora u našem vrtu. Trajnice rastu dugi niz godina, dok se koncept vrta može mijenjati iz godine u godinu. Tada je potrebno ponovno zasaditi božure. Koji je optimalni rok za presađivanje božura?

Najbolje vrijeme za ponovnu sadnju božura je druga polovica kolovoza i prva polovina rujna, tj. Krajem ljeta ili početkom jeseni. Pokušaj ponovne sadnje cvijeća nakon sredine rujna može se pokazati neučinkovitim. Velika je vjerojatnost da božuri neće imati vremena da se ukorijene prije zime.

To će uzrokovati njihovo smrzavanje. Presađivanje biljke u proljeće također nije preporučljivo, jer u ovom slučaju može patiti cjelokupno stanje cvijeća. Božur koji se presađuje u proljeće kasnije ima jako oštećen korijenov sustav. S tim u vezi, vrijeme presađivanja božura vrlo je važno. Ako vas je ovo zainteresiralo, pogledajte i ove članke o božurima .

Kako izgleda presađivanje božura?

Ako već znamo kada treba presaditi božur, sada morate obratiti pažnju na to kako to ispravno učiniti. Peonies vole plodno tlo koje je propusno. Višegodišnje biljke također ne treba presađivati ​​na vrlo osunčano mjesto. Najbolji je položaj za cvijeće tamo gdje sunce ne dopire do druge polovice dana.

Najbolje je rupu u koju želimo smjestiti trajnicu napuniti kompostom. Kad započinjete iskopavati nakupinu, umetnite vilice na oko 20 cm od biljke, a zatim podignite zemlju. Pri uklanjanju rizoma mora se paziti da se ne ošteti korijenje cvijeta. Šaran izvađen iz zemlje može se slobodno podijeliti u nekoliko reznica.

Dubina sadnje je važna. Pokrijte šarana slojem zemlje do nekoliko centimetara. Sadnja božura dublje zaustavit će cvjetanje čak i na nekoliko godina. Nakon prekrivanja korijenja, zemlju treba lagano ugaziti, a trajnicu obilno zalijevati. U travnju sljedeće godine već bi se trebali pojaviti izbojci. Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o kineskom božuru .

Presađivanje božura - rok, pravila, korak po korak savjet 2

Najbolje mješavine vrtnog cvijeća - pogledajte ih!

Važna pravila prilikom presađivanja božura

Presađivanje božura nije teška aktivnost. Međutim, trebali biste se sjetiti nekoliko vrlo važnih pravila koja određuju pravilan razvoj biljke. Kada presadite biljku krajem ljeta ili početkom jeseni, vrijedi to učiniti navečer. Prije iskopavanja biljke odrežite joj lišće na otprilike 2/3 dužine.

Važan je i korak cijepanja šarana. Treba osigurati da svaka sadnica ima min. 2 pupa. Prije iskopavanja korijena, također je vrijedno ukloniti bolesne i oštećene dijelove trajnice. Međutim, prije zime zemlju oko trajnice prekrijte kompostom ili lišćem. Ili biste možda voljeli i članak o uzgoju floksa u vrtu ?

Peonies su prekrasno cvijeće koje nema visoke zahtjeve. Presađivanje božura sami također nije komplicirano. Ove višegodišnje biljke ukrašavaju mnoge kućne vrtove. Nakon sadnje u ranu jesen, izbojci u nastajanju mogu se primijetiti već u travnju. Ako tražite više inspiracije, pogledajte i ovaj članak o ljiljanima .