Kleka sabine - sorte, sadnja, uzgoj, njega, bolesti

Juniperus Sabina Juniperus Sabina crnogorični je grm iz porodice čempresa Cupressaceae. Javlja se u Europi, sa svojim dometom koji se proteže na Kavkaz, Sibir i Mongoliju. Poljska kleka Sabina, poznata i kao kleka Sawina ili kleka Sabina, raste u planinama Pieniny, nastanjujući teško dostupne vapnenačke stijene. Uzgoj smreke preporučuje se u naturalističkim vrtovima i za sadnju padina i nasipa zbog svoje tendencije snažnog širenja.

Ako ste zainteresirani za uzgoj ovih četinjača, pogledajte još savjeta o vrtnim smrekama .

Klekinja Sabine u vrtu

Juniperus Sabina - opis ukrasnog grmlja

Kleka Sabine je niski puzajući grm koji s vremenom naraste u velike nakupine promjera do 20 m. Listovi smreke u obliku iglica pojavljuju se samo na vrhovima glavnih izbojaka. Grane metle narastu do 1-1,5 m visine. Ljuske igle i tanki izdanci sadrže hlapljivo esencijalno ulje - sabinol. Nakon mljevenja igala, ulje se oslobađa, ispuštajući neugodan miris. Donji dio izbojaka može puštati korijenje, što dovodi do širenja biljke. Čunjići crnog bora rastu na dršci u obliku kuke i predstavljaju ukras grmlja. Kleka Sabine dobro podnosi teške klimatske uvjete. Voli vapnenasto tlo, pogodno je za punjenje suhih i neplodnih mjesta. Biljka je vrlo otrovna, njena konzumacija može dovesti do smrti.Poljska smreka koristila se u narodnoj medicini za pripremu masti za zagrijavanje. Ili će vas možda također zanimatiuzgoj puzave smreke ?

Dekorativni grmlje - sorte kleke Sabine

Kleka sabinska 'Tamariscifolia'

Klek tamarisk, tamariscifolia, pripada patuljastoj sorti. Horizontalno rastuće grane gusto prekrivaju plavozelene ili sivozelene listove smreke u obliku ne bodljikavih ljusaka. Grm naraste do 1 m visoko. Biljka je izuzetno otporna na niske temperature, podnosi i -30 stupnjeva Celzijusa. U vrtu će dobro raditi u blago zasjenjenom položaju, s umjerenom vlagom i kiselim tlom. Klek tamarisk izgleda lijepo i u malim vrtovima i u većim prostorima, lijepo pokrivajući tlo. Cijena sadnice od 30 centimetara je oko 16 PLN. Pogledajte i više inspiracije za četinjače u vrtu .

Slana kleka 'Glauka'

To je puzeći grm s raširenim granama, naraste do 1 m visine. Naraste u širinu od oko 5 m. Ukrasni grmlje 'Glauka' karakterizira lišće - iglice plavo-zelene boje, koje zimi postaju crveno-zelene. Grm dobro uspijeva na sunčanim i blago zasjenjenim položajima, u plodnom tlu kiselog pH. Cijena sadnice 30-50 cm iznosi oko 21 PLN. Prije nego što obavimo kupnju, vrijedi pogledati fotografije grma, potvrđujući njegov jedinstveni izgled. Pogledajte i pregled četinjača za vrt .

Slana kleka 'Blaue Donau'

Pripada atraktivnim biljkama pokrova tla. Niski grm odlikuju se izbojima u porastu, sivozelene boje. Njihovi krajevi se lagano spuštaju. Iz središta biljke razvijaju se izdanci u obliku zvijezde koja se širi, ispunjene tankim grančicama i ljuskavim iglicama. Dekorativne bobice borova imaju plavu boju. Zbog plitkog i širokog korijenskog sustava, biljka se ne smije presađivati.

Kleka sabine - sorte, sadnja, uzgoj, njega, bolesti 2

'Blaue Donau' doseže promjer 1,5 m i visinu 0,5 m nakon 10 godina rasta. U konačnici naraste do 1 m visine. Zimzeleni grm zahtijeva kiselo tlo i prosječno vrtno tlo. Dobro uspijeva na suncu i u laganoj sjeni. Kataloške fotografije ove sorte sabinijske kleke potvrđuju široku upotrebu grma - na primjer u kućnim vrtovima, parkovima i kamenjarima.

Kleka smreke - bolesti kleke Sabine

Opasnost za kleku Sabina predstavljaju gljivične bolesti uzrokovane gljivom Gymnosporangium sabinae. Smreka je posredni domaćin patogena. Ako u blizini ima stabala krušaka, napadnut će ih drugi, krajem ljeta. Kleka smreke karakterizira pojava crvenih mrlja na lišću. Narančaste nakupine spora pojavljuju se na granama smreke u proljeće.

Ako patogen napadne kruške, drveće će izgubiti lišće i neće donijeti plod. U jesen se hrđa ponovno širi na smreku, uzrokujući oštećenje kore grana i odumiranje iglica. Način za smanjenje bolesti je izbjegavanje blizine stabala krušaka. Zaražene grmove smreke treba ukloniti i spaliti. Ili će vas možda zanimati i uzgoj čempresa u vrtu ?

Književnost:

  • P. Muras, Crnogorično drveće i grmlje u vrtu, Varšava 1995.
  • Arboretum park u Prószkówu, Opole 2001.