Perasti karanfil (Dianthus plumarius) - sorte, uzgoj, njega, razmnožavanje

Dianthus - Zeusov cvijet - karanfil je, cvijet koji su stari Grci žrtvovali bogovima. Donedavno karanfili uzgajani kao rezano cvijeće bili su neizostavan element buketa. Pernati karanfil, nazubljeni karanfil Dianthus plumarius javlja se u srednjoj i južnoj Europi. Hibridi vrste uzgajaju se u vrtu. Biljke narastu do 30 cm visine, ukrašavajući cvjetne gredice sivo-zelenim tepisima s cvatućim, mirisnim cvjetovima. Čitajte dalje da biste naučili kako rasti i brinuti se za nazubljeni karanfil.

Ako tražite više savjeta i nadahnuća, pogledajte ovdje i članke o karanfilu.

Perasti karanfil (Dianthus plumarius) - sorte, uzgoj, njega, razmnožavanje

Perasti karanfil ( Dianthus plumarius ) - zahtjevi uzgoja

Perasti klinčići ukrasne su trajnice koje tvore široke nakupine. Plavozeleni uski listovi dugi su oko 5 cm. Stabljike koje rastu iznad lišća su glatke i zaobljene, s karakterističnim zadebljanjima na čvorovima, tzv laktovi. Pojedinačni ili dvostruki cvjetovi, intenzivnog i ugodnog mirisa, cvjetaju od svibnja do lipnja, privlačeći brojne leptire. Pernati cvjetovi obojeni su u bijelu, ružičastu i crvenu boju. Klinčići su biljke otporne na mraz i mogu se uzgajati u cijeloj zemlji.

Najbolji uzgojni položaj su otvoreni i osunčani gredice. Perasti karanfil preferira alkalno i dobro drenirano tlo. Otporan je na sušu, pa može rasti i na mokrom i na suhom mjestu. Biljke mrze položaje koji se zimi vlaže, što može dovesti do truljenja korijena. Višegodišnja briga temelji se na sustavnom uklanjanju uvelih cvjetova. Nakon cvatnje odrežemo stabljiku, sjećajući se da ostavimo barem jedan lakat. U proljeće klinčić hranimo kompostom. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o uzgoju bradatog karanfila ?

Pero karanfil - reprodukcija biljaka

Klinčiće uzgajamo u proljeće. Razmnožavanje klinčića sjemenom - od svibnja do lipnja, dijeljenjem nakupine i sadnjom biljaka. Korijeni i izdanci mogu se dijeliti krajem ljeta. Sadnice klinčića prekidamo ili sadimo svakih 30 cm. Pernati karanfil pogodan je za obrađivanje vrtnih površina. Na 1 m2 zasađeno je do 12 biljaka.

Klinčići se koriste u naturalističkim vrtovima, za sadnju zidova, u kamenjarima, pa čak i na zelenim krovovima. Osušeni cvjetovi mogu se koristiti u potpourriju. Sakupljamo otvoreno cvijeće i sušimo ga na zraku. Od njih možemo pripremiti cvjetni ocat, nakon kuhanja s bademovim uljem ili vinskim octom. Latice klinčića prikladne su za bomboniranje. Klinčići se uzgajaju i u posudama i kao rezano cvijeće.

Nazubljeni karanfil - dopadljive sorte

U prirodi je Dianthus plumarius pod strogom zaštitom vrsta. U uzgoju postoje privlačne sorte koje možemo uzgajati u vrtu i u kontejnerima.

Perasti karanfil (Dianthus plumarius) - sorte, uzgoj, njega, razmnožavanje

Zupčasti klinčić "Altrosa" - ima ružičasti puni cvijet. Karanfil naraste do oko 15 cm visine, tako da može biti prekrasan pokrov za vrtne prostore. Koristi se u močvarnim i kamenim vrtovima, pogodan je za sadnju zidova i padina, kao i za uzgoj u kontejnerima. Kao i ostali karanfili, preferira sunčane položaje. Također pogledajte ovaj članak o uzgoju točkica u točkama .

Preporučena gnojiva za cvijeće - isprobajte ih!

Dianthus plumarius 'Diamont' - ponos sorte je puni bijeli cvijet s jako nazubljenim laticama. Uzgoj ne stvara probleme. Biljke dobro uspijevaju na dobro dreniranim tlima i na sunčanim mjestima. Uzgajani u vrtu, mogu ih napasti glodavci.

Pernati karanfil "Diana" - od lipnja do srpnja oduševljava svojim narančastim i crvenim cvjetovima. uzgoj je uspješan u umjereno vlažnoj podlozi, na otvorenom, sunčanom položaju. Biljka naraste do 30 cm visine.

Dianthus plumarius ' Double Rose' - trajnice narastu do 30 cm visine. Puni mirisni cvjetovi su ružičasti i crveni. Biljka cvate od rujna do listopada. Preferira položaje s vlažnim tlima. Pogodan je za vrt, lijepo izgleda u uzgoju u kontejnerima i kao rezan cvijet.

Pernati karanfil čini lijepe skladbe s ostalim karanfilima. Dianthus barbatus - bradasti karanfil - posebno je dopadljiva dvogodišnja trajnica, koja naraste do 70 cm visine. Bradati karanfil cvjeta od lipnja do kraja kolovoza, ukrašavajući gredice punim ili pojedinačnim raznobojnim cvjetovima u gustim cime cvatovima. Biljka zahtijeva sunčan položaj, ali dobro uspijeva u laganoj sjeni. Ili će vas možda zanimati i ovaj članak o prekrasnim cvjetnim aranžmanima ?